Етно или екзотичен дизайн

Да създадем дизайн в едно помещение или жилище с етно или екзотични мотиви може да бъде доста забавна и вълнуваща работа.
14.04.2011
Мая Янева
499
интериор, мебели, дизайн, етно дизайн, екзотичен стил
Източник: сп. “Още за къщата”

Да създадем дизайн в едно помещение или жилище с етно- или екзотични мотиви може да бъде доста забавна и вълнуваща работа. Това позволява да внесем елементи от други култури и далечни места в нашия дом. В този подход при обзавеждането може да бъдем доста смели и да посмеем да смесим различни цветове, текстили и шарки, което като цяло ще внесе нови измерения в цялостния проект за дизайн. Необичайни артефакти от различни култури могат да се миксират в даден проект или да бъдат превърнати в отправни точки и тъй като няма установени правила, а има безкрайно много възможни комбинации, може да отидете отвъд традицията и да създадете стил, който е не само красив, но и уникален.


Какво означава ЕТНО
Етнос означава местно, типично за даден регион население, а по отношение на интериорния дизайн, етнотемата е умело използване на естествени елементи, които са представителни за дадена култура, страна или хора, които вие сте избрали да изобразите във вашия дом или в дадено пространство. И тъй като светът е място, от което може да се извлекат безброй идеи, можете да обедините цветове, шарки, материали и артефакти в едно, за да създадете отличаваща се и забележителна визия. Средиземноморски полъх, индиански символи, тибетски будизъм ... Популярните етнотеми идват предимно от Африка, Мексико и Азия, но вие може да потърсите вдъхновение във всичко, което ви привлича или имате по-специално отношение към него. 

    


Африканска тема
Когато си помислим за Африка и извикаме в ума си всичко, с което я асоциираме в своите представи:  пейзажи, звуци, аромати, цветове, настроение, и се опитаме да я ползваме като отправна точка, какво ще се случи? Цветовите схеми могат да включват земни цветове като зелено, бежово, кафяво, охра, като се подчертае с оранжево и се разгърне с червено. Що се отнася до настилките и тапетите, естествените материали са най-съвместими с темата. Невероятен финиш може да бъдат украшенията на стените – африкански артефакти, килимчета, текстилни и тъкани постелки, животински фигури от камък, глина или дърво, церемониални маски, ярко оцветени африкански купи и фруктиери. 

   


Мексиканска тема
Какво означава Мексико за вас – може би цветове от пустинята с пясъчни тонове, бежово и каки заедно с цветовете от червената гама, рустик цветове и техните оттенъци. А може би асоциацията ви е по отношение на одеялата и вълнените изделия в ярки цветове, теракотените купи и панери или чамовите мебели? Артефактите могат да са символи, свързани с югозапад, или да са повлияни от испанските колонизатори, както и да са от ацтеките, маите или други древни цивилизации, всеки от които да добави интересна и автентична мексиканска визия и усещане. 

 


Тема „Азия”
Има много теми, които са вдъхновени от Азия, но две са сред най-популярните и са най-експлоатирани - Япония и Китай. Японската тема е минималистична и има успокояващо, релаксиращо влияние. Можете да поставите легло тип „футон” (сгъваемо тапицирано легло, което може да служи за диван и за спане) и японски стени, за да постигнете японска атмосфера. Цветовете са естествени, а обекти от природата са централни точки в интериора, като например миниградинки от камъчета, водни фонтани, бонзайчета. Китайската тема, от друга страна, може да се постигне с ярки, подчертани цветове, лампиони, дракони и други митологични същества, ръчни изделия, които изобразяват традиционни китайски дейности, цветове или пейзажи, както и характерните за Китай ръчно изрисувани йероглифи.

 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари