Вила Роза

Представяме Ви еднофамилна къща, проектирана от Соба Студио ООД, която бе номинирана в конкурса "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2020".
11.05.2021
Соба Студио ЕООД
1143
еднофамилна къща, проекти къщи, Соба студио, проект на еднофамилна къща
Идеята е максимално голяма отвореност на сградата към околното пространство с цел светлина и гледки.
Източник: Соба Студио ООД

Архитектура: Соба Студио ООД
Проектантски екип: арх. Кирил Георгиев, Детелина Бакалова
РЗП: 1200 кв.м.

Проектът е направен съобразно желанието на Възложителя за еднофамилна къща, която да разполага с три спални помещения - две за семейството и една за гости, дневна с кухня, басейн с два коридора за плуване, място за фитнес кът с разтягане, термо зона, гаражи и кабинет. Идеята е да се намери максимално голяма отвореност на сградата към околното пространство с цел светлина и гледки.
 


От източна страна се открива страхотна гледка, заради огромните падове в терена и липсата на постройки около сградата. Източник: Соба Студио ООД


Спалните помещения са разположени от северната страна с прекрасна гледка към планинатаИзточник: Соба Студио ООД

Теренът на имота се развива в посока запад-изток, като в източната си част става изключително стръмен с денивилация от 5-6 метра. От източна страна се открива страхотна гледка, заради огромните падове в терена и липсата на постройки около сградата. Изборът на терен не е случаен, защото от почти всички страни има гледки, като от юг и от запад теренът е заобиколен с буйна растителност. По-голямата част от имота представлява дива растителност, единствено в северната част на имота има свободно поле за развитие на строителство. Една от основните цели с поместването на сградата е да се запази почти цялата растителност непокътната, а оттам и усещането за красотата на дивата природа.
 


Входът на сградата е разположен от запад, като са предвидени гаражни врати от двете страни на входа. 
Източник: Соба Студио ООД

Входът на сградата е разположен от запад, като са предвидени три гаражни врати от двете страни на входа. Тъй като възложителят е любител на автомобилите, предвидени са и повече на брой паркоместа. След влизане през порталния вход на къщата се попада в един коридор, свързващ двете гаражни клетки и кабинета, като в по-малкия гараж са разположени шоу клас автомобили, които са свързани визуално с кабинета и с коридора. Следва свързващ и разпределителен коридор към дневния и нощния тракт на къщата.

Спалните помещения са разположени от северната страна с прекрасна гледка към планината, а от юг е басейна с термо зоната. Басейнът е разположен от тази страна заради южното ослънчаване, което ще създава една продължителна и постоянна топлина в това пространство. До басейна, отново от юг, са разположени сауна с гледка към вътрешния двор от юг, парна баня, солна стая и термо зона. Към помещението на басейна е предвидена зона за фитнес и разтягане, също така и перално помещение и тоалетна, предназначена за гостите в къщата и за ползващите басейна. Около басейна са предвидени зона за отдих и релакс. Басейнът е със стъпало за почивка в източната си част с цел откриване на гледките на изток.


Входът на сградата е разположен от запад, а спалните помещения са разположени от север.  Източник: Соба Студио ООД

Над басейна е дневната с кухня към нея. Дневната и басейна са разделени чрез витрина, по този начин те ще могат да бъдат обединени като в едно цяло помещение. От дневната може да се слезе към помещението на долното ниво – библиотека, което изкарва хората към източния двор на къщата.

Южният двор на къщата дава възможност за усамотение и тишина. Теренът е изравнен в частта с басейна, за да може да се получи зона за почивка и отмора. До сградата е предвидено барбекю, което е част от сградата.


Южният двор на къщата дава възможност за усамотение и тишина. Източник: Соба Студио ООД

Дограмата на сградата е изцяло с плъзгащи врати, с което се цели постигане на големи светли пространства и вкарване на околната среда в къщата. Обектът и визията на сградата е продиктуван изцяло в духа на устойчивата архитектура.

Конструкцията на сградата е монолитна-стоманобетонова конструкция, безгредова. Покривът е плосък, а отводняването е чрез воронки. Фасадата е решена с тухлена зидария. Материалите които са използвани за фасадата са основно врачански варовик и неговите текстурни разновидности. За настилките е предвиден гранит.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2020", като бе номиниран в категория: Проекти/Еднофамилни жилищни сгради.
 

Закони Нормативна база Коментари