Къща “Зора”

Представената от нас къща е разположена в много живописна местност от  прекрасното българско черноморие с омаен, спиращ дъха панорамен изглед към безкрайната морска синева.
27.10.2006
арх. Люблена Пунчева
989
къща, проект, арх. Люблена Пунчева
Източник: Архитектурно ателие ”ЕВРОАРХ-2000”

Архитектура: Архитектурно ателие ”ЕВРОАРХ-2000” ,
Проектант: арх. Люблена Пунчева
Застроена площ = 195.97 м2            
Разгъната застроена площ = 195.97 м2     
Етажност = 1 етаж                
Площ на имота = 1239.42 м
2
 

Нашето архитектурно ателие има огромното удоволствие и шанс да проектира сгради в черноморските кътчета на България. Стремежът ни е да предадем любовта към морето и в екологичната архитектура, която създаваме. 
 


Представената от нас къща е разположена в много живописна местност от  прекрасното българско черноморие с омаен, спиращ дъха панорамен изглед към безкрайната морска синева. Сградата е свободностояща, едноетажна, без сутерен. Разположена е на първа линия, и е изцяло ориентирана към гореописаната морската панорама от юг. Главният вход и автомобилният подход към сградата са проектирани от североизток. Предвидени са две паркоместа с настилка от бетонови плочки на тревна фуга и покритие от дървени перголи. Жилищната сграда е ситуирана  на нормативни отстояния спрямо вътрешните имотни граници. Водещ принцип при творческата мисъл за този обект е бил преимуществено ориентацията- да е изцяло в благоприятната посока, с максимален изглед към морската шир на юг, югоизток и югозапад.
 


Жилищна сграда “Зора” съдържа следните помещения: 1.Обширно входно антре. 2.Склад  с външен достъп. 3.Голяма дневна с кът за почивка и камина. 4.Отворена кухня. 5.Трапезария. От нея през двукрила врата се излиза на панорамна южна, покрита тераса с външна камина. 
 


Четирите спални са групирани по две и са отделени в две зони “нощ”, разположени симетрично на главния вход. Две от спалните са с южно изложение, а другите две със западно. Едната от южните спални има самостоятелна баня с двойна мивка, WC и вана. Останалите три спални разполагат с две големи бани, достъпни от коридорите.
 


Композицията на сградата е симетрична, което създава впечатлението за парадност. Обособено е централно по-високо пространство, където се намира дневната с кухненския блок и трапезарията. Покритата тераса се явява като естествено продължение на зона “ден” и предразполага към релакс, включващ неземния изглед към морето и близостта на басейна. 

Осветлението и вентилацията във всички помещения са естествени. Прозорците са с пластмасова дограма и стъклопакет.
 


    

Конструкцията на сградата е монолитна, с носещи стоманобетонови елементи - колони, греди, плочи и тухлени зидове. Покривите са скатни, с дървена носеща конструкция, като върху нея се полагат: дъсчена обшивка, 2 пласта руловидна хидроизолация и завършващо покритие от керемиди. Между ребрата на носещата конструкция се полага топлоизолация от 12 см минераловатни плочи, а под тях - окачен таван от два пласта гипсокартон с деб. 12,5мм. Довършителните работи на сградите в интериора и екстериора /по подове, стени, тавани, фасадни силиконови мазилки и каменни облицовки/ са описани в проекта. Цветовете им ще се определят от мостри по време на строителния процес. Сградите подлежат на цялостна  топлоизолация с експандиран и екструдиран пенополистирол - EPS и XPS.     Отоплението ще се осъществи с климатици и допълващо с електро конвекторни тела. Захранването с вода, заустването на отпадните води, както и снабдяването с електроенергия ще се изпълнят съгласно предписанията на компетентните служби и са разработка на ВиК и електро-  части на проекта.


Жилищната сграда е от 1-ва степен на пожароустойчивост, тъй като конструкцията и е монолитна, ограждащите и разпределителни стени са тухлени, а носещата покривна конструкция е защитена, с граница на пожароустойчивост мин. 1 час. Предвижда се близо до входа на жилищните сгради да се съхранява 1бр. прахов пожарогасител - 6 kg.


 

Автор: арх. Люблена Пунчева
Закони Нормативна база Коментари