Само мода ли е инфрачервеното отопление?

С инфрачервените панели може да намалите разходите за отопление значително
14.12.2015
Константин Димов
985
интериор, сграда, отопление, инфрачервени панели, инфрачервени лъчи
При тази форма на отопление се използват инфрачервени лъчи.
Източник: www.badundheizung.de

Без значение дали живеете в старо или ново строителство, дали в еднофамилна къща или в кооперация, навсякъде инфрачервеното отопление има своето приложение. Можете да намалите разходите за отопление убедително заради точното време, в което то е включено и изключено, а също и защото регулира топлината в отделните стаи, както и малко натоварва електрическата мрежа, пише специализираният сайт www.energieheld.de.


Уютната топлина и здравословната атмосфера у дома повишават нашето лично усещане за комфорт, което пък укрепва имунната система. Допълнителни предимства на този вид отопление са ниските разходи по закупуване на панелите в сравнение с другите системи за отопление, няма скрити разходи и разходи по техническа поддръжка. Ще спестите и място, тъй като панелите обикновено се монтират на стената или на тавана. Инсталацията на инфрачервените панели е лесна, монтажът - гъвкав, а дизайнът - добър. То се явява алтернативен вариант за заместване на неефикасното и скъпо отопление, може да се използва и като допълнително отопление. Според някои експерти пестенето на ток стига до 70%, тъй като инфрачервените панели отопляват предметите в дома, които вторично излъчват топлина в помещението.


Как функционира инфрачервеното отопление?
То отоплява с топлинни вълни, това са т.нар. инфрачервени вълни. За разлика от обичайното конвекторно отопление, то не затопля въздуха, а облъчените тела – без значение дали са стени, мебели, хора. И те отдават топлината обратно. В крайна сметка се провежда един обмен на лъчи, който затопля всички обекти еднакво.


 
Уютната топлина и здравословната атмосфера у дома повишават усещането за комфорт. Източник: www.infrarotheizung-kaufen.de


Инфрачервеното отопление може да бъде регулирано с термостат. Инфрачервеното отопление спада към електроотопленията. Те използват най-новата инфрачервена техника, за да отопляват ефикасно и да пестят ток до голяма степен. Също се отличава с минимално време за предварително затопляне. Има и модели, които имат по-любопитен дизайн. При тази форма на отопление се използват инфрачервени лъчи. Това са електромагнитни вълни, които са над видимия за човешкото око спектър. Напълно са безопасни и може да се изключи застрашаващия здравето електросмог.


Предимства: Изгодна цена на закупуване, бърза инсталация, малка необходимост от място за монтиране на панелите, приятна атмосфера, действат профилактично срещу плесени, има ги в много и различни дизайни, не е необходима техническа поддръжка, също и не диспергира (разпръсква) прах. В случай на преместване лесно можете да си ги вземете на новото място, посочва и сайтът www.wohnnet.at


Като недостатъци се посочва, че инсталацията работи на ток, което може да е неблагоприятно за околната среда, ако той се добива с въглища или с ядрена енергия. Къщата трябва да бъде добре изолирана, подходящо е за по-малки помещения, но не топли вода. Въглеродните емисии при отопление на газ са 244 гр. на киловатчас, 302 - за гориво и 633 - с ток.


Изчислете размерите на инфрачервеното отопление.
Това трябва да бъде направено прецизно, за да не се повишават разходите по отопление. Счита се, че според изолацията на дома са необходими между 60 и 100 вата мощност на отоплението на кв.м. Ако е необходима по-голяма нужда от топлината, просто не сте за инфрачервено отопление. Имайте предвид, че големи мебели също могат да повлияят на отдаването на топлина и в някои случаи да се нуждаете от по-силно отопление. За да можете да използвате ток, най-добре трябва да използвате повече и по-малки вместо няколко по-големи инфрачервени панели. 
Топлината идва от … картината. Източник: www.wohnideen-magazin.com


Ако искате само едно помещение с размери от 25 кв.м. да отоплявате, тогава ето как се определят размерите на инфрачервения панел. Принципно имате нужда от 2500 вата мощност на отопление. За едно смислено разпределение на топлината трябва да инсталирате 5 по-малки съоръжения с 500 вата мощност. Разходи за закупуването съответно ще са между 1000 и 2000 евро, а годишните разходи зависят много от продължителността на потреблението, но при средните 1440 часа потребление ще варират между 600 и 1000евро (данни за Германия). 


Дизайнът на панелите е най-различен, напоследък се забелязва интерес да се монтират в някои католически църкви. Има ги в кръгла форма, правоъгълни, могат да се оформят от кълбо до диск. Може да ги видите под формата на дъска или да е оформен като картина. Ако е от стъкло, се използва много често в зимната градина. Обърнете внимание, има ги и като огледала в банята.В банята топлината се излъчва от огледалата. Източник: www.infrarotheizung-experten.de

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари