Нова къща от дърво само за 90 дни

Строителството на модерна нова къща с дървена конструкция отнема само три работни месеца.
15.05.2015
Антоанета Салфидж
6630
къща, дървена конструкция, сглобяема къща, дървена къща, Спонец ООД
Строителството на нова къща с дървена конструкция отнема само три месеца
Източник: Спонец ООД, www.sponec.com

Строителството на модерна нова къща с дървена конструкция отнема само три работни месеца като в този срок може успешно да се включи и обзавеждането. Нагледното доказателство е тази красива къща с изцяло остъклена  фасада. Разположена е на южен склон с великолепна гледка към природата. Разгърнатата й площ е 180 кв.м. Видът на постройката, а именно дървена конструкция с нискоенергийни характеристики, инвеститорът избира още преди проекта.
Строителните работи по сградата започват веднага, след като проектът на арх. Иван Атанасов получава разрешително за строеж. Изпълнител е  Спонец ООД.
Първо се полагат основите на къщата и се издига скелетно - гредовата конструкция от  масивен, иглолистен материал -  многослойно слепени греди, (KVH, DUO)  с много добра дименсионна стабилност и отлични механични показатели.

Външните стени са от OSB плоскости и каменна вата, пароблокираща мембрана отвътре и паропропусклива мембрана отвън.Фасадата на сградата е вентилируема, облицована с профили от масивна дървесина OSMO с видими сглобки по конструкцията. Този тип фасада има много предимства, както от изолационна, така и от естетическа гледна точка. Монтирана върху дървена скара, фасадата спомага за защита на сградата от атмосферни влияния, за поддържането на температурен комфорт и бързото отвеждане на водните пари от стената. Всички финишни покрития на видимите дървени елементи са  с маслa  OSMO. Продуктите OSMO са произведени на основата на грижливо пречистени растителни масла и восъци.След изсъхване всички повърхности са абсолютно безвредни за човека, животните и растенията.

Прозорците са много важна част от къщата, тъй като от тях в голяма степен зависи  енергийната ефективност на сградата. В случая постройката се издига в район с променлив климат, който допуска рязко повишаване или намаляване на температурите. Проектът от своя страна пък предвижда цялостно остъкляване на една от фасадите – южната. Това ще позволи къщата да се сдобие с прекрасна гледка към околността, но същевременно прави постройката уязвима на климатичните промени. Ето защо строителите обръщат специално внимание на дограмата. С тройния алуминиев стъклопакет с прекъснат термомост се постига оптимално съотношение между качество, енергоефективност и цена.

Покривът е с керемиди TONDACH®. Моделът ТУИСТ е една от най-популярните керамични керемиди голям формат от производствената гама на ТОНДАХ, предлага се в различни по тип повърхности и разнообразие от цветове. С благороден външен вид и динамичен дизайн керемидата „ТУИСТ прави сградата уникална, 100% натурален продукт, използват се само естествени материали в производството. Моделът  има вертикално приплъзване до 5,5 см, което дава възможност за използване на съществуващите разстояния на летвите при саниране на покрив. Гарантира отлична топло и шумоизолация благодарение на свойствата на материала. Устойчива е на големи температурни колебания и агресивна среда. Голяма здравина и висока товароносимост. Издържа натоварване до 220 кг.


Отоплението и климатизацията на къщата също са съобразени с критериите за нискоенергийно строителство. Климатът и въздухът в сградата се поддържат от модерна сплит система, комбинирана с термопомпа. Термопомпата е електрическо устройство, което не произвежда топлина, а само я пренася от тела с по-ниска, към тела с по-висока температура. Тя преобразува топлинната енергия на вода, почва и въздух и я прави възможна за отопление. Работата на термопомпите не е свързана с никакви вредни емисии и гарантирано намаляват средствата за електричество, необходими с конвенционални начини за отопление и климатизация.

Интериорните решения също са съобразени с екологичната визия на къщата. Стените и подовете и самите мебели са изцяло от естествени материали. Интериорните стени представляват ламперия върху  OSB плоскости, обработена с напълно безвредни финишни масла, подовете са масивно иглолистно дюшеме, а вратите са от масив. Комфортният и представителен интериор е организиран така, че да е изцяло ориентиран и визуално свързан с природата зад стъклената фасада на дома.


Материалът в подготвен с любезното съдействие на Спонец ООД


 

+16
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари