Нова къща, но възрожденска?

Възможно е, ако уловим духа
14.08.2013
Антоанета Салфидж
7470
къща, архитектура, селска къща, възрожденска къща, българска къща
Възможно ли е нова къща да изглежда като че правена преди 200 години
Източник: www.etnodom.com

Колкото по-изчистена и студена става модерната архитектурна стилистика, толкова повече се засилва интереса към старинното строителство, в това число и към българската възрожденска къща.


Вероятно ви се е случвало да се разхождате в Боженци, Жеравна, Трявна, Ковачевица или дори в някои сукаци на Несебър и Созопол и да се чувствате като в приказка. Да губите представа за време и с вдигната към чердаците глава  да се любувате в захлас на хармонията между форма, материали и цветове. Опитвате се да спрете мига, да уловите духа, но …единственото, до което стигате е въпрос без отговор: „къде е скрита магията, каква е всъщност причината за очарованието на старите възрожденски къщи?“
 


Все по-често попадналите в омайния капан на възрожденските старини вземат генерално решение да съградят новия си дом в стилистиката на старата българска архитектура. Някои от тях успяват, но други, (за съжаление повечето), постигат компромисен резултат, при който познатите традиционни елементи са случайно съчетани с модерната линеарност  и не добре подбрани съвременни материали. В своята немощ вече някак по навик възприехме да наричаме тези странни симбиози, та даже и най-гротескните, с луксозната и не съвсем разбираема дума „еклектика“, вместо подобаващо да употребим нашенския синоним – „миш-маш“ или още по - образното описание „нещо като нищо“.


Възможно ли е  нова къща 
да изглежда като че правена преди 200 години 
от прочути възрожденски майстори? 


Възможно е, категорични са специалистите и бързат да приведат не един и два примера от онези, добрите резултати при прилагането на старинната архитектура. Има редица съвременни строителни материали като гипсфазер, вата и стиропор, които напълно заменят функционалността на сламата, глината и варта и идеално се комбинират с основните материали дърво и камък. С тях строителството даже е по-бързо, по-лесно и по-чисто.  Като всяко нещо обаче и копирането на старината си иска майсторлък. В този случай трябва да е двоен. Нужно е не просто да си добър проектант и перфектно да познаваш новите строителни материали и технологии, но и да си влязъл в детайли в старината, да си изучил надълбоко похвати на старите майстори и най-вече да подхождаш към миналото с разбиране и уважение. 


Класическата възрожденска къща 
се отличава с поредица от особености, които са добре известни и старателно проучени. Най-често тя е издигната на два ката като първият е изграден от камъни, а вторият от дърво.


Първият етаж е по-тесен от втория и на времето се е ползвал за съхранение на стоки, зимнина и инструменти. Често е бил превръщан  и в обор за животните със съвсем практична цел – с телата и с дишането си добитъкът е повишавал температурата на жилищните помещения и на практика е действал като подово отопление.


Вторият етаж на възрожденската къща по правило е по-широк от приземния. Той излиза напред от всички страни, като образува характерните чердаци, укрепени към основата с дебели дървени греди. Вторият етаж е бил жилищният. В него е имало представителен салон за гости, големи спални, кухня, а в някои къщи на известни търговци е имало обособени и по специални помещения с функция на кабинет, женска стая и дори баня (виж Веляновата къща в Банско).


Вътрешната подредба на стаите е следвала много по-различна логика от днес. Обзавеждане под формата на мебели всъщност почти е липсвало. Леглата, гардеробите, шкафовете и етажерките са били част от конструкцията на самата къща, буквално изваяни в мазилката на пода и стените. Истината е, че къщите на нашите възрожденски баби са били далеч по-функционални от нашите, затрупани с мебели на които трябва робуваме. 


Майсторлъкът е в детайлите
Във всяка една работа си има майсторлък. При възрожденската къща той е в детайлите. Всеки един неин елемент – от основата, конструкцията до най-дребния орнамент е минал през ръцете на майстора. Нещо повече той е мислел за него, търсил му е точното място, моделирал го е, дооформял го е така, че да стане част от цялото. Възрожденската къща на практика е уникален творчески акт, истинско произведение на изкуството, в което майсторите са оставяли частица от душата си. В този смисъл всяко повторение на една автентична възрожденска къща ще е само копие, но не и оригинал, ще е къща, но не и дом с душа.


За възрожденската душа в модерния дом
Колкото и еднакви да сме хората, днес животът ни е много по- различен отпреди 200 години. Вярно е, че все още живеем в къщи, но те са с много по-различна функционалност от тези на нашите пра-, прадядовци. Дори и да тръгнем да строим къща по възрожденски образец, тя неминуемо ще е много по-различна от правените преди два века. И защо да не е? Нали правим дом, за да ни е удобно, спокойно и красиво,  а не да му робуваме до гроб! Така са правели и нашите прадеди – градяли са къща с мерак, внимание и любов, за да е по мярка на душата. Ако ние, техните наследници, следваме този завет, вграден в сградите, ще съумеем да пренесем възрожденската душа и в модерния ни дом. 


Статията е подготвена със съдействието на инж. Георги Шишманидов,
Проектиране и строителство на Възрожденски къщи
www.etnodom.com

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари