Къща край горската поляна

Кокетна и спретната, представената къща напълно олицетворява идеята за дом с творчески почерк.
15.08.2006
Весела Маркова
1056
къща, архитектура

Архитектура: арх. Александър Конаклиев, инж. Петър Петров
Фотограф: Милена Конакчиева
РЗП: 300м2
Застроена площ: 150м2

Реализация: 1996 год.


Кокетна и спретната, представената къща е по проект на архитект Конаклиев и напълно олицетворява идеята за дом с творчески почерк. Удобство и функционалност са съчетани с девствена природа и артистично вътрешно оформление. Застроената площ е 150 кв. м, а разгънатата застроена площ е 300 кв. м. Съществуващата денивелация на парцела е продиктувала и оригиналното архитектурно решение, което естествено вписва къщата в щрихите на слънчева горска поляна.
 

 


Доминиращи черти във външното оформление на сградата са вдъхновени приомите на традиционната българска архитектура на дълбоки стрехи с дървена обшивка, бяли стени и вертикалнио издължени прозорци, вериги отвеждащи водата вместо улучна система. 
 


Поради неизбежната сянка в подножието на планинския склон преднамерено е търсено оптимизиране на естественя достъп на светлина до жилището, откъдето се поражда и идеята за друга характерна особеност на фасадата. Специфични излизания, оформят допълнително вътрешно пространство, а прозорците на образувалите се ниши довеждат слънчевите лъчи в дневната. 
 

 


Входът откъм улицата въвежда в просторен и стилен вестибюл, а елегантно стълбище извежда до второто ниво, където са разположени дневна, кухня с трапезария, три спални и две бани.
 

 


Домът се обитава вече от 10 години и всеки кът от него разкрива личното отношение и пристрастност на собствениците към изкуството и детайлите, носещи сантименталност и история. Уникална  камина с автентичен дизайн се е превърнала в основен акцент на дневната след като е била цялостно демонтирана и пренесена от Френска къща, където в продължение на сто години е било оригиналното й местонахождение.
 


Истинско произведение на изкуството витраж дело на проф. Никола Буков, с оригинален рисунък и внушителни размери, представлява  неразделна част от интериора, монтиран покрай стълбището и същевременно служещ като стена на дневната.
 

 


На приземно ниво са ситуирани гараж, котелно, ателие и други помещения, служещи за съхраняване на различни вещи.
 


Южната фасада на къщата опира в горска поляна, а директната връзка от дневната и кухнята към  двора  създава усещане за уюта на планинска  хижа.
 


Заварената дървесна растителност е била запазена и е дала основата на композиционното оформяне на градината.

 

Два красиви кедъра и секвоя са основните вертикални акценти, цъфтящи храсти, декоративни и плодни дръвчета и ароматен здравец допълват горският ансамбъл.

 

 

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари