Заха Хадид - архитектът от бъдещето

Световноизвестната архитектка Заха Хадид почина внезапно, предадоха световните агенции.
01.04.2016
Светлана Желева
2986
архитектура, Проекти, Заха Хадид
Източник: www.elledecoration.ru

Британската архитектка, която е родена в Багдад е първата и единствена жена, отличена с най-престижната награда за архитектура и дизайн  - Прицкер (през 2004) - еквивалент на Нобеловия приз в архитектурата.

Заха Мохамад Хадид е родена в Багдад на 31 октомври 1950 г. Баща й е един от основателите на Демократическата партия в Ирак по времето на Саддам Хюсеин. На 11 години тя пътува до Лондон и оттогава малката Заха има една мечта - да създава света с архитектурата си.

Професионалната й кариера започва в архитектурното бюро ОМА на Рейм Колхас. През 1980 г. Хадид основава собствената си архитектурна компания Zaha Hadid Architects, която я прославя по цял свят.
Два пъти печели наградата „Стърлинг” на Кралския институт на британските архитекти (RIBA), което е най-престижното архитектурно отличие на Великобритания. През 2010 г печели и отличието за Музея Maxxi в Рим (Националният музей на изкуствата от 21- век), а на следващата година грабва приза на академията Евелин Грейс в Брикстън.

Критиците определят стила на работа като деконструктивизъм, в който преобладават биоморфните форми, често наподобяващи интериора на снимки от научно-фантастичен филм. Архитектурният стил на Хадид може да се види буквално навсякъде по света. Нейни са проектите на Serpentine Sackler Gallery и Центърът за водни спортове за Олимпиадата в Лондон през 2012 г., сградата на Операта в Гуанчжоу, Центърът за съвременни изкуства Розентал в Синсинати и много други.
По неин проект са осъществени ски писта в Австрия и жп терминал в италианския морски курорт Салерно. Сред дизайнерските й решения са още хотели в Дубай и Токио, небостъргач на 42-а улица в Ню Йорк.

Един от последните й проекти бе този на най-голямото летище в света в Пекин. Нейни работи са в постоянните експозиции на нюйоркския MoMA и Германския музей за архитектура във Франкфурт на Майн (DAM). Тя е авторка и на централата на завода на BMW в Лайпциг.

Освен архитектура Заха Хадид твореше и живопис, а също и автомобилен и продуктов дизайн, припомнят медиите. Тя е автор на проектни концепции за луксозни яхти, концептуални автомобили, мебели, обувки, ювелирни изделия за различни компании.


Рем Колхас, друго голямо име в архитектурата казва за Зиха Хадид, че тя е планета, която се движи в своя собствена неподражаема орбита.

Даниел Либескинд, също архитект от световна величина (гостувал в България) споделя, че е съкрушен от новината за смъртта на Зиха Хадид и, че нейният дух ще живее в творбите й.

+6
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари