Къща "Мадара" - къща в класически алпийски стил

Представяме Ви къща „Мадара“ - къща с традиционна архитектура на алпийско шале, реализирана по проект на архитектурно студио Улянов Архитекти ЕООД.
12.03.2021
Улянов Архитекти ЕООД
3827
къща Мадара, къща с алпийска архитектура, студио Улянов Архитекти ЕООД

Къща „Мадара“
Проектант: Улянов Архитекти ЕООД, арх. Йордан Улянов


Фотографи: арх. Йордан Улянов / Калоян Василев

Къщата се намира в китно село в област Шумен. Завършена е през 2016 год.

Къща „Мадара“ се отличава с традиционна архитектура на алпийско шале, където камъкът и дървото естествено се допълват. Тук видимите дървени конструктивни елементи се преплитат със стъклото, фасадите са украсени със "шевици" от дърво, а камъкът e връзката на къщата със земята.


Както в екстериора, така и в интериора са използвани камък, дърво и стъкло.    Източник: www.ulyanovarchitects.com

Естетиката на сградата е породена от желанието на собствениците за здравословна среда на живот с естествени материали, висока чистота на въздуха вътре в помещенията и уютна атмосфера, която да намали стреса. Това е постигнато чрез използването на чисти, възобновими и висококачествени материали - камък, дърво и стъкло. Обърнато е и особено внимание към детайлите. Целта е създаването на красива и ергономична къща в класически тиролски стил.Източник: www.ulyanovarchitects.com

В тази сграда умело са съчетани функционалност, енергийна ефективност и устойчивост, за да се постигне  оптимална среда за човека с минимално въздействие върху природата. За построяването на къщата са използвани предварително изготвени дървени панели. Фасадите и покривът са вентилирани и са изпълнени по детайли и с дебелина на изолациите, близки до изискванията за Пасивна Къща. Използването на камък и дърво на фасадите и в интериора следват заложената концепция за устойчивост и здравословна среда. Изложението на къщата и размерът на прозорците и засенчващите елементи са обстойно изследвани, за да бъде постигнато оптимално засенчване през лятото и ослънчаване през зимата. Към момента сградата почти не изисква отопление, дори и през най-студените зимни месеци.


Сградата е с добро функционално разпределение     Източник: www.ulyanovarchitects.com

Къщата е с добро функционално разпределение, което допринася за оптималния комфорт на обитаване.
Сградата има едно подземно и две надземни нива. Основният подход е от улицата от изток, където през павирана площадка се достига до гараж с две паркоместа.


Дневният тракт включва дневна, трапезария и отделена със стъкло кухня     Източник: www.ulyanovarchitects.com

Главният вход на къщата е от север, където е предвидено светло антре, водещо на юг до просторно дневно помещение със зони за меко сядане, камина, трапезария и отделена със стъкло кухня. На това ниво са разположени също така - спалня със самостоятелни гардероб и баня, веранда, гараж и сервизни помещения. В сутерена са предвидени изба и склад.

 
Дървената стълба към втория етаж     Източник: www.ulyanovarchitects.com

От стълбата на втория етаж се достига до обширно общо пространство – зона за игри, към което са проектирани три спални и баня с тоалетна.

Къща „Мадара“ е комфортна, функционална и естетически издържана класическа дървена къща, създаваща уютна и здравословна среда за своите обитатели. Къщата изпъква на фона на прекрасно оформения с разнообразни растителни видове поддържан двор.

Проектът взе участие в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020" в категория: Реализации/Еднофамилни жилищни сгради


Къщата е ефектна и вечерно време, защото е добре осветена     Източник: www.ulyanovarchitects.com

За Архитектурно студио УЛЯНОВ АРХИТЕКТИ
Студиото е създадено през 2010г. и специализира в проектирането на енергоефективни сгради – ниско-енергийни, нулево-енергийни, автономни и пасивни. Арх. Йордан Улянов е сертифициран от "Passive House Institute", Дармщат, Германия като дизайнер на пасивни къщи – CERTIFIED PASSIVE HOUSE DESIGNER. Спектърът от предлагани услуги включва всичко свързано с проектирането на разнообразни по вид сгради – от къщи и интериори до жилищни, ваканционни и промишлени комплекси. Студиото има значителен опит в проектирането на сгради с дървена конструкция, дървени сглобяеми къщи и "log house".

 

Закони Нормативна база Коментари