Защо вълнен килим?

Вълнените килими са скъпа, но оправдана във времето инвестиция – възможно най-добрият избор за потребители, които предпочитат естествените и органичните материи.
14.02.2017
Румяна Бонева
4924
интериор, настилка, вълнен килим, килим, вълна
Вълненият килим е дълготрайна инвестиция
Източник: Декотекс, www.decotex.org

Килимът е древно изобретение на човека, а вълнатата – един от най-старите материали, използвани в изработването на килими. Още в антична Гърция и древен Рим повечето жени са владеели изкуството на тъкачеството.
В страните с ясно изразен континентален климат са се тъкали вълнени килими, които били закачвани по стените. Това спомагало за запазване на топлината и създаване на приятен микроклимат. Вълнените килими са се плели и тъкали на ръка, като всеки район се отличавал със специфични предпочитания по отношение на декоративни елементи и техника на изработване. С времето килимите се превърнали в критерии за оценяване на материалното състояние на хората. Предавали се по наследство, а по-заможните стопани ги поръчвали при художници, в чиито ръце ставали произведение на изкуството. По нашите земи тъкачеството е засвидетелствано от времето на средния неолит.


Вълнените килими са скъпа, но оправдана във времето инвестиция     Източник: Декотекс, www.decotex.org

С течение на вековете килимарството започва да се развива в посока задоволяване на лични и битови потребности. Според специалисти в областта обратната страна на килима разкрива произхода му. По нея се вижда начинът на изтъкаване и качеството на килима, а поставеният етикет ще ни ориентира за размерите на килима, произхода на вълната и използваните багрилни вещества. Съществува своеобразна класификация, според която килимите се подразделят на антични (направени преди 1800-та година), старинни (изработени между 1800 г. и 1920-та година), полустаринни (между 1920-та  и 1980-та година) и нови (произведени след 1980-та година).

Малко повече за вълната
Вълната е най-важният материал в изработването на килими. Намира приложение при ръчно връзваните и ръчно тъканите килими, а също така и при килимите ръчен тафт и някои машинно тъкани изделия. Използва се още и като суровина за производство на хафа (косъма) на килимите. Влакната на вълната са съставени от различни видове протеини, на които се дължи високата й ластичност и здравина.

Съществуват следните видове вълна:


  •  Жива  – остригана от живо животно
  •  Кожарска – добива се от одраната кожа на овце и се характеризира с  по-ниско качество
  •  Равнинна – тази вълна е лъскава и мека на допир и се добива от овце,  отглеждани в обширни равнини

Колкото по-голяма е дължината на вълнените влакна, толкова по-високо е качеството на вълнената прежда. За производството на килими обикновено се използва вълната на овце от специални породи, отглеждани основно за тази цел. По този начин се избягва преработката на вълната и не се нарушава структурата на влакното, както се случва при дърпаната вълна.


Вълнен килим "Златна есен", ръчна изработка
Източник: Декотекс, www.decotex.org

Защо вълнен килим?
Вълнените килими са скъпа, но оправдана във времето инвестиция – възможно най-добрият избор за потребители, които предпочитат естествените и органичните материи. Отличават се с изключителна здравина и дълголетие. Благодарение на специфичните характеристики на използвания материал, вълненият килим притежава ред важни предимства:

   - Топлинна изолация – отличните изолационни свойства на вълната превръщат вълнения килим в предпочитан избор за студени подове, предимно над гаражи или мазета. В допълнение към това краката ни усещат ненадмината мекота и комфорт.
   - Добра влагоабсорбация – вълната абсорбира водна пара до 36% от собственото си тегло, поради което регулира по естествен път микроклимата в помещенията.
  - Повърхността трудно попива капки вода – вълната може да поема водна пара във вътрешността на влакната си, за разлика от това обаче, повърхността й отблъсква водата. В случай, че разлеем вода върху килима ще забележим, че за известно време тя остава на върха на влакната. Спокойно можем да вземем попиваща кърпа и да отстраним течността, преди да е проникнала между влакната. Ако все пак това се случи, повърхността не се чувства влажна при допир.
   - Трудно се замърсява – вълната много трудно поема  мръсотия и не може да се измачка, благодарение на високата еластичност на влакната, които лесно се изправят след натиск.
   - Трудно запалим – всеизвестен е фактът, че вълната не гори, а тлее. Това е предпоставка много хора да избират именно вълнени килими за обзавеждане на детски стаи.
   - Устойчивост на цветовете – в повечето случаи при изработката на вълнените килими се влагат естествени пигменти и се избягва използването на синтетични багрила. Цветовете на килима остават свежи в продължение на много години.
   - Дълготрайност и здравина – структурата и формата на вълнените влакна допринасят за високата износоустойчивост на килима. Подобна покупка е достатъчно да направим веднъж в живота си, тъй като високата трайност компенсира във времето инвестираните разходи.
   - Възобновяем ресурс – добиването на вълна от овце, отглеждани предимно с тази цел се извършва веднъж годишно, през летния сезон. Ето защо естествената вълна се счита за бързо възобновяема суровина. За разлика от вълнените, килимите изработени от синтетични влакна често съдържат петролни продукти.

Наред със своите преимущества, вълнените килими имат и някои недостатъци, сред които на първо място е по-високата цена, в сравнение с изработките от синтетични материали. Лесно абсорбират влагата и ако се държат в постоянно влажни помещения е възможно да мухлясат. Не на последно място, килимът се нуждае от защита против молци.


Ръчен вълнен килим "Мечта", височина на велура 20 мм     Източник: Декотекс, www.decotex.org

Внос и родно производство
Безспорно сме чували за красивите вълнени килими внос от Индия. Обикновено те са ръчно изтъкани и изключително дълготрайни. При изработката им се прилага използвана от далечни времена техника на връзване на нишки, благодарение на която индийските килими запазват естетическите си харастеристики години наред, въпреки всекидневната употреба. Притежават класически вид и не са повлияни от модните тенденции, ето защо не е необходимо да се заменят през определено време. Освен това, подобно на хамелеон с лекота се вписват във всякакъв интериор – от традиционен до по-разчупен и модернистичен. Ръчно изтъканият килим се превръща в ценност на дома и придава представителност, класа и лукс, каквито трудно можем да постигнем с която и да е друга мебел. 


У нас производителите на вълнени килими залагат на високата плътност и дълготрайност на продукта, с височина на косъма от 9 до 12 мм. Истината е, че от евтините и некачествени синтетики няма да получим нищо друго освен алергии и незадоволителна визия на интериора. Вълната запазва водещата си позиция в изработката на красив и топъл килим, който еднакво добре приляга на интериора във всяка стая от дома. Българските производители освен това предлагат ръчна изработка на вълнени килими с височина на косъма до 20 мм, както и изпълнение на специални поръчки на своите клиенти.


Ръчен вълнен килим     Източник: Декотекс, www.decotex.org

Поддръжка и почистване
Естествената вълна притежава самопочистващи свойства, поради люспестата структурана на своята повърхността. Когато се приложи натиск с определено движение мръсотията се отделя от повърхността. Способността на вълната да се свързва с течности предотвратява електростатично зареждане, в резултат на което мръсотията не може да проникне дълбоко и се отстранява лесно. Ако килимът поеме миризми, вълната бързо ги освобождава и след краткотрайно проветряване е отново свеж и с неутрална миризма. В продължение на известен период от време новозакупеният килим ще пуска мъх и е необходимо преди пускане на прахосмукачка да се минава с мека четка за дрехи поне веднъж седмично. Вълненият килим се пере на ръка със сапунена вода или разтвор от шампоан. Пяната се нанася с мека четка върху повърхността, след което участъкът се почиства с прахосмукачка. Тази техника е ефективна и абсолютно безопасна за вълната. Можем да го почистим и по друг начин, като за целта в 1 литър вода прибавим половин чаена лъжичка перилен препарат за вълна или настърган сапун и малко терпентин. Цветовете на килимите се освежават и стават по-ярки, ако от време на време повърхността им се минава с кърпа, напоена с разтвор от вода и малко оцет.

В случай, че килимът е бил под тежки мебели и върху отделни участъци от него са се образували вдлъбнатини, се изчеткват само зоните, където има белези и почистването може да продължи с прахосмукачка. За препоръчване е това да става най-малко веднъж седмично, като почистването се извършва в посока ширина на килима. След закупуването трябва да сме особено внимателни за това как го съхраняваме. Качествените килими не понасят влага и пряка слънчева светлина, поради което, ако няма да се ползва веднага, е добре килимът да се навие на руло и да се увие в плат. Съхранението трябва да става в добре проветриви помещения. 
 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари