Вино, маслини и камък от Босна и Херцeговина

Архитектурният подход на хърватския екип DVA ARHITEKTA цели създаване на малък извънградски вилен комплекс, силно свързан с контекста на околната среда.
14.08.2013
арх. Евелина Цветкова
1620
проект, dva arhitekta, пранинска къща, нискоенертийн къща, вилен комплекс
Изглед към основната сграда - къщата на собственика
Източник: DVA ARHITEKTA, Фотограф: Robert Leš

Типология     семейна къща
Локация         Bijaca, BiH
Автори           Tomislav Ćurković / Zoran Zidarić
                         Cvjetka Peronja, m.arch
                         DVA ARHITEKTA

Проджект-мениджър     Haris Mahić
Фотография                         Robert Leš
Година на реализация    2011
Площ на имота    35 000 m2
РЗП    950 m2


Архитектурният подход на хърватския екип DVA ARHITEKTA  цели създаване на малък извънградски вилен комплекс, силно свързан с контекста на околната среда. Разположен в отдалечена и слабо населена част от Западнохерцеговския кантон, имотът се разпростира на площ от над 35дка див пейзаж, ограден с яки каменни стени.


Вилният комплекс успява дискретно да присъства като част от пейзажа на местността Снимка:  Robert Leš
        
Заобикалящата среда е тясно свързана с традициите и места като това създават условия за социален контакт и събития. Трите части на комплекса, общо шест сгради, са внимателно разположени с цел усвояване на красивата гледка, каквото е било и едно от желанията на клиента.


Къщата за гости е в непосредствена близост до тази на домакините Снимки: Robert Leš
       
В долната част на терена, на самия вход се намират къщата на домоуправителя, гаражите и сервизните помещения. По-нататък, движейки се нагоре по стръмния терен се стига до най-високата му точка, където е и основната част от комплекса. Така подбраното разположение осигурява визуален контрол над имота и предоставя изключителни гледки към заобикалящите планини. До спортните съоръжения  се стига по терасовидно спускащ се маршрут, засаден с маслинови дръвчета и лозя. Футболното и баскетболното игрище, заедно със съблекалните образуват третата част на комплекса.
        
Основните сгради включват къщата на собственика, къща за гости и лятна къща с изба и барбекю. Връзките помежду им създават приятни външни пространства, защитени от вятър и подходящи за отдих сред свеж планински въздух. Постройките са главно двуетажни, като за ежедневните дейности на обитателите се ползва приземният етаж, свързан с откритите площи. Фокусът на къщите е както навътре, така и навън, тъй като климатичните условия предполагат сурови зими и горещи лета.


Облицовката от местен камък и рамкирането на фасадните отвори придава на всяка от къщите интересен и същевременно ненатрапчив образ
         
Архитектурният език е чист и опростен, напаснат към местните майстори-строители. Бетонната конструкция е облицована с камък от местната каменоломна, рамките около отворите по фасадата, също традиционни елементи, са направени от мазилка, съставена от местни материали и подчертават игривостта на основния каменен елемент. Връзките между отделните части са павирани отново със същия камък.  Къщите са с много висок клас изолация и се отопляват с високотемпературни въздушни термопомпи, което ги прави и нискоенергийни.


Изглед към основната сграда, лятната къща и част от заобикалящият ландшафт 
          
       
Вилният комплекс е успешен пример на архитектурно отношение към околната среда, употреба на местни материали и същевременно предоставяне на нужните удобства и достигане на търсената връзка с природата.


Повече за  проекта
 


 

Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари