Вила “Слънчев лъч”

Желанието на нас, архитектите, е максимално да проникнем в представите на клиента за бъдещата сграда като архитектурен стил, обитаване, цветови предпочитания, вътрешен дух...
15.06.2006
ЕВРОАРХ-2000
762
архитекти, вила, сграда, етаж, терен

Архитектурно ателие “ЕВРОАРХ-2000”
Архитекти: арх. Люблена Пунчева, арх. Венелин Симидчиев, арх. Боряна Грънчарова

Желанието на нас, архитектите, максимално да проникнем в представите на клиента за бъдещата сграда като архитектурен стил, обитаване, цветови предпочитания, вътрешен дух са основен принцип и начало на проектирането. Но в подбраната за експониране от нас еднофамилна жилищна сграда в Банкя най-голямо предизвикателство се оказа теренът - с голяма денивелация, висока кота на улицата спрямо него, а в същото време - с прелестен панорамен изглед към зелените масиви на Витоша и Люлин планина, към безбройните пулсиращи нощни светлини на големия град, към вдъхновяваща гледка за всяка артистична натура. И така изцяло подчинихме нашето творческо мислене за “вписване” на сградата в този терен, за тяхното неразривно единство. Така тя се получи гъвкава, силно терасирана, с големи еркери и балкони, каскада от скатни покриви, традиционни материали и най-вече попила добрите традиции на българската душевност.
Вилата е двуетажна с подпокривно ниво - ателие, частичен сутерен и двоен гараж. Главният жилищен вход е от северозапад. Подходът за двойния гараж е ситуиран необичайно - на второ ниво.
Сутеренът се състои само от едно складово помещение с мивка.
Първият етаж  е съчетание от следните помещения: преддверие с тоалетна, просторна дневна с кът за камина, визуално обединена с местата за хранене - трапезария и кухня; обслужващи помещения – пералня и котелно; фитнес със сауна и баня-тоалетна. От столовата се излиза на голяма тераса.Предвижда се изграждане на кът за барбекю с място за хранене, покрито с дървена конструкция. На кота +0,88 е разположена и една отделна част – за охрана, състояща се от преддверие, общо помещение (с кухненски бокс) и санитарен възел.
Вторият етаж  е събрал следните помещения: обширна родителска спалня със свързани към нея баня-тоалетна, дрешник и голям балкон; две детски спални с преддверие, баня-тоалетна и балкон към всяка от тях; двоен гараж. 

Подпокривното ниво е решено като ателие с кухненски бокс, спалня и баня-WC. 
Конструкцията на сградата е традиционно монолитна, с носещи стоманобетонови елементи - колони, греди, плочи и тухлени зидове. Покривът на ателието е стоманобетонов с добра топлоизолация между бичмета и покритие от керемиди. По-ниските покриви са с дървена носеща конструкция, покритие от керемиди и топлоизолация от минерална вата.
 

+2
Автор: ЕВРОАРХ-2000
Закони Нормативна база Коментари