Защо наричат Будапеща „Перлата на Дунава” ?

Архитектурни пътешествия из няколко знакови сгради на унгарската столица
02.07.2018
Светлана Желева
1160
архитектура, туризъм, Будапеща, екскурзия
Панорамна гледка от Буда към Пеща.
Източник: Още за къщата, снимка: Ваня Божинова

Някои екскурзоводи  наричат Виена и Будапеща „две сестри” – заради общото им политическо, икономическо и културно развитие. Често и ги сравняват, наричайки ги „перли на Дунава”. И въпросът” Коя е по-хубава?” е леко некоректен, тъй като всяка от тях има своя чар, история и легенди, които привличат туристите.


Това, което прави първо и най-силно впечатление, че столицата на Унгария кипи от живот, младост и  динамика. Виждате много и усмихнати лица, хора, говорещи английски, работеща икономика и много внимание към туристите, които искат отново и отново да се върнат в този град. Буда е елегантна и по-спокойна, докато Пеща е по-забързана, а 9 моста в различни стилове свързват в пряк и преносен смисъл двете части на града. Предвид на спецификата на нашия сайт, поставяме някои архитектурни акценти в туристическия ни маршрут.


Хотел „Гелерт” е най-помпозният в Будапеща.
Построен в стил ар нуво от 1912-1918 г., той е разположен върху брега на р.Дунав и носи името на св. Гелерт - първият светец на Унгария. Първоначално сградата е била с 176 стаи, а днес те са 234. Проектиран от унгарски архитекти, хотелът е представител на Сецесиона, както отбелязват експертите. Вътрешността на хотела също е в стил ар-нуво с високостъклени куполи и декорации от ковано желязо. Характерните ориенталски конусовидни кули на хотела и ефектната фасада привличат погледите още от далеч. Оригиналната мебелировка в стил ар-нуво се е запазила днес предимно в спа-центъра с артистични мозайки, цветни прозорци и статуи.


Ако се качвате по  стълбите, които започват от рецепцията стигате до стъклен прозорец със стъклописи, който изобразява преследването на чудодейния елен Csodaszarvas от унгарските митове. В началото на 20-и век апартаментите на благородниците са били особено натруфени, докато стаите в другите хотели са били по-скоро семпло обзаведени, макар и със скъпи материали и с усет към детайлите. Във вътрешността на хотела, който първоначално е бил открит като лечебница заради термалните извори се намира стъклен купол в декорации от ковано желязо и се украсява от статуи от италианска керамика. Залата с купола води до вътрешен двор, превърнат в ефектна покрита зимна градина. Фоайето и залата с купола напомнят на големите хали на римските бани. Колоните й също са впечатляващи.


Рибарският бастион има 7 кули, които символизират 7-те маджарски племена. Снимка: Ваня Божинова


Рибарските кули са друг прекрасен обект за туристите.
Построени в стил нео-романика от 1895 г. до 1902 г. и се намират почти в съседство до замъка Буда. Рибарският бастион има 7 кули, които символизират 7-те маджарски племена, които са се заселили в Карпатския регион. Освен това конусовидните кули напомнят на маджарските палати. От кулите и от терасите се открива панорамна гледка към р.Дунав, о. Маргит, към Пеща и Гелерт.


Рибарските кули са построени в стил нео-романика от 1895 г. до 1902 г. Снимка: Ваня Божинова


Страничната стена на замъка Буда е била закриляна от рибарите и затова някои смятат, че оттук е дошло името на Рибарския бастион. Според други екскурзоводи, името е дошло от по-стари времена, тъй като тук е имало средновековен рибен пазар на Буда. Рибарските кули са в паметник в чест на рибарите, които пазели града през средните векове.


Замъкът Буда. Снимка: Ваня Божинова


В Буда, която се извисява върху хълмове трябва да разгледате още замъкът Буда, цитаделата, скалната църква на Св.Богородица, паметникът на св. Гелерт и много още. Панорамните гледки са зареждащи, защото градът се вижда „като на длан”.


Парламентът. Снимка: Ваня Божинова


Пътешествието из Будапеща ще бъде силно ощетено, ако не посетите Парламентът.
За тази емблематична сграда са написани хиляди статии. Построена е в нео-готика, със симетрична фасада и централен купол, който е в стил нео -ренесанс. Парламентът има 2 абсолютно еднакви зали, като едната се използва за заседания на депутатите, а другата – за посещения от туристите. Парламентът е дълъг 268 м и широк 123 м. Неговият интериор включва 10 двора, 13 пътнически и товарни асансьора, 27 порти, 29 стълбища, 691 стаи, от които повече от 200 офиса. Със своята височина от 91 м е една от двете най-високи сгради в Будапеща, заедно с базиликата” Св. Стефан”.


Вътре и вън върху сградата на Народното събрание има общо 242 статуи. Те са на унгарски крале, трансилвански владетели и могъщи военни пълководци. Тук е и статуята на Януш Хуняди (животът и многобройните победи на този държавник срещу турците са тясно свързани със съпротивата му срещу турското нашествие в българските земи.)


Държавната опера е дело на унгарския арх. Миклош Ибл. Снимка: Ваня Божинова


За да усетите атмосферата на Будапеща, не пропускайте още да видите Синагогата, музеите на Будапеща, както и многобройните заведения, бутици и нощни барове.

+9
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари