Къща “Раковина”

Къща “Раковина” е изградена от четири обема, развити ветрилообразно по стръмния терен. В тях са разположени жилищните помещения.
04.01.2007
СТУДИО ПИПЕРОВ
757
къща, архитектура, проект къща
Къща “РАКОВИНА”
Източник: СТУДИО ПИПЕРОВ

арх. Юлиян Пиперов
арх. Анета Василева
арх. Иван Димов
СТУДИО ПИПЕРОВ

 


Еднофамилната лятна къща (с възможност за отдаване под наем на две семейства) е с площ 315 м2 и е разположена в имот от 638 м2, следвайки денивелацията на терена. Сградата е с южно изложение и е разположена непосредствено до плажната ивица на залив до бургаското село Черноморец.

 

 

Къща “Раковина” е изградена от четири обема, развити ветрилообразно по стръмния терен. В тях са разположени жилищните помещения. Стълбищната клетка свързва обемите и прилежащите им покривни тераси и обединява цялата обемно-пространствена композиция.

   
 

 Първо ниво                                                                               Второ ниво


   
    

Трето ниво                                                                                Четвърто ниво 


Къщата е със сдръжано, но пластично решение. Всеки обем се осветява пряко от слънцето в различен момент на деня. Уютен двор и множество тераси разкриват гледката към живописния залив.

 


Разположеният в най-ниската част на двора басейн визуално прелива в морето (използваният детайл е от типа “infi nite pool”).  Функционалното разпределение на къща “Раковина” позволява разделно ползване на горните и долните нива като самостоятелни апартаменти. Стълбищната клетка осигурява достъп на всеки апартамент до двора с барбекю и басейн, а оттам и до морето.

Интериорът на къщата е издържан в светли цветове (бяло, синьо, ръждивокафяво). Умишлено е търсена модерна визия със средизомноморско излъчване и традиционни български етно акценти.
 

Автор: СТУДИО ПИПЕРОВ
Закони Нормативна база Коментари