Къща, отворена към слънцето

Къщата, щедро огряна от слънцето на Средна Стара Планина, е разположена в китно селце.
01.04.2018
Весела Маркова
11385
къща, проект, архитектура, реализация, Узунов проект ЕООД
Къщата е лесно достъпна от цялата ѝ прилежаща градина
Източник: www.baumit.bg

Архитектура: Узунов проект ЕООД
Проектанти:
 арх. Иван Узунов, арх. Константин Брънеков

РЗП: 365 кв.м
ЗП: 86 кв.м
Година на реализация: 2016
Местоположение: Средна Стара планина  


Почти идеалната симетрия в силуета на тази еднофамилна къща прибавя към характера и една особена приветливост. Един прекрасен пример за семпъл похват, резултатът от който мигновено поражда симпатии, без за това да са използвани каквито и да било преднамерени акценти и контрасти. Къщата, щедро огряна от слънцето на Средна Стара Планина, е разположена в китно селце.


Няма как да не направи впечатление отношението на стопаните към техния дом. Всеки детайл  е прецизно докоснат, всяка вещ краси мястото си, всяко стръкче цвете е нежно погалено - все знаци, които недвусмислено показват постигнатата хармония. Категорични и премерени са съчетаните материали в екстериора на сградата, каменна облицовка от пясъчник, силикатна мазилка в бяло, дървена обшивка и детайли от дърво в наситен, тъмно кафяв байц, фини елементи от метал или ламарина в същата тоналност. Характерната за тази планинска среда денивелация на прилежащия терен оказва съответното влияние и при конструирането на жилищната постройка.Разработени са няколко раздвижени нива, следващи естествената линия на терена, свързани посредством плавни стъпала. Така в основата се оформя полуподземен етаж, а двата надземни етажа добавят достатъчно обширни жилищни пространства. Къщата е лесно достъпна от цялата и прилежаща градина, което още повече засилва усещането за хармония и сливане със средата.


Конструкцията на сградата е от стоманобетонови колони, греди и плочи. Врpъзката между отделните нива е чрез вътрешна стоманобетонова стълба. Покривът е четирискатен, решен с червени керемиди върху дървена конструкция. Полуподземният етаж помещава преддверие, килер, техническо помещение, склад за градински инвентар. Около стените е изградена дренажна система, след която е положен слой фундалин, битумна хидроизолация и битумен грунд, също и 10 см XPS топлоизолация.


Поглед към кухнята    Източник: арх. Иван Узунов

И вътрешното пространство следва линията на екстериорното оформление - минимално смесване на материали и цветове. Светли, пастелни тоналности с леки и деликатни преливания, напълно в съответствие с общото излъчване на този подреден с вкус и внимание дом, в който нищо не е прекалено, а просто е заело точното си място. Но колкото и спокойно и предсказуемо да изглежда вътрешното оформление, толкова повече внимание предизвикват няколкото интересни акцента, събуждайки романтично настроение и сантимент - стар грамофон до метална кана с нежни, градински цветя, изящни статуетки, елементи от ковано желязо и ефирен витраж. Колекцията от специално подбрани картини допълва това толкова приятно усещане за премереност и добър вкус. Мебелите също затвърждават цялостната концепция за светъл дом с носталгична препратка към красивите детайли от малко поотминали времена, за тази пристрастност свидетелстват дори съвсем дребните вещи.  


Поглед към дневната с трапезарията   Източник: арх. Иван Узунов

Първият етаж е щедър като обеми и светлина. Помещенията са обширни, с добре обмислено местоположение, логика и креативност при позиционирането на отделните функции. Входът е маркиран с просторно преддверие, вдясно остава топла връзка с гаража, а няколко стъпала надолу водят до най-голямото помещение от отворен тип в този дом - дневния тракт. "Г"- образния дневен тракт включващ кухня с трапезария и дневна, като безценното местоположение на нивото на зелената градина е подчертано чрез широкоплощни френски прозорци и директен изход от кухнята и от дневната към  покрита тераса с барбекю.


Камината създава уют в дневния тракт.    Източник: арх. Иван Узунов

Основната спалня, разположена на това ниво, е също толкова грандиозна със самостоятелна баня и преддверие и гардеробна стая, ситуирана непосредствено зад леглото.
Вторият  етаж побира още три самостоятелни спални, две от които с обща покрита тераса, а третата със самостоятелна тераса, баня с тоалетна.


Мебелите в спалните са изпълнени с естествени материали.    Източник: арх. Иван Узунов

Дограмата е отваряема, за да подсигури благоприятна естествена осветеност и вентилация на помещенията. Вътрешните врати са от MDF, съобразени стилово и цветово с концепцията на интериора.
Отоплението на къщата е чрез термопомпа, а всички външни ограждащи конструкции са с положен слой топлинна изолация.


Строителни дейности:
- Изолационна система - Баумит България.
Използваният материал е Баумит интегрирана топлоизолационна система Стар с крайно покритие СиликонТоп К2.
- Дограма -
Schuco

- ОВК - Проектант и изпълнител - Аврамов проект ЕООД, гр. Габрово, тел. 066 809980
Инсталацията за отопление / охлаждане е решена комплексно с централна система, изградена в сутерена на къщата - термопома, съчетаваща подово отопление в дневната и общите части, и конвектори за отопление / охлаждане на всички помещения. Слънчева инсталация затопля бойлера за битови нужди. В къщата се поддържа въздухообмен с доставяне на пресен въздух във всички помещения целогодишно, благодарение на високоефективен рекуперативен блок .

- Мебели - Спални и перално помещение - Боди Лукс, гр. Габрово
Боди Лукс е с дългогодишен опит в областта на проектирането и производството на луксозни дизайнерски колекции мебели, чрез иновативни технологии. Материалите, вложени в този проект са естествени и екологични - меки листове дъбов фурнир в комбинация с твърда дъбова дървесина. Всичко това е ръчно структурирано и фино шлайфано до фин, копринен на допир резултат. Дълбоките дървесни пори и неповторимия рисунък са неразделна част от материала, като придават на мебелите истински характер.

Къщата спечeли Първо място от вота на публиката в конкурса на Баумит "Фасада на годината 2017".


 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари