Една приказна къща в Долен

Къща за гости Фудулски се намира в централната част на село Долен, в близост до реката.
14.05.2013
Мая Янева
3503
къща, двор, архитектура, селска къща, Къща за гости Фудулс
Основната подпорна греда, която държи втория етаж е дълга 13 м и не е снаждана.
Източник: Къща за гости Фудулски

Къща за гости Фудулски се намира в централната част на село Долен, в близост до реката. На около сто метра е църквата Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Къщата е типична за селото, макар и новопостроена. Архитектурата и интериорът са изцяло съобразени с възрожденския стил от XIX в. Собствениците, семейство Фудулски посещават селото и региона и са пленени от магията на родопското село и природа. Те са привлечени от уникалната атмосфера на селото, което чувстват родно, мило и приказно.„Винаги сме знаели, че един ден ще имаме къща на такова място и не чакахме дълго да се случи. Първоначално наши приятели си закупиха къщи тук,и се втурнаха да ги реставрират. Помагайки им, ние се  заразихме от техния ентусиазъм и бързо си избрахме нашето място. Така сформирахме нещо като приятелска махала. По време на празниците и ваканциите се събира голяма компания от нашите деца, които се чувстват прекрасно на това място. Тук ги възпитаваме  на отношение към българското, към старото, към традицията и към природата. В нашите къщи звучат песните на Родопско-пиринския край, песните за войводи.”В близкото минало къщата е реставрирана от НИПК, но работата не е довършена и постройката се е срутила, затова новите собственици започват изграждането и почти от начало. Архитектурният проект на къщата е направен с много любов от семейство Фудулски и техен приятел, който също е ценител на старата българска архитектура. За да се доближава максимално до автентичната къща, собствениците издирват снимки на първоначалния облик на къщата, която всъщност е заснета и в българския филм „Изпит”през 1971 г. За реализацията на къщата се обръщат към местен майстор, запознат с традиционните методи, който има необходимия опит и познания. Така с общи усилия  постигат желания резултат. В градежа на къщата са използвани естествени материали, тъй като целта на проекта е да се доближи максимално до автентичната архитектура на селото – резерват. 


Стените на първия етаж са седемдесет сантиметрови каменни зидове  - на определено разстояния в зида са слагани дървени греди /кошаци/ с малки прозорчета, бойници и ниши. В цялата къща са използвани ръчно дялани чамови греди, като основната подпорна греда, която държи втория етаж е дълга 13 м и не е снаждана. Някои от стените са измазани с кал от разтворени стари кирпичени тухли, събирани от руините. Подовете и таваните на втория етаж са от дървен материал, къщата е гредоред. Покривът е покрит с характерните за цялото село каменни плочи  - тикли.Интериорът функционално и стилово е съобразен с местните традиции. Интериорните решения са проекти на собствениците, а част от тях те са реализирали сами. На първия етаж има кухня с камина. На втория етаж има три спални, като пред едната има има голям чардак с красива панорамна гледка и огнище /оджак/. На двата етажа има  санитарен възел.


 


Кухненската мебелировка е по тяхна идея, вдъхновена от старите скринове с овчарска резба, а изпълнението е на реставратора – резбар Светослав Михайлов. За реализацията на този проект са поръчани букови дъски в Банско, обработени  по старата технология, както са оригиналните изпълнения на скриновете. Всички легла и спални са направени от семейство Фудулски и за да се доближат максимално до автентичната за района мебелировка, са добавени стари табли или пъстри родопски престилки. В една от спалните има ъглов долап изработен от доленски майстор по техен проект. В двора има изградена външна пещ, където могат да се приготвят традиционни български печива. Тази част е също по проект на собствениците – в този кът са събрани чешма, барбекю и пещ. Окончателното завършване на къщата отнема три години, а интериорът постоянно се допълва и оформя чрез детайли, които семейство Фудулски продължават да добавят. Миналата година е построен навес в двора,  който свързва къщата с пеща. В къщата на Фудулски има уникална колекция от тъкани и съдове от региона и селото, както и книги на възрожденска тематика и образователна литература за тъкачество.

+3
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари