Една обновена селска къща

Видът на тази приятна къща не е обусловен само от тесния и малък парцел, на който е построена (с 15 м лице и площ 500 кв.м).
15.06.2006
aрх. Милена Милкова
1397
къща, реконструкция, басейн, двор, селска къща
Източник: сп. “Още за къщата"

Видът на тази приятна къща не е обусловен само от тесния и малък парцел, на който е построена (с 15 м лице и площ 500 кв.м). Друга е причината, по-точно други са даденостите, определящи характера й – това всъщност е реконструкция и разширение на съществуваща къща – неугледна, строена в началото на 60-те години, от тези къщи, с които са пълни селата ни. Да, тя е селска къща от агломерацията около София.Как е постигнат все пак този добър резултат? Съществуващият двускатен  покрив е съборен – съборена е изцяло и зидарията на втория етаж. Подсилена е носимоспособността на тънката междуетажна плоча, а новите обеми при входа и зимната градина, както и еркерните наддавания на втория етаж са с колони и шайби, което представлява новата конструкция. За постигане на необходимата светла височина в първия етаж е изкопана бетоновата настилка и заменена с армирана настилка, с топлоизолационен слой под нея. Съществен дял от новите строителни работи се пада на новоизградените електро и ВиК инсталации, и на подпорните зидове в срещуположния край на парцела, където денивелацията е около 5 м.Но нека прекрачим прага на дворната врата. Оградата към улицата, включително входната порта, са по идея на собственика. Вляво е гаража, в покрива на който е вградено съществуващо дърво при удължаването му с нова част. Вдясно за преодоляване на наклона е направено терасиране на няколко нива, с разлика 30-40 см между терасите.

Ето ни пред входа на самата къща. Съществуващото преддверие е уширено чрез изнасяне напред с около метър на нов зид и полукръгла остъклена част, в която е и входната врата. Прозрачна маркиза с лека конструкция оформя входната фасада.Заобикаляме къщата отдясно и вървим под балконите на втория етаж, като погледът ни е привлечен от красивите туфи с цветя – дори не забелязваме колко близо е телената ограда на съседния парцел, а в дъното се вижда синьото на басейна.

Връщаме се пред входа, за да заобиколим къщата от другата страна. Вървим покрай новия обем със зимната градина, а успоредно – отново пъстри цветни лехи. Вече сме в задната част на двора – най-хубавата – наситена с разнообразни функции. В средата е терасата, свързваща къщата с басейна, където собственикът е разположил беседка. Басейнът, облицован със стъклокерамика, примамва погледа. Под терасата, освен инсталационното помещение се намира и фитнеса. Дотам се стига по настлана с каменни плочи стълба, а в ъгловия сегмент до нея е реализиран алпинеум. В самия ъгъл на парцела е намерено място за барбекюто.Архитектурният проект е изпълнен точно и в двата етажа. Най-характерните проектни виждания, реализирани в първия етаж, са: уширяването на входното преддверие и отварянето към него на съществуващото стълбище, с по-голям талетен възел и ниша за гардероб; обединяване на цялата съществуваща площ на етажа (около 60 кв.м застроена площ) с нов кът за хранене и зимна градина в дневната, повдигнати на едно стъпало. С богатото остъкляване на новите части – високи прозорци, стъклени врати при влизането и излизането, е постигнато отваряне на дневната към всички посоки. Камината и ъгълът с кухненската част са в по-затворената част на дневната, като прибраността им подсилва впечатлението за простор. За прилежащите от юг и изток тераси вече стана дума - остава да споменем разкриващата се панорамна гледка към всички посоки.При реконструкцията и разширението на втория етаж е спазено изискването на собственика всяка спалня да има отделна баня, а също и гардеробно. Това съвременно проектно решение обслужва по перфектен начин голямото семейство.Фасадното оформяне на къщата и прилежащите площи е със традиционни съвременни материали, без излишен лукс, в добро тонално съчетание и разнообразие. Трябва да се подчертае, че красивото озеленяване е по отделен проект, докато вътрешното обзавеждане (в процес на довършване) не е по интериорен проект, но с безспорни сполуки при камината, кухнята и къта за хранене.С представянето на тази неголяма къща (с разгъната застроена площ  302 кв.м) се надяваме да окуражим всички собственици на непретенциозни селски къщи в намеренията им да променят визията на любимия си имот – защото безспорно е впечатлението, че всичко е правено с много любов.

 

Автор: aрх. Милена Милкова
Закони Нормативна база Коментари