ВИЛИ “РОДОПСКИ ИЗГРЕВИ”

в с. Момчиловци, общ. Смолян
15.11.2006
арх. Люблена Пунчева
1010
вила, архитектура, къщи, родопска къща

Архитектурно ателие "ЕВРОАРХ-2000" ЕООД
Ръководител арх.Люблена Пунчева,
арх.Боряна Грънчарова,
3D визуализация - арх.Добромир Станков
тел. 02/ 955 41 57


Застроена площ = 199,94 m2
Разгъната застроена площ  = 441,33 m2
Площ на имота = 1210 м2
Етажност - 2 етажа

 

Чудно красив е родопския край. От където и да се тръгне към него се стига до китни селища, тучни поляни, обширни смърчови и борови гори, които дават възможност на човек да се докосне до неповторимата красота на региона и до душевността на родопчанина. Свежият приятно прохладен климат и големият брой слънчеви дни имат стимулиращ лечебно - профилактичен ефект. Изумрудено зелените поляни пръснати навред по билата са изпъстрени като губери с дъхави билки, красиви цветя, сред които много редки и защитени видове. Именно това съчетание на природа, въздух и вода, а също и гостоприемството на родопчанина правят региона привлекателен и неповторим за туристите.
 


  
Така омаяни от величието на природата се почувствувахме и ние, когато скоро посетихме с.Момчиловци и имота, отреден за двете къщи. Озовавайки се насред поляната, затаихме дъх пред природните феномени, потънали в зелена тишина. Трудно бих могла да си представя друг вид архитектура за това свято място, освен претворения чрез съвраменни изразни средства родопски стил. Природата задължава да се съобразяваш с нея, да следваш естествените гънки на терена, да използуваш натурални градивни материали- дърво, каменни облицовки, керамика, да бъдеш част от нея, а не нейна противопоставеност.
 С тези мисли и чувства Ви представям  момчиловските вили ”Родопски изгреви”, собственост на две приятелски семейства, решили да намерят своята ваканционна почивка сред планинската красота.
 Двете жилищни сгради са двуетажни и са разположени в западната част на имота. Сградите отстоят на повече от 3м от страничните регулационни линии на север и запад, според изискуемите нормативи. Към дъното на имота /на изток и юг/ отстоянието е 5м и повече. Двете къщи са идентични по съдържание и форма, като между основните две по-високи тела са разположени два гаража-по един за всяка къща. Главните входове за сградите и гаражите са от запад. Подходът за хора и автомобили е от северозапад, където се предвижда рампа с наклон 15% с бетонова настилка. Поради силната денивелация на терена, в сградите се влиза на второ ниво.
 


Разпределение на първи и втори етажи.

 
Първият етаж /на кота +0,00/ включва следните помещения /за всяка от къщите/: антре-коридор с баня-WC; просторна дневна с кът за камина, обединена с трапезарията и кухненския бокс; по една спалня. От дневната се излиза на голяма югоизточна тераса.  Под гаражите са разположени помещенията за котел на нафта /отделно за всяка къща/ заедно със складовете - резервоари за нафта.  Всяко котелно е отделено с 25см тухлен зид от всички страни и метална врата, отваряща се навън по посока на евакуацията.   ЗП първи етаж = 99,97 x 2 = 199,94 m2.

Вторият етаж /на кота +2,90/ съдържа следните помещения /за всяка от къщите/: антре-коридор, три спални, едната от които със собствена баня-WC към нея, още една баня-WC; покрит балкон; гараж.   ЗП втори етаж = 123,79 + 117,60 = 241,39 m2.   
 


Осветлението и вентилацията във всички помещения е естествено, осъществяващо се чрез пластмасови прозорци със стъклопакет. Има изключение за две вътрешни бани, вентилиращи се чрез отдушници. Отоплението на сградите е с локално парно.
 


Конструкцията на жилищната сграда е монолитна с носещи стоманобетонови елементи - колони, шайби, греди, плочи и тухлени зидове. Покривът е с дървена носеща конструкция върху стоманобетонова плоча с покритие от керемиди и топлоизолация от минерална вата “Isover” между бичмета. Довършителните работи на сградата в интериора и екстериора -по подове, стени, тавани, фасадни силиконови мазилки и каменни облицовки са видни от перспективите.  Сградата подлежи на цялостна  топлоизолация.
    .
 

 

 


            

 

Автор: арх. Люблена Пунчева
Закони Нормативна база Коментари