Една нетрадиционна къща

Има нещо вълнуващо, съкровено и предизвикателно в това, сам да достигнеш от идеала за своя къща през узряването, дооформянето и реализацията на идеите си до момента, в който щастливо да се нанесеш ...
15.09.2006
Весела Маркова
729
кабинет, гардеробни системи, сертификати
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Има нещо вълнуващо, съкровено и предизвикателно в това, сам да достигнеш от идеала за своя къща през узряването, дооформянето и реализацията на идеите си до момента, в който щастливо да се нанесеш в нея. И въпреки че затова как изглежда една къща всеки може да има различно мнение, за собственика остава правото сам да избере облика й и да превърне архитектурната постройка в свой дом. Нещото, което ни отличава от останалите подсъзнателно се пренася и в атмосферата на нашето жилище. При къщата личните ни стилови предпочитания се разкриват дори още отвън.

За собствениците на къщата, която ви представяме, всичко това е сбъдната вече мечта. Тяхната история започва през 1993 г. със закупуването на терен в околностите на града. Къщата се строи в продължение на около 5 години и семейството се премества, за да живее за постоянно в нея през 1998 г. Всичко, което им липсвало в градския живот в жилищната кооперация се превръща в силен стимул за създаването на пълната противоположност, и така къщата им е направена изцяло по техния вкус и идеи. Теренът е около 630 кв. м и се намира в закътан южен склон, а разгънатата застроена площ е 160 кв.м. Строежът започва със събарянето на съществуваща стра постройка. Още от самото начало семейството инженери не се страхува да експериментира и да противостои смело на предизвикателствата. До днешния облик на къщата се достига постепенно, посредством няколко метаморфози, а споменът за целия този процес на строеж и реконструкции е все още жив, благодарение на старателен видеозапис.
Всичките премеждия както и преодоляването им, могат и днес да се проследят на видеото заедно с израстването на дъщерята на семейството.
Къщата се превръща в обект на внимание от страна на съседите не само защото има необичайна и раздвижена форма, тук е едно от първите места в България, където за направата на стените е бил използван газобетон. Бетонът участва само в основите, останалото е газобетон и дърво. Поради раздвижената форма на къщата и множеството чупки и не прави ъгли, проблемите с изпълнението особено в довършителните работи не са рядко явление. Днес, когато се обръщат назад във времето, собствениците се колебаят дали биха избрали такава архитектура. Но силата на идеята и ентусиазма всъщност им вдъхват кураж да се преборят с дребните препятствия и да обичат своя дом още повече. 
Нeобичайната форма създава и други трудности, свързани с елементите на строителството. За 1994 г. проблем се оказва намирането на дограма, която да съответства и това налага да се използва вариант, който променя облика на фасадата в нежелателна посока.Така всъщност до 2004 г., когато е направена последната реконструкция с уширение на кухнята, дограмата в къщата е била сменена вече два пъти. Едва тогава собствениците намират това, което са търсили, двоен стъклопакет с цвят на дървото в натурално зелено, хармониращо чудесно със заобикалящия къщата цветен рай, пердета или щори просто не са необходими.
В интериора пространствата са решени семпло, с много светлина и обем, цветовете са нежни и пастелни, удобството е приоритет. Приоритетни са и зелените растения и цветята. Накъдето и да обърнеш глава погледът попада в плен на красивите растения. Те са иззели ролята на акценти в интериора на дневния тракт и въпреки че са многобройни, те не са в конкуренция, напротив създават изключително спокойна и приятна атмосфера на дома. Дневната е оформена с обширни не касетирани прозорци, даващи възможност за връзка на къщата с външното пространство и безпрепятствено наслаждаване на прекрасната градина.

Огледалната повърхност на прозорците отвън и системата стоп-сол решават рационално проблема със светлината, като само определени лъчи навлизат във вътрешното пространство, лятото е хладно, а през зимата слънцето затопля допълнително къщата. Облицовката на подове, стълбища и стени е от плочи от врачански камък.

Мебелите са изпълнени по поръчка, а дизайнът е на собственичката на дома. Цветът на кухненските мебели също е специално подбиран за да хармонира с цялостното излъчване къща-градина. Камината също е по индивидуален проект, отново дело на собствениците. Отоплението се осъществява посредством камина с водна риза, подово отопление и радиатори.

Проблемът с откриването на подходящата облицовка на къщата е почти идентичен с този за дограмата. Обикновената мазилка се оказва не достатъчно устойчива поради естеството на конструкцията на къщата, тя се напуква, и след неколкократна подмяна проблемът е решен с винил-хлоридна облицовка. Това се оказва изключително добър избор не само от експлоатационна гледна точка, но и за естетическия облик на фасадата. Поддръжката е минимална и се изразява с отнемащо няколко минути почистване, което обикновено се налага след по-силен дъжд.

Не така стои въпросът с градината. Поддръжката й ежедневно отнема около 4-5 часа, но за сметка на това ефектът й е неустоим. Любовта към градинарството и цветята на собственичката  поражда някак неусетно. Дворът се превръща от семпла зелена площ в красив оазис само за две години. Всичко започва спонтанно и ден след ден градината се запълва с нови и нови видове. Благоприятният климат, чистият въздух и обилното слънце, както и всеотдайните грижи на Фани дават резултат и растенията се чувстват и изглеждат повече от прекрасно. Те не спират да цъфтят, разрастват се и се налага да бъдат презасаждани.
Растителните видове са изключително разнообразни от популярния здравец до екстравагантната пасифлора, някои от тях доста капризни за отлеждане и изискващи повече грижи. Удоволствието от живата връзка с природата, непрестанният контакт с нея както и физическият труд по поддръжката на градината се отразяват много благоприятно върху цялото семейство и особено върху Фани, на чиито грижи всъщност градината дължи прекрасния си облик. Настилките са последното допълнение към двора и финалния щрих за градината.


 

С щампован бетон от фирма “Лийф група проектиране системи” са оформени алеите, площадките, пространството около къщата, кътът за сядане. Естественият цвят, подчертан с ефектна декоративна щампа, наред със здравината на бетонната настилка както и възможността за лесна поддръжка още веднъж свидетелстват за умението на собствениците да се ориентират към правилния избор за всеки детайл.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари