Чарлс и Рей Иимс

Наред с други знаменитости, американският дизайнер Чарлс Иимс е eдин от създателите на класическите мебели за модерния период на XX век.
08.07.2010
сп. “Още за къщата"
1188
мебели, архитектура, дизайнер, Чарлс и Рей Иимс
Чарлс и Рей Иимс са партньори в живота и в творчеството.
Източник: www.aiga.org

Наред с други знаменитости, американският дизайнер Чарлс Иимс е eдин от създателите на класическите мебели за модерния период на XX век. Той завоюва популярност главно с неговия въртящ се шезлонг от 1956 година и прилежащата към него табуретка.

Чарлс Иимс (1907-1978) е роден в Сент Луис, Мисури, и е завършил архитектура в университета Уошингтън. През 1936г. той печели стипендия за Академията по изкуства в Мичигън, където става впоследствие преподавател. Негови колеги там са не по-малко известните дизайнери Хари Бертоа и Ееро Сааринен, както и художничката Рей Кайзер, за която се оженва през 1941г. Чарлс и Рей Иимс са партньори в живота и в творчеството. Те отварят заедно дизайнерско студио в Калифорния и проектират заедно мебели от формувано дърво, метал и пластмаса, шезлонги и група въртящи се столове от алуминий. Чарлс като архитект е педант и държи на техниката, а тя като художник внася чувство за цвят и форма.

През 1977-1981 г. изложба за творчеството на Чарлз и Рей Иимс под наслов “Връзки” обхожда музеите в Америка. Един добър пример за това, че при проектирането става въпрос за връзки, е столът “Алу-чеър”. Три години трае процесът на комбиниране и подбор на текстила за седалката и профилираните извивки и напречни дъги от лят алуминий, разработва се и лесен процес за работа. Тяхното гениално решение превръща това кресло за сядане в перфектен индустриален продукт.

Интересите на Чарлс и Рей Иимс се простират и извън проектирането на мебели. Те съставят изложби за Франклин и Джеферсон, за Неру и дори за математиката. Те са снимали и над 50 късометражни филма, за Сезан и Дега, за два манастира в Южна Германия и др. Широко-екранният филм “Гледки от САЩ” за световното изложение в Москва през 1959 г. е една от най-известните им ленти. Тяхната къща в Санта Моника, една кутия от стоманени профили, е образец за лека и здрава конструкция.Източник: www.aiga.org

 
През Втората световна война Чарлс и Рей Иимс създават направени от шперплат шини за крака и носилки за американската армия. За тази цел те разработват нов метод за създаване на три-дименсионални форми от шперплат. През 1946г. първата индивидуална изложба в МОМА (Музея зя модерно изкуство в Ню Йорк) е посветена на Чарлз Иимс (“Ново бъдеще от Чарлс Иимс”). Чарлс и Рей Иимс работят съвместно с Херман Милър, с когото разработват много прогресивен и рационален дизайн за мебели. Сред техните клиенти са американското правителство и корпорацията IBM.

Известният шезлонг на Чарлс Иимс е модерна интерпретация на традиционния клубен стол. Той се състои от три ламинирани дървени рамки, прикачени към метални елементи чрез дискове от твърда гума. Мека, откачаща се кожена тапицерия, прикачена към дървената черупка, създава комфорт при сядане. За елегантния му дизайн допринася комбинацията от палисандрово дърво и щавена телешка кожа.Креслото на Чарлс Иимс и Ееро Сааринен. Източник: www.1stdibs.com

През 1941 Чарлс Иимс, който по това време е завеждащ катедра по експериментален дизайн в Мичигън, и известният датски дизайнер Ееро Сааринен печелят първа награда в конкурса “Органичен дизайн в домашната обзавеждане” с проект за чашеобразно кресло от формуван шперплат, днес изложено в Музея за приложно изкуство в Ню Йорк.Източник: www.hermanmiller.com

Креслото шезлонг с табуретка за краката (1956 г.) е проектирано като подарък за рождения ден на  холивудския режисьор Били Уайлдър. То е първият проект на Чарлс Иимс за луксозна мебел за заможни хора. Конструкцията на креслото се състои от три дървени черупки от многослойно дърво, покрити с фурнир от палисандър. Въртящата се стойка е от алуминий. Креслото е покрито с меки кожени възглавници, запълнени с дунапрен и пух. Луксозният материал и комфортът на това кресло заличават границите между служебно и лично.


 

Автор: сп. “Още за къщата"
Закони Нормативна база Коментари