Каква е цената на вътрешния басейн

Специалистите твърдят, че подробно пресмятане на стойността на басейна е възможно само, ако вече има готов проект. Съществуват твърде много променливи фактори: започвайки от типа на основата, върху която ще се изгради басейнът, и завършвайки с желаните размери на съоръжението.
01.09.2007
Мария Акопова
636
Басейни, басейн в дома, вътрешен басейн, цена на басейн
Източник: www.homeplans.ru

Собственият стационарен басейн е несъмнено атрибут на разкош, който е способен да превърне скромния дом извън града в крайградска вила. В същото време басейнът е сериозно хидротехническо съоръжение, поглъщащо значителни финансови средства, изискващо точни инженерни пресмятания и качествено изпълнение, т.е. изграждането му налага да се ангажират квалифицирани специалисти. Всяка дреболия при изграждането на басейна трябва да бъде обмислена и реализирана с обръщане внимание не само на естетиката, но главно от гледна точка на безопасността.

Определяне на типа басейн
По предназначение басейнът може да бъде спортен или развлекателен, по конструкцияоткрит или закрит. В нашите климатични условия са целесъобразни както закритият, така и откритият частен басейн. Закритият басейн може да се използва целогодишно, а е и по-удобен от практическа гледна точка. След време собствениците на открит басейн обикновено се опитват да го превърнат в закрит.Изкуственият воден басейн с леки сводести куполи от алуминий или стъклопластика – е също открит басейн по същество. Такъв вариант е приемлив и за през зимата, но изисква постоянни грижи: куполът трябва редовно да се почиства от натрупания сняг, за да не рухне под тежестта му. Закритият басейн, приютен в стабилен градеж, е по-икономичен и като обезпечаване, и като обслужване. Нагряването на водата изисква по-малко електроенергия, а оборудването за басейна се експлоатира в щадящи условия и не е подложено на разрушение от външни условия, какъвто е случаят с открития басейн. По този начин при по-значителни капиталовложения за строителството басейнът изисква по-малки експлоатационни разходи и като цяло излиза по-изгоден. Освен това той дава възможност да се обединят под един покрив и съблекалнята, и сауната, и санитарните помещения, както и удобна стая за почивка, а при желание дори и зимна градина.

 

Много е важно да се определи още в етапа на планиране дали басейнът ще се пристроява към основната сграда на къщата, или ще бъде разположен отделно от дома. Дори когато постройките са обединени в общ комплекс, фундаментът на чашата на басейна трябва да е изграден отделно, иначе конструкцията ще започне да се руши. Причината за този ефект е налягането от слягането и температурните разлики.

Басейните се делят още на бордови (с по-висок борд и по-ниско ниво на водата спрямо пода) и преливни (в тях нивото на водата се изравнява с пода). Във втория случай е необходимо “окантяване” със специални жлебове, по които изливащата се разплискана при гмуркане и плуване вода се стича в разположения в близост допълнителен обем, а след това се филтрира и постъпва обратно в чашата. Организацията на такава система води до чувствително оскъпяване на съоръжението. Затова бордовите басейни се срещат много по-често.


Открит басейн

Долната част на айсберга
На инвеститора му се налага да даде немалко пари и за строителството на подземната част, както за чашата на самия басейн, така и за специалния под в мазето. Разходите могат да варират в зависимост от типа на почвата отдолу. Още преди започване на проектирането е необходимо да се направи подробно геологично проучване. Дори нормалните типове основа могат да имат така наречените “торфени кладенци”, където басейнът при неблагоприятно стечение на обстоятелствата може просто да пропадне. Ето защо специалистите трябва да вземат няколко проби от почвата на мястото за планирания басейн. Идеалната основа за басейни е пясъчната. В нея басейнът ще бъде устойчив и стабилен. Глинестите почви (песъчливо-глинести, глинести и др.) трябва да се подменят напълно преди започване на строителните работи. Това значително оскъпява строителството.

Съществува и още един неприятен проблем – високото ниво на подпочвените води. Ако нивото на подпочвените води е високо, то за басейна е необходимо да се излее допълнителна бетонна плоча в мазето с дебелина 400-600 мм. Чашата за басейна се поставя върху тази плоча. Основното помещение на мазето трябва да бъде плътно хидроизолирано както отвън, така и отвътре. От външната страна е достатъчна обикновена хидроизолационна замазка и топлоизолация, а от вътрешната страна освен това трябва да се облицова с плочки. Чашата на басейна също има допълнителна външна и вътрешна топло- и хидроизолация като за вътрешната страна се изполват гумирани ленти. Необходима е също и пълна долна хидроизолация.

Отопляването и топлоизолацията на мазето помага да се избегне неизбежното натрупване на конденз на стените на чашата и замръзването на басейна през зимата.Топлоенергиен комплекс
При строителството на басейн често възникват и някои не съвсем прости проблеми като например недостиг на подаваната електроенергия. Тя може да се окаже недостатъчна за пълноценната експлоатация на басейна. Само за осветление и затопляне (на подовете, прозорците, радиаторите, на самата вода в басейна) са необходими около 20 kW енергия. Специалното оборудване за басейна, като например филтрите, също изисква много енергия, макар и те да не работят винаги в непрекъснат режим.

За закрития басейн е жизненоважно да се осигури интензивен въздухообмен, а това означава, че е необходима мощна вентилационна система. За да се избегне шумът вътре в постройката, се поставят допълнителни заглушители на входа и на изхода. При това вентилацията не може да работи по затворен цикъл: трябва да се подава свеж въздух, а през зимата той трябва и да се подгрее. Като средно вентилацията изисква 40 kW, а понякога и повече. Естествено се подразбира, че подгряването на водата през зимата ще изисква допълнителна входна мощност. Във всички мокри помещения трябва да има и топъл под, за който, ако подовото отопление е електрическо, ще са необходими още 10 kW енергия.Даже когато постройките са обединени в общ комплекс, фундаментът на чашата на басейна трябва да е направен отделно, иначе конструкцията ще започне да се руши. Покритият стационарен басейн може да се превърне в истински комплекс за отдих, включващ и зимна градина. Закритият басейн при съществени разходи за строителството се оказва по-изгоден, отчитайки относително ниските експлоатационни разходи.

Ще ви стигне ли кесията?
Специалистите твърдят, че подробно пресмятане на стойността на басейна е възможно само, ако вече има готов проект. Съществуват твърде много променливи фактори: започвайки от типа на основата, върху която ще се изгради басейнът, и завършвайки с желаните размери на съоръжението. Между другото размерът на басейна при наличие на противопоток може да бъде намален до 5 м, без да се накърнят интересите на плуващите за поддържане на спортната форма, достатъчно е просто да се регулира скоростта на потока на водата.Крайната себестойност на проекта се влияе и от избраните строителни материали. Не е препоръчително да се икономисва непременно от тях. Ако е необходима подсилена хидроизолация, то тя трябва да се направи, като се спазват всички норми и изисквания. Основата на всеки басейн е най-добре да бъде под идеално прав ъгъл. Та нали всеки басейн тежи тонове вода, които не само че упражняват натиск на всички страни, но се и движат. При най-малкото нарушение на нормите е възможно счупване на чашата на басейна, след което следват много скъпо струващи ремонтни работи. Надежден резултат гарантират: използването на специален водоустойчив бетон, добрата хидроизолация на основата, качественото отопление, единната заливка на ръбовете на чашата (бортовете) и разбира се, работата на компетентни и добросъвестни строители.

Според Георгий Никитин, главен архитект на руската строителна фирма “Модерн”, в строителството на басейни има особености, които са известни само на специалистите. Но основното си остава безупречната геометрия на басейна, много здравата връзка с арматурата и качествените материали. Ако тези изисквания са изпълнени, съоръжението ще стане надеждно здраво и трайно.

www.homeplans.ru    copyright: Lans Media Group
Maтериалът е предоставен от списание “Частньй Дом”

Автор: Мария Акопова
Закони Нормативна база Коментари