Дърво и дървена дограма

Дървесината е не само най-широко използваният строителен материал, но и e с характеристики, които я правят подходяща за широк спектър от приложения.
11.07.2011
Атанас Шереметов, “И-диал” ООД
1215
дограма, дърво, стъклопакети, дървена дограма, алуминиеви капачки
Източник: Атанас Шереметов, “И-диал” ООД

Дървесината е не само най-широко използваният строителен материал, но и e с характеристики, които я правят подходяща за широк спектър от приложения. Още в древността човекът е започнал използването на дървото за направа на оръдия, инструменти и предмети за бита. Дървесината е нехомогенна органична материя. Нейните основни съставки са целулоза, хемицелулоза, лигнин. Към тях се причисляват  мазнини, восъци, белтъчини, скорбяла и други. Културното и стопанското развитие на човечеството са тясно свързани с дървесината като материал, тъй като тя е много лесно обработваема суровина. Независимо дали строим покрив, къща или стълба, дървото е доказало своите качества и преимущества във времето. 


Дървеният материал има способността да променя формата и обема си под влияние на влажността на въздуха и в зависимост от атмосферните условия. Ето защо от голямо значение са типът дървесина, размерите, правилното изсушаване и обработка преди изготвянето на изделията.


В България все още се подхожда предубедено спрямо качествата и устойчивостта на дървените конструкции, тъй като те най-често са изработени от материал със сравнително ниско качество и лоша обработка, а това са главните предпоставки за измятане и слаба издръжливост. 
Новите технологии, опитът и познанията за дървото позволяват обработка, която запазва уникалните му качества за дълго. Съвременните конструкции се изработват от многослойно слепени дървени профили с отлични показатели. При слепването на ламелите годишните кръгове се разполагат в различни посоки с цел унищожаване на напреженията в структурата на профила. По този начин се избягват усуквания и измятания на конструкциите и се подобряват якостните им характеристики. 


Поради порестата си структура дървото е лош проводник на топлина и звук и има много добри акустични показатели. Тези качества го правят предпочитан материал за изграждането на конструкции със завишени изисквания за топло- и шумоизолация като врати, прозорци, балконски врати, зимни градини. Съвременните дървени прозорци се изработват от тройно слепени дървени профили от предварително селектирани ламели. 

В производството прозорците се третират с импрегнанти, които предотвратяват появата и развитието на плесен и мухъл, след което се нанася грунд, който дава основния цвят на прозореца и подобрява адхезията на дървото към финишното лаково покритие. Грундовете и лаковете са на водна основа и са екологично чисти продукти, които не вредят на хората и околната среда. При нанасяне на грунда и лака на прозорците трябва да се спазват препоръките на производителя, за да бъдат максимално издръжливи във времето.  


Дървената дограма  има отлични топлоизолационни характеристики, идващи от естеството на материала. Практически нулевото линейно разширение на дървената дограма я прави много подходяща за използване в нашите географски ширини, където температурните амплитуди са много големи. Това е от изключително  значение за правилното функциониране на обкова, особено при изработване на големи крила или прозорци със специфичен тип отваряне – хармоника, фолксваген, плъзгане с повдигане, при които се използват прецизни механизми с фина механика, влияещи се от габаритите на крилата и щоковете на прозорците. 


Напоследък се наблюдава все по-голямо търсене на дървена дограма с външна алуминиева наставна капачка. Преимуществата на този тип прозорци е безспорна – алуминиевият профил защитава дървото и дава голяма свобода на архитектите при оформянето на фасадите.


Закрепянето на алуминиевите капачки към дървената рамка на прозореца може да се извърши по различни начини – чрез залепване на алуминия към дървото или чрез използване на термоизолиращи клипсове, за които се закрепя алуминият. Вторият е характерен за немските и австрийските производители на алуминиеви капачки и е по-удачен, тъй като с него се избягват конфликти между двата материала вследствие на линейно разширение на алуминиевия профил. Прозорците с алуминиева капачка могат да бъдат използвани както за реновиране на сгради, така и при строителството на нови модерни сгради и дори да се интегрират в окачени фасади. Алуминиевите профили могат да бъдат прахово боядисани, елоксирани или боядисани в различни дървесни декори.


При постоянно повишаващите се цени на петрола и горивата темата за енергоспестяването и зеленото строителство става все по-актуална. Търсенето на решения за подобряване ефективността на сградите налага използването на нискоенергийни материали като дървото. При подмяната на старите дограми с нови енергоефективни дървени рамки може  да се спестят много средства за отопление и климатизация на сградите. Дървените профили са екологичен продукт, който допринася за опазване на околната среда,  тъй като при обработката му се изразходва минимално количество енергия, вследствие на което в природата се отделя малко въглероден двуокис. 


Дървените рамки за прозорци в съчетание с качествени стъклопакети постигат отлични показатели на топлоизолация, които могат да достигнат до стойности, изискуеми за нискоенергийни и пасивни сгради: U= 0.8 W/m2K. 


Когато говорим за изолация на сградите, трябва да споменем и микроклимата в помещенията. Едни от проблемите, съпътстващи повечето сгради след подмяна на старата дограма с нова, са повишено (в повечето случаи в пъти над нормите) съдържание на въглероден двуокис, висока влажност на въздуха, вследствие на което се създават отлични условия за развитие на плесен и мухъл в помещенията, а с тях и поражения върху стените и техните покрития.  При поставяне на дървена дограма тези проблеми са значително по-малко или въобще ги няма, тъй като дървото има способността да поема и отдава влага. Когато влажността на въздуха в помещението е висока, то поема част от тази влага и съответно я отдава в периодите, когато влажността на въздуха намалее. По този начин дървото допринася за добрия микроклимат в помещенията.


Освен прозорци и врати друг интересен продукт, изработван от дървени профили, са зимните градини.  В забързаното ежедневие, в което живеем, все по-трудно е отделянето на време за отдих сред природата. Зимната градина ни дава възможност да се докосваме до природата дори когато времето не е подходящо за излет или пикник. 


С дървени носещи профили е възможно изпълнение на всякакъв тип зимна градина – било тя самоносеща или прикрепена към част от къщата. Покривните остъклявания се изработват с ламинирани и закалени стъкла, които имат по-голяма здравина и устойчивост, тъй като трябва да издържат на поривите на вятъра, на градушки или  натрупвания на сняг. Изборът на стъкла е индивидуален за всеки проект и зависи много от предназначението на зимната градина и нейното изложение. Любителите на дървото могат спокойно да се наслаждават на почивката си, докато навън вали пороен дъжд или е натрупал поредният сняг. 


С дървени профили се изграждат и окачени фасади. Един екзотичен продукт с отлични характеристики за топлоизолация и статика при относително ниско тегло на конструкцията. Системите представляват класическа колонно-гредова фасада, но с носещ дървен профил, апликиран с алуминиеви наставки, върху които се поставят гумените уплътнения и се захващат стъклопакетите. Екстериорно фасадата може да бъде изпълнена с декоративни външни капачки от алуминий в различни цветове или със силиконова фуга. Към помещението остава видим само дървеният профил, който неподправено се вписва във всеки интериор. 


Окачените фасади, изпълнени с дървени носещи профили, притежават много преимущества спрямо класическите колонно-гредови фасади от алуминий и стомана:


  • отлична топло- и шумоизолация;
  • много добра статика на профилите при ниско тегло на конструкцията;
  • практически нулево линейно разширение;
  • отлична визия и неподправено усещане за уют.

Поддръжка на дървените прозорци


Голяма част от хората подхождат с предубеждение спрямо дървените прозорци и основният им аргумент е сравнително високата цена и необходимостта от поддръжка. С течение на времето под въздействието на слънчевите лъчи лаковото покритие се компрометира и се налага освежаването му и нанасяне на допълнителен слой. Процедурата е добре да се извърши от компетентни лица с опит, тъй като има своята специфика. Преди лакирането се отстранява старият лак с фина шкурка, след което се възстановява цветът на прозореца чрез нанасяне на тониращ грунд, върху който се нанася лаковото покритие. Вторичното лакиране може да се извърши частично, тъй като пораженията върху лака по-често са в определени области на прозореца.  
Повечето  фирми, произвеждащи лакови покрития за прозорци и врати, предлагат продукти, с които да се удължи животът на финишното покритие. Комплектите съдържат два продукта: почистващ  препарат, с който се отстраняват натрупванията върху прозорците, и „подхранващо мляко”, което образува допълнителен защитен слой. Третирането с горепосочените продукти се извършва два-три пъти годишно и гарантира по-дълга експлоатация на прозорците без необходимост от вторично лакиране. При добра обработка на прозорците в цехови условия – спазване на технологичните процеси за нанасяне на слоевете грунд и лак и добра поддръжка дървените прозорци могат да служат дълго време без необходимост от допълнително лакиране. В повечето случаи лаковете се запазват в отлично състояние 7-10 години. 


Разходите за поддръжка на дървените прозорци във времето са ниски и съпоставени със спестените средства от отопление и климатизация на сградите са незначителни.


 

Закони Нормативна база Коментари