Живот с климатик

При външни 30°С, се препоръчва в стаята живакът да не надвишава 25°С.
15.08.2015
Константин Димов
679
климатик, климатизация, статичен климатик, мобилен климатик
Климатикът на колелца, който се мести във всички стаи.
Източник: www.schoener-wohnen.de

Колкото и да се радваме на идващите слънчеви лъчи, през летните месеци в жилището може да стане непоносимо горещо. Един охлаждащ климатик може да ни помогне в случая. Който работи в домашен офис, се задържа много в пространства с директна слънчева светлина и през лятото има нужда от климатик. Какви са предимствата и недостатъците на уреда, разкрива сайтът www.schoener-wohnen.de 
Климатикът има за първа задача да охлади пространството до желаната температура. При външни 30°С, се препоръчва в стаята живакът да не надвишава 25°С. При 32°С навън, вътре –  не повече от 26°С. Счита се, че тази температурна разлика е здравословна за хората. При 33 градусова жега работоспособността на човек спада наполовина, добавят още експертите. Добрият климатик трябва да може да поддържа тази температурна разлика от 5-6°С (вън-вътре). За да се постигне желаното охлаждане, преди покупката трябва да се направи справка за т.нар сметка за охлаждане.
С помощта на специалист може да изчислите предварително какви приблизително ще са разходите според  индивидуалната потребност от охлаждане, като са включени още параметрите на стаята, слънчевото нагряване, други източници на топлина. Тази информация ще ви улесни при избора на подходящ уред. Добрият климатик обаче, трябва да постигне много повече: с натискането на копчето започва да  става не само по-хладно, но филтрира въздуха от прах и намалява влажността. Добре е филтриращата система на климатика да намалява риска от инфекции между четирите страни.
Видове:
Подов мобилен климатик с маркуч за отпаден въздух
Т.нар. моноуреди (тип GAM Lounge) са малки, компактни, практични. Един контакт и наклонен прозорец са достатъчни условия да може той да функционира, тъй като те са необходими за охладжащата му част и отвеждането на топлината. Климатикът е на колелца и се мести във всички стаи, които трябва да се охлаждат. При този модел топлината на стаята се отвежда през един около 10 см дебел маркуч, като се използва частично отворен прозорец. Така топъл, горещ въздух отново може да нахлува в жилището.
Подов мобилен климатик с външна част
Мобилният климатик от две части ( „ACPS 30”) е оборудван така, че засмуква топлия въздух и го филтрира, а отвън се поставя външен компресор за охлаждане. Двете части са свързани с тънък маркуч. Както токът тече, така и топлината се извежда, въпросът е дали имаме място за компресор отвън.
Статичен
Това са най-разпространените модели, които се поставят фиксирано, на точно определено място. Този стационарен вариант се счита за по-ефективен, охлаждащата му мощност се счита за по-силна. По принцип тази версия на климатика е по-скъпа, но по-добра откъм експлоатация. Целият климатик се вгражда в стаята на определено място и не се мести. Много важно предимство на климатика е, че има безхлорни охладителни смеси или пропан, които не способстват за разширяване на озоновата дупка. Също така може да се купи и екологичен климатик. Досега като недостатъци специалистите посочваха, че климатикът остава относително скъп както в покупката, така и в подръжката. Но времената се менят и много фирми у нас правят вече безплатен монтаж.
Още в магазина се информирайте за класа енергийна ефективност на уреда (от А до G). Знаете, в ЕС има единен етикет, върху който е обозначено средно колко харчи уреда и колко шум вдига. Най-добре е да се купува климатик клас А, който е най-спестовен.

Когато времето позволява, не пропускайте възможността през нощта да се насладите на хладния въздух, да се проветри добре през малките часове на денонощието. През горещите дни дръжте прозорците плътно затворени, а щорите - спуснати. Добре е климатикът да го използвате за предварително охлаждане, а винаги, когато е възможно използвайте нощното естествено охлаждане на въздуха. Ако една стая (дори и да е малка) ще се охлажда почти целодневно или две от нейните стени, тогава ни трябва пo-мощен климатик.
Още съвети от специалистите:

  • Ако живеете на морето попитайте продавач - консултанта какъв модел да изберете и какво да правите, така че да сведете до минимум възможността за солна корозия на уреда.
  • Не позволявайте на външното тяло на климатика да попадат листа, тревички, сламки, изобщо какъвто и да е било боклук, така осигурявате противопожарната му безопасност.
  • Пак по тази причина не слагайте върху климатика саксии, пластмасови чашки от кафе и каквито и да е било предмети. 
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари