Цветя и растения – символ на Коледа

Нищо не допълва така добре Коледната атмосфера, както свежестта на живите цъфтящи растения.
14.12.2016
Румяна Бонева
2690
цветя, коледа, коледни цветя, коледни растения, живи цветя
Царицата на коледните цветя - Коледна звезда
Източник: www.liveinternet.ru

Нищо не допълва така добре Коледната атмосфера, както свежестта на живите цъфтящи растения. Традиционно те присъстват в декорацията на почти всеки дом за Рождество Христово. Обичайните цветове за Коледа включват зелено и червено като символ на любов и благополучие. Ето защо често избираме цъфтящите растения не само с декоративна цел, но и за подарък на близки и приятели. Разбира се списъкът на коледните растения се оглавява от коледното дърво, но нека все пак се спрем на някои от популярните растения и цветя, които отдавна са се превърнали в символ на най-светлия празник от годината.


Коледна звезда (Euphorbia pulcherrima) – може би едно от най-популярните растения за коледните празници. В превод името на това божествено цвете означава “прекрасна млечка” и то съвсем заслужено. Настъпят ли студовете, Коледната звезда се окичва с необикновено едри прицветници, наподобяващи многоетажни “звезди” в нежни кремави, малиново розови, алено червени или лимоненожълти багри. На фона на зимния пейзаж ярките им цветове изглеждат приказно в прегръдката на тъмно зелените листа. Царицата на Коледните цветя произхожда от тропическите области на Централна Америка и Мексико, поради което се чувства комфортно на светло, но не слънчево място при температура от 18-20°С. В случай, че температурата падне под 12 градуса листата пожълтяват и започват да окапват. Коледната звезда е растение на късия ден – цъфти когато дните а кратки, а нощите дълги.

Буйните цветове на коледничето,  www.vaultcraft.net


Коледниче (Schlumbergera) – Преди да бъде безапелационно изместено от Коледната звезда, това нежно растение представляваше цветно олицетворение на коледните празници у нас. Наричат го още коледен кактус и е получило името си заради периода, през който цъфти – от началото на ноември до края на януари. Тези, които го имат у дома са забелязали, че цъфтежът може да настъпи и в края на октомври. Коледнитят кактус е непретенциозно растение, а продължителният му цъфтеж го прави предпочитан избор за декорация през празничния зимен период, когато е приятно да добавим ярки цветове в интериора на дома. Коледничето има прекрасни буйни цветове в розово, бяло или червено, които тържествено висят като коледна украса от върховете на листата. Растението обича обилна светлина, без пряко слънце. Полива се редовно и умерено, а по време на цъфтежа е добре да се пръска с хладка вода и да се поддържа относително висока влажност на въздуха.

Нежното цвете Коледна роза,  www.leadthegoodlife.com


Коледна роза (Helleborus niger) – Коледната роза е нежно бяло цвете с височина 5-10 см, със съвсем дискретна багра в розов цвят. Произхожда от Централна Европа и Азия. Стара легенда разказва, че прибирайки стадото си, млада овчарка срещнала Тримата влъхви, които отивали да поднесат своите дарове на новородения Иисус. Тя нямала подарък, който да даде от себе си, затова се разплакала, а падащите по снега сълзи се превърнали в красиво цвете - коледната роза. За да разцъфти в цялата си прелест по Коледа, семената трябва да се засеят още през пролетта. Коледната роза предпочита влажна и добре дренирана почва, богата на органични вещества. Зимното слънце се понася добре от цветето, но трябва да го пазим от течение и вятър.

Грациозната осанка на амарилисът,  www.homelife.com


Амарилис (Hippeastrum) – среща се и под наименованието Рицарска звезда. Амарилисът е луковично цвете с едри червени, розови и бледо жълти цветове, наподобяващи тромпет. Венчелистчетата са твърди, на райета или петънца. Грациозната му осанка мигом се превръща в акцент на коледната декорация. В много страни е прието за традиция това цвете да се поднася като подарък, тъй като внася топлота и гостоприемство в атмосферата на дома. За да се развие добре луковицата растението трябва да се постави на топло и слънчево място. Когато започне да цъфти обаче не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, тъй като цветовете ще опадат преждевременно. В този период амарилисът се чувства добре на по-хладно.

Да получиш целувка под имел,  www.gapphotos.com


Имел (Viscum album) – Имелът е празнично растение, което се използва по-скоро за декорация, отколкото да се отглежда като живо растение. Среща се и под наименованието Клейник. Украсяването с имел датира още от келтите и поради факта, че църквата не го е приемала за традиционно, декорацията с него е била забранена. Първоначално имелът е символизирал плодородие, а в последствие се свързва със знаменитата традиция да получиш целувка под окаченият на клонче имел. Тази традиция води началото си от скандинавската митология, където имел е подчинен на Фрея – богинята на любовта, красотата и плодородието. Прието е, че имелът разкрива магичните си свойства в навечерието на Коледа, като внася в дома здраве и благоденствие. Клонките от имел висят на входа на дома, окачват се на осветителните тела, а също така се използват за ефектна декорация на празничната трапеза. В природата това растение е по-скоро паразит, поради факта че обитава клоните на дървета и храсти, извличайки хранителни вещества от вътрешността им.

Илекс - един от символите на Коледа,  www.gettyimages.com


Илекс (Ilex) – използването на това растение е тясно свързано с коледните празници, благодарение на своите ярко зелени листа и червени плодове. Рядко се отглежда в стайни условия, но без проблем се развива на открито, тъй като много от неговите видове са мразоустойчиви. Може да се отглежда във всякакъв вид почва и е изключително устойчив на неблагоприятна светлина, поради което често се предпочита за оформянето на топиари. Илекс се използвал още в древен Рим по време на зимните празненства. За някои народи растението е било символ за вечен живот. Понастоящем клонките илекс са широко използван материал за направата на коледни венци и украсата на празничната софра. Понякога илексът дори замества коледната елха.


Розмарин - за късмет и благоденствие,  acmchome.com


Розмарин (Rosmarinus officinalis) – Розмаринът не влиза в класацията на най-известните коледни растения, но въпреки това в последните години все по-често се среща в магазините и все повече започва да се смята за коледно растение. Изправените форми достигат до 1.5 м височина. Листата му са вечнозелени – зелени отгоре и бели отдолу с гъсти къси влакънца. Цветовете могат да бъдат бели, розови, морави и сини. Името розмарин произлиза от латинското име „rosmarinus“ с предполагаемото значение “морска роса”. Според някогашна легенда, когато Иисус бил бебе, дрешките му се сушели на розмаринов храст. От тогава и поверието сред християните, че ако помиришеш розмарин, ще се радваш на късмет и благоденствие. Днес розмаринът се предлага като празнично растение, подрязано във формата на коледно дърво.


Повечето празнични цветя са тропически растения. Поради това за тях трябва да се полагат грижи като за домашни цветя и да не се третират като студо- и мразоустоичиви. Нужно е да се грижим за тях с необходимото внимание и да не ги оставяме на студено и проветриво място.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари