Езеро в градината

Ако сте любители на водните ефекти в градината, можете да изградите сами малко изкуствено езеро.
14.05.2013
Мая Янева
2797
езеро, водни ефекти, езеро в градината, водни растения
Размерът на езерцето трябва да е съобразено с големината на двора.
Източник: Интернет

Ако сте любители на водните ефекти в градината, можете да изградите сами малко  изкуствено езеро. Това може да направите по всяко време на годината.

Размерът на езерцето трябва да е съобразено с големината на двора. Изберете подходящо място, оразмерете и с колчета и връв оградете пространството. Изкопайте яма с дълбочина не повече от 50 см, която към краищата на ямата се изкачва стъпаловидно. Основата трябва да я укрепите с пласт глина, дебел 5-7 см. Това е приложимо в райони, където може да се намери естествена глина. Основата от глина се прави с цел да се предотврати оттичането на водата. За пълнеж използвайте смес от мокър торф и хумус, в равни части. Ако покриете дъното с мъх, ще получите ефект максимално подобен на естествено заблатено езеро. След това аранжирайте с камъни и  растителност по брега, която е влаголюбива. 


Можете да изградите изкуствено езеро и по друг начин. Когато искате да засадите  растителност, дълбочината на ямата не трябва да е повече от 30-40 см. (Допустимата дълбочина за декоративно езеро е до 0.80 м, когато има и рибки). Ръбовете на водния басейн трябва да са под ъгъл. Най-добрият наклон е 20 градуса. Формата му може да е квадратна, правоъгълна или в пейзажен стил, тоест кръгла, елипсовидна или бъбрековидна. Когато не е правилна геометрична форма се вписва по –добре в околната среда и наподобява естествено езерце. Първо подгответе площта – почистете от камъни, корени и др. и заравнете мястото.  След това разстелете слой с поне 5 см дебелина от фин пясък. Едва тогава сложете  фолиото и фиксирайте в краищата. За да уплътните водния басейн, използвайте полиетилен или мушама. Всяко парче мушама трябва да се припокрива с другото поне 10 см. Отделните парчета трябва да бъдат залепени с подходящо лепило. Бреговата ивица я формирайте с камъни. Наредете ги по дължина. Покрийте бреговете с камъни. Те могат да бъдат с различни размери и да си ги набавите от околността или специално да ги закупите. Съчетайте различни големини камъни за по-естествен ефект. 


За засаждане на растителността има два варианта– единият е да направите подходяща основа от чакъл, пясък и пръст върху фолиото и да засадите, а другият е да пуснете в езерото растенията в предварително засадени кошници (контейнери). Подборът и комбинацията на водната растителност трябва да стават внимателно. Освен, че растителността трябва да отговаря на вашия вкус, тя трябва да създава стабилна среда в изкуствено създадения водоем. Водните растения се разделят на няколко групи – за дълбоко засаждане, плаващи, за плитки води и за блата. За да създадете балансирана среда трябва да засадите растения от различните групи. Водната растителност се засажда най-малко десет дни след изграждането на езерцето. Има специална растителност, която може да засадите на брега на езерото – това са група растения, които живеят по брега на водоемите или в плитчините, а коренищата им са потопени във водата. Тези растения спомагат и за пречистването на водата, и абсорбират азота, калия и фосфора от водата. От тях има местни видове, но и екзотични растения, пренесени у нас заради декоративните им качества.


Ето някои от популярните растителни видове, предназначени за брега на изкуствено езеро:
Acorus calamus
- Блатен аир;
Alisma plantago-aquatica – Жаблек;
Astilbe hybrida – астилбе;
Cala palustris – блатна кала;
Eleocharis parvula –елеохарис.
Плаващите растения са тези, които листата и цветовете са на повърхността на водата.


Ето някои популярни видове
Stratiotes aloides - Алоевиден стратиотес;
Pistia stratiotes – мидено цвете и др.
Едно от най-популярните и желани водни растения е бялата водна лилия (Nymphaea alba). Има и цветни лилии – червени и жълти. Тя е многогодишно водно растение с подводни и надводни листа. Цъфти от юни до октомври и е царицата на водните растения.

+14
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари