Старт на Wienerberger Brick Award 2018

Номинации се приемат до края на 2016.
01.11.2016
Винербергер ЕООД
807
wienerberger, brick awards, конкурс, архитектура, керамика
Надпреварата за Wienerberger Brick Award 2018 започна.
Източник: Винербергер ЕООД

Един от най-големите архитектурни конкурси – Wienerberger Brick Award - ще проведе 8-мото си поред издание в началото на 2018 година. Конкурсът на компания Винербергер има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. Чрез престижния конкурс се изтъкват устойчивостта и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди придават на съвременната архитектура.

Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер над 30 000 евро в 5 категории – жилищни сгради, обществени сгради, реконструкции, градски и специални решения, устойчивост и интеграция. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

През 2012 в международното жури участваше и български архитект – арх. Пламен Братков. През тази година международната церемония се проведе през май във Виена, съпровождана от лускозен алманах, представящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.

От 2008 година досега над 15 български проекта са се съревновавали за призовите места наред с проекти от цял свят.
Българските проекти, достигали до финалите досега са:  

  • 2008 г. – Арх. Светла и Чавдар Йотови с Офис сграда „Ротонда“, 
  • 2010 г. – Арх. Пламен и Росица Браткови от Аедес Студио с проект жилищна и офис сграда „Жаклин“,
  • 2014 г. – Аедес студио с проекта „Жилищна и офис сграда „Червената ябълка“, отличена като специално решение.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да са от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и др.). 

В България Винербергер стартира т.н. национална селекция.
Право да участва в националната надпревара има всеки, които е подал нужната информация за номинирания проект и е спазил изискванията на конкурса. В него могат да участват всички сгради, завършени през последните 2 години. До края на календарната и четна 2016 година се приемат заявки и информационни материали за кандидатстващия проект. В началото на следващата 2017 (нечетна) година независимо жури избира победителите в националния конкурс, които ще продължат надпреварата и ще представят България на международно ниво. 

Заповядайте на първата по рода си изложба
За първа година в София ще се представи и изложба с 60 пана с архитектурни проекта на участници и победители от Wienerberger Brick Award 2016. Изложбата ще се проведе от 14-ти до 28-ми ноември на пешеходния надлез зад НДК – „Мостът на влюбените“. На изложбата посетителите ще могат да се насладят на иновативни и креативни решения за еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и ниско енергийни жилищни и обществени сгради. Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения при приложението на строителната керамика. Изложбата е под патронажа на Столична община и ще бъде лично открита от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, като официалната церемония ще бъде на 15-ти ноември от 12:00 часа. 

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа. 

+1
Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари