“АТИКА” ОТ VELUX (продължение)

Разположението на помещенията в “Атика” е подобно на еднофамилна къща. Помещенията са разделени на три части, разположени върху квадратна площ от 10 на 10 м.
20.10.2007
Велукс България ЕООД
382
къща, покривни прозорци, Велукс България
Източник: https://www.velux.bg/

Разположението на помещенията в “Атика” е подобно на еднофамилна къща. Помещенията са разделени на три части, разположени върху квадратна площ от  10 на 10 м.  Две са основни – източно и западно крило, с дължина 10м и ширина 3,5 м. Те са разделени от коридор с антре и обширна тераса. Скатовете на покрива са  северен и южен.
 


Всяко помещение в дома е със своя собствена геометрия. Западното крило е с прозорци, ориентирани към вътрешния двор, посрещащи изгрева на слънцето. Там са разположени и спалнята, дрешникът с малък офис и банята.

Големият брой покривни прозорци на стръмния покрив са насочени на север и осигуряват превъзходна гледка към нощното небе, като помагат на обитателите да заспят,  гледайки към звездите.
 


От офиса се вижда цялата къща.


Макар и разположена в северната част на къщата, малката баня успява да улови топлите лъчи на слънцето, поради извисяващия се южен склон на покрива и  високо разположените прозорци ВЕЛУКС.


Източното крило е с прозорци ориентани към вътрешния двор. То представлява отворено пространство, изобилно огрявано от следобедното слънце, и е прекрасно място за живеене, хранене и готвене.


Високо разположените прозорци, насочени на север, осигуряват вентилация на помещението през горещите летни дни.


Различните стаи могат да се отварят напълно към вътрешния  двор, като създават неповторима атмосфера в жилището. Дискретността вечер е осигурена от  сенници.


Вътрешните прегради и повърхности са боядисани в бяло плоскости от гипсокартон, осигуряващи възможно най-доброто отразяване на светлината, изобилно  проникваща през покривните прозорци ВЕЛУКС.

Закони Нормативна база Коментари