Виена си има "Дом на морето"

Как един военен бункер във Виена е аква-тера-зоопарк от години?
14.03.2017
Светлана Желева
1402
haus des meeres, Аква-тера-зоопарк, туризъм, Виена
Сградата на "Дома на морето".
Източник: www.haus-des-meeres.at

Виена си има "Дом на морето" и той е един от атракциите на красивия дунавски град. Предисторията започва с три двойки бункери, които са били вдигнати по време на Втората световна война. (На немски се наричат Flakturm, букв.превод - кула с оръдия за защита от самолети).

Триъгълник за защита
Замисълът бил от три страни сърцето на Виена, и по–специално районът около катедралата Щeфансдом да бъде запазен от бомбардировките на вражески самолети. Кулите винаги са се строили по двойки по военно-стратегически причини. Едната кула е била бойна, т.е на нейния покрив са били разположени оръдията, с които са се сваляли самолети. Втората е измервателна кула, т.е на нейния покрив са били поставяни всички радари и са се правили изчисления кога точно самолетът ще влезне в обсега на оръдията. Двата бункера са координирали дейността си помежду чрез радиовръзка. Един главен вход е водил с асансьор до 9-ия етаж, където е бойната платформа. Първите три етажа служели за скривалища на мирното население на града по време на войната, като всяка от тях е можела да скрие до 30 хил. души. Измервателните кули се отличават по четири допълнителни платформи, докато бойните имат повече платформи, с цел кръгова отбрана. 

В парка "Аугартен" днес могат да се видят два от бункерите, а теренът между тях се счита за едно от енергийните места на Виена. Други два са в днешния 6-и район, а останалите два – в трети район на столицата. Отдавна експертите са изчислили, че взривяването им е мисия невъзможна заради тоновете налят бетон. Те дори се шегуват, че по-скоро кварталът около бункерите ще бъде вдигнат във въздух, отколкото бетонните съоръжения да рухнат.

Аква-тера-зоопарк
В наши дни общината е намерила за един от военните бункери оригинално решение. Тук се намира атрактивния "Дом на морето" (Haus des Meeres), който преди е бил измервателна кула. Бункерът е бил построен само за 10 месеца - от октомври 1943 г. до юли 1944 г., и в края на войната е бил използван за военни цели. На покрива навремето се намирал огромен радар, който бил пазен зад стени, дебели над 3.5 метра. 

От 1992 г. собственик на бункера е община Виена. След решение сградата отвътре е префасонирана из основи като са използвани огромните вътрешни пространства. 

Атлантически тунел
Височината на бившия бункер, в който днес уютно се е разположил "Домът на морето" е около 47 метра, 31м широчина и 15м дължина. Във височината й не са включени двата допълнителни етажа, надградени през 2013 г. Оттук градът се вижда от птичи поглед и панорамните гледки се предлагат щедро на няколко нива.

"Домът на морето" се определя като аква-тера-зоопарк. Концепцията му е да създава усещане, все едно, че посетителят е в открито море, плува като водолаз сред акули, пирани, морски костенурки и водни кончета. За тази тръпка допринася и наскоро открития Атлантически тунел, благодарение и на извитата си витрина. 

На 7-те етажа и върху 4000 кв. м. са показани повече от 10 000 риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници. Във всички изкуствено създадени витрини лъха автентична атмосфера на морско дъно, пясъчни дюни, остри скали, които имитират средата в която живеят истинските обитатели.

300 000 литра е капацитетът на аквариума на акулите, който е най-големият воден кът тук, той заема два етажа от сградата. Тук живее и любимата на децата морска костенурка Пупи, която е сред най-първите обитатели на аквариума. Една след друга, освен тропическия морски аквариум следват сладководната секция, средиземноморския аквариум и паркът на крокодилите. Тук атракцията е да присъстваш на хранене на гавиали, а също и на каймани. 

Навсякъде идеята е посетителят да е сред различните природни кътчета - миниджунгла, която заема от 2-рия до 4-я етаж, където човек е заобиколен  от маймунки, пернати и екзотични животинки, които щъкат свободно край него.

Повече няма да разказваме, всичко това трябва да се види!

+4
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари