Какъв да бъде матракът

Специални лабораторни методи отчитат разпределението на налягането, комфорта на кожата, хигиената, здравината на рамката, дълготрайността във времето.
10.10.2010
Мая Янева
613
Матрак, Въздушни матраци, матраци с пружини, Матраци от латекс, Матраци от пяна
Какъв да бъде матракът
Източник: сп. “Още за къщата

В исторически план предшественикът на матрака е постелка, която обикновено се слагала върху леглото или на земята, за да се лежи и спи. Думата „матрак” е заимствана от арабски и означава „хвърлям, мятам” , мястото, където „нещо се хвърля или мята”, както и „възглавница”, „постелка”. По време на кръстоносните походи методът на спане върху възглавници, наредени на пода, и думата „матраци” се прехвърля в английския език през романските езици. Матракът може да се постави директно на пода или върху леглото, за да е по-високо от пода. Леглото може да е солидно с твърда и плътна основа, основа от летви или еластично – с метална пружина. В миналото матракът е бил пълнен с най-различни естествени материали като слама, памук и пухени пера. Модерните матраци обикновено съдържат вътрешна пружина или материали като латекс, полиуретанова пяна или други еластични материали. Има екзотични матраци пълни с вода или въздух, както и такива с естествени фибри.Матраците с вътрешни пружини
Най-общо този тип матраци се състои от три компонента: пружинен вътрешен слой, основа и меки тапициращи пластове отдолу и отгоре. Модерните пружинни матраци имат пружини във вътрешността (в средния слой), за да поддържат тялото на спящия.

Устройството на пружината е един от факторите, който определя здравината на матрака, а именно диаметърът на намотката на пружината и дебелината на жицата. Колкото по-малък е броят на намотките, толкова по-дебела е пружината. Висококачествените матраци имат диаметър на намотката 1,63 мм. Намотки с диаметър 1,63 до 1,37 мм са по-еластични, докато по-дебелите с диаметър 1,94 мм са по-твърди.  Връзката между пружините също има значение за запазването на формата.

Пакет пружините (индивидуално облечени пружини в джоб) осигуряват поддръжка по дължината на цялото тяло. Това е дизайн, специално предназначен, за да поддържа извивките на гръбнака по време на сън. Матраците са с множество пружини, всяка от които е поставена в отделен джоб, откъдето възниква името им. Те са най-модерната разработка на матраците с пружинен пакет. Отделните пружини са независими една от друга, тъй като са облицовани в специален джоб от текстил, латекс или мемори пяна.

Пружинен пакет бонел е най-старият и най-разпространен тип пружина за матрак. Неговата здравина расте с увеличаването на тежестта, а формата на пружините е като пясъчен часовник. Всеки двоен конус на пружина може да бъде облицован във вата, дунапрен, пенолатекс, мемори фоам и др. Предшественикът на този тип матрак възниква през XIX в. и формата на пружината е заимствана от седалките на каретите.

Въздушни матраци
Въздушните матраци използват една или повече въздушни камери вместо пружини, които осигуряват поддръжката на тялото. Качеството и цената им варират в зависимост от тяхното предназначение и клас – те могат да бъдат както за къмпинг, така и за суперлуксозни high-end спални. Има компании, които произвеждат въздушни матраци за  обичайно легло, които имат възможност за коригиране на твърдостта на матрака. През 1981 г. на пазара се появяват въздушни матраци, които изглеждат по традиционния начин, но позволяват да се променя тяхната твърдост. Двоен матрак за спалня предоставя възможност за корекция на твърдостта на съответната половина на матрака спрямо предпочитанията на ползвателя.

Регулируемите въздушни матраци се предлагат в разнообразни модели, като се започне от стандартните размери и се стигне до високи хибриди, които съдържат няколко вида пяна, с вградени възглавници и електронни помпи с памет за индивидуална настройка на налягането. Конструкцията на въздушните матраци варира от обикновен полиетиленов дюшек до конструкция от вградени вътре латексови камери (от вулканизирана гума) с памучно покритие. Матраците имат покривен пласт за допълнителна мекота. Въздушните камери имат пласт пяна отгоре и отстрани и на външен вид приличат на стандартен матрак.

Тапициращият слой
Слоят тапицерия най-отгоре осигурява мекота и комфорт. Някои от производителите наричат матраците поддържащия пласт, а тапицерията наричат комфортния пласт. Тапицерията на матрака се състои от три части – изолиращ пласт, среден пласт и дамаска. Изолиращият пласт разделя сърцевината на матрака от средната тапицерия (пласт). Той обикновено е направен от влакна и е предназначен да държи средния слой неподвижен.

Матраци от латекс
Естественият латекс се добива от каучуково дърво и представлява смола, която, отделена от стъблото, се втвърдява и се превръща в еластично вещество. Натуралният латекс е с висока еластичност и издръжливост на натиск. Матраците, произведени от естествен латекс, са с висока пропускливост, което се дължи на специалната структура „отворена клетка”. Тази специфична структура позволява на материала да пропуска въздух през целия обем. Поради органичния произход на естествения латекс той е хипоалергенен.

Латексовите матраци е препоръчително да се използват с подматрачна рамка, която позволява на матрака да диша. 

Изкуственият латекс е еластичен, със сходни качества до тези на естествения, но с по-ниска пропускливост. Пенолатексът е аналог на  дунапреновите матраци. Той има по-добра еластичност от полиуретана. Неговата естествена еластичност и гъвкавост го прави подходящ за различен тип подматрачна рамка.

Матраци от пяна 
Матраците, произведени от полиуретанова пяна, позволяват на тялото да диша поради клетъчната структура на материала.
Плътността на пяната показва колко е пяната или какво е съотношението между  материя и въздух в нея. Плътността е може би най-полезният измерител на качеството на пяната и е важен индикатор за нейните характеристики по отношение на комфорт, поддръжка и издръжливост. Пяната с висока плътност е по-комфортна, не се деформира бързо и запазва формата си по-дълго от леката пяна.

Матраци от memory foam
В последните години особено популярни са матраците, изработени от memory foam (пяна с памет). Това е сравнително нов материал, но много качествен и затова все повече производители го използват при изработката на матраците си. Мемори пяната е полиуретан с химически добавки, които повишават неговата плътност и вискозитет. Тя често е по-високоеластична полиуретанова пяна. При някои формули тя е толкова по-здрава, колкото по-студена е. Високоплътната мемори пяна реагира на топлината на тялото, което позволява матракът да се формира по човешкото тяло за няколко минути.

Мемори пяната с по-ниска плътност е чувствителна на налягане и се формира по-бързо по тялото.

Мемори пяната е разработена още през 1966 г. от Центъра за изследвания на НАСА с цел подобряване сигурността във въздухоплаването. През 1980 г. този продукт е вече в публичния сектор и няколко компании започват да го използват, но производственият процес е скъп и тежък. Същата година Air mattresses прави вулканизиран каучук или винил, а през 1992 г. компанията Tempur- Pedic представя своя матрак, направен от мемори пяна.

В последните години мемори пяната става по-евтина като материал и все по-често се използва за възглавници, цели матраци и покритие на матраци. Този материал осигурява идеалния баланс между комфорта на мекия матрак и здравината на солидния. Пяната с памет има отворено клетъчна структура, която реагира на телесната температура  и се формира под въздействие на тежестта на тялото, като по този начин позволява да се отпуснат напрегнатите части. Мемори пяната има една основна химическа съставка, но плътността и дебелината на слоя пяна променят усещането от съответния матрак. Структурата на пяната варира от много отворени до почти затворени клетки. Колкото е по-затворена клетъчната структура, толкова по-малък е въздушният поток в пяната. По тази причина някои хора усещат пяната с памет като доста топла при спане. Дишащата високоеластична пяна има по-отворена структура, което позволява висока циркулация на въздушния поток, по-добро възстановяване и по-малко задържа миризми.

Качеството
Много са параметрите, които определят качеството на матрака. Специални лабораторни методи отчитат тези параметри, като например разпределението на налягането, комфорта на кожата, хигиената, здравината на рамката, дълготрайността във времето. Другите параметри, като здравина, са много строго специфични и зависят от този, който ще ползва матрака. Като цяло се препоръчва да ползват твърди матраци хората, които спят по корем и някои, които спят по гръб; меки матраци се препоръчват на хората, които спят настрани, а средно твърди матраци са препоръчителни за болшинството, които спят по гръб. Има производители, които предлагат по-твърди матраци от едната страна и по-меки от другата, както и такива с регулираща се твърдина, така че хората, които споделят едно легло, да могат да променят твърдостта на своята зона.

+1
Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари