Дърво за двора и балкона

Традиционните дъски от естествена дървесина вече имат достойна конкуренция от полимери с визия на истинско дърво.
15.05.2012
Антоанета Салфидж
1395
градина, двор, дърво, балкон, Дърво за двора и бал
Дърво за двора и балкона.
Източник: www.banispa.com

Дървото е прекрасен материал, със свой собствен дух и излъчване. Монтирано в дома, то придава неповторимо усещане за топлина и уют. И не само в дома.
Включването му в екстериора на градината, верандата или балкона изцяло ще промени визията и атмосферата на външната среда. Погрешно е схващането, че дървесината не е достатъчно устойчива на атмосферни условия, че изисква твърде много грижа и че ако се полага навън, то задължително трябва да е на сянка и под покрив.

Дървото вече въобще не се страхува от водата и от слънцето.  Още при производствената обработка то се импрегнира със специални масла (най-често тиково), които гарантират влаго- и водоустойчивостта на материала. Благодарение на иновационна термообработка до 140-170 градуса  фасонираният дървен материал драстично намалява водопоглъщащата си способност, придобива  висока устойчивост на атмосферни влияния и ултравиолетови лъчи  и става напълно приложим за употреба при висока влажност – бани, сауни, дъно на басейн дори. С подходяща обработка и имрегнация верандата, балкона, дворната алея, плажа около басейна  могат да се облицоват с подове от  почти всички видове дървесина, включително традиционно познатите европейски дъб, ясен, бук .

Ако държите на класиката и високия стил обаче, изберете за двора и верандата дъски от екзотична дървесина. Те все още са без конкуренция по отношение баланса между качество, и усещането за мекота и уют, което създават. Дъските от тик, ироко (камбала), ипе, кумару, ятоба, гарапа притежават естествена здравина, износоустойчивост, издръжливост на атмосферни влияния, влага, слънце и температурни разширения. Благодарение голямото си съдържание на смоли и висока плътност дъските от тези материали са издръжливи във времето , устойчиви на гниене и поражения от гъби и насекоми. При това екзотичните видове имат прекрасен външен вид и са отлично съчетание между качество и красота.

При монтажа на дървото при външни атмосферни условия се препоръчва дъската да се третира от всички страни с масло. Има специални тикови масла( tic oil), с които материалът се покрива. Нужни са две – три ръце. Поддръжката на дървени подове трябва да се прави  1-2 пъти годишно. Дървото се измива с четка и сапун и след това се импрегнира с 1 ръка от маслото .
Колкото и устойчив и качествено да е импрегниран дървения материал, в него все пак текат живи процеси и е възможно да се деформира, да прогние или да завъди микроорганизми. Тези опасности могат обаче съвсем да се игнорират с новите полимери. Те представляват стабилизиран на дървесен  материал с полимерни съставки, с формата на композитни панели.  Устойчивостта и здравината на синтетичните съставки подобряват якостните характеристики на материала, като в същото време се запазва естествената красота на дървото. Композитните  панели  са издръжливи на всякакви атмосферни условия. Това ги прави много подходящи за открити пространства, където употребата на дървен материал е рискована. Например за паркови и градински съоръжения, около изкуствени и естествени водни басейни, за открити веранди, пристани, открити стълбища, фасади на сгради и др.


Още едно от съществените предимства на синтетичните дъски е, че когато са мокри те не се хлъзгат.
Имат висока устойчивост на износване и това ги прави широко употребявани  на обществени места, които са изложени на интензивно натоварване. Композитните панели се обработват и монтират по същия начин, както и естествената дървесина. Те нямат нужда от омасляване, боядисване и особен вид поддръжка, но въпреки това не променят вида си с течение на времето. А и търговската им цена е в пъти по-ниска от тази на екзотичната дървесина - предимство, което още веднъж обяснява пазарния интерес към този продукт.

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари