Грижи за двора преди лятото

Дългите летни дни и топлите вечери са подходящ период да отдадем на дома нужното време за освежаване и поддръжка.
01.05.2018
Екатерина Бонева
2864
градина, дом, поддръжка градина
Източник: www.thefarmbarbie.com

Дългите летни дни и топлите вечери са подходящ период да отдадем на дома нужното време за освежаване и поддръжка. Елементите от екстериора са постоянно изложени на капризите на природата и със сигурност доста от тях „плачат“ за нашето внимание. И тъй като през лятото прекарваме по-голямата част от денонощието навън, красивият и добре поддържан двор е вдъхновяваща и приятна мисия. В следващите редове предлагаме един примерен списък с дейности, с които да заличим набезите на зимата и да вдъхнем на дома лятно настроение.


Да изнесем цветята навън – повечето цветя, които отглеждаме в закрити пространства е добре сега да бъдат изнесени навън. Целогодишното им пребиваване на закрито ги прави изнежени и податливи към болести. Сега е моментът фикусът, филодендронът и алоето да станат част от декорацията на градината. Бегонията и орхидеята, разбира се може да оставим вътре. Трябва да подберем индивидуално мястото за всяко едно от цветята, като се съобразяваме с нуждите им от слънчева светлина и влага. Нужно да сме внимателни – някои растения може да се разболеят или да изгорят ако се подложат на директна слънчева светлина или постоянни въздушни течения. Не са малко случаите, в които младите камелии изгарят в първите седмици на лятото и губят своите пъпки в резултат на изгаряне. Повехналите цветове и пожълтелите листа се отстраняват редовно през всичките летни месеци. Поливането трябва да става рано сутрин или късно вечер, когато температурите не са толкова високи. Ако разпръснем известно количество тор, растенията ще са умерено подхранени и влагата ще се задържа по-дълго в почвата.


Косенето на тревата – погрешно е сващането, че тревата трябва да се коси възможно най-ниско, за да се избегне появата на плевели. Вместо това е добре да оставим тревните площи малко по-буйни. По-дългата трева потиска по-успешно вредните плевели, а окосената може да се ползва за направата на компост за декоративни растения. За да се поддържа буйна, тревата трябва да се подхранва с естествена тор на всеки сезон преди дъжд или напояване.
 

www.cleanestwindow.com


Да лъснем прозорците – прозорците придават естетична визия на дома както в интериорен, така и в екстериорен план. Така че, ако вече не сме ги почистили, то сега е крайно врем е да се заемем с това. Важно е при почистването да използваме подходящите за целта препарати, като едновременно с това внимаваме за очите и ръцете си. Замърсяванията от външната част на прозорците се отстраняват по-трудно, но в никакъв случай не бива да използваме твърди или метални предмети за премахването им. Така ще нараним прозорците необратимо. Когато избираме почистващ препарат не бива да залагаме на агресивни съставки, защото могат трайно да повредят повърхността на дограмата. Упоритите петна излизат лесно с домашно приготвен разтвор на сапун или шампоан.

www.bricobistro.com


Дървените съоръжения – без значение дали разполагаме с декинг, ограда или пейки от дърво, винаги трябва да проверяваме за евентуални деформации, счупени дъски или гниещи процеси. Дървесината е чувствителен на атмосферните условия материал и изисква периодични грижи за да запази възможно най-дълго време очарователното си излъчване. Падналите отломки от иглолистни дървета задържат влага и водят до оцветяване на дървото и е много вероятно да възникнат образувания от плесен. Добре е да проверяваме за наличие на мъх, който прави настилката хлъзгава и може да я повреди. Ако някои от дъските са раздути или изкривени ще се наложи да се подменят. В случай, че по оградата и дворната врата има извадени винтове или развинтени пирони, сега е момента да ги фиксираме. В зависимост от климатичните особености на района, всички дървени съоръжения в двора трябва да се третират веднъж на две години с подходящите за целта бои и лакове. Продуктите с импрегниращи и уплътняващи свойства отблъскват водата и възпрепятстват образуването на гниещи процеси. Най-сигурно е да използваме бои, лакове и масла, предназначени специално за екстериорна употреба.


Мебелите в двора – в последно време мебелите за оформяне на дворното пространство се изработват от висококачествени материали и притежават всички достойнства и естетически характеристики на интериорните мебели. Изработките от алуминий и пластмаса са масово предпочитани, заради своята устойчивост на атмосферни влияния, ниско тегло и цена. Въпреки това, инспектирането им преди началото на лятото никога не е излишно. При всички случаи е добре да бъдат освежени, като за целта отстраним натрупаните замърсявания и полираме с подходящите съобразно материала вакси. Ако не разполагаме с такива в момента, не бива да експериментираме с каквото ни поподне под ръка, тъй като повърхността на мебелите може да се повревди трайно.
 

www.gardentrends.co.uk


Металните мебели и тези от ковано желязо може да почистим с разтвор на препарат за миене на чинии. С метална четка се отстраняват евентуални потъмнявания или ръждясъли участъци. По желание след като изсъхнат напълно може да ги препоядисаме. Алуминиевите мебели може да почистим с разтвор от равни количества вода и бял оцет. Ще постигнем по-добър ефект ащо използваме твърда гъба или стоманена вълна. Съществуват различни вакси, които предотвратяват окилсителните процеси и запазват целостта на мебелните повърхности. Няма да сгрешим ако се поинтересуваме за тях в търговската мрежа. Не е добра идея мебелите да се поставят директно върху почвата. Ако сме направили това, най-добре да ги преместим на здрава и устойчива настилка, където няма да имат пряк контакт с влажната почва. Градинските мебели не бива да са изложени постоянно на пряка слънчева светлина. Ако разполагаме с чадър, тента или шатра е препоръчително да ги разположим под сянката им.
 

www.angieslist.com


Настилката и пътеките – добре е да огледаме щателно състоянието на настилката и пътеките в двора. На места може да има изронвания, пропадане или счупване на материала. С течение на времето в бетонната настилка е възможно да се оформят пукнатини. Най-често те се появяват на местата, където бетонът е изливан по различно време. През пукнатините водата прониква безпрепятствено под плочата и може да причини ерозионни процеси и пропадане на бетона. Ето защо е важно те да бъдат запечатани. За целта мястото се почиства в дълбочина с помощта на отверка, а изронванията се отстраняват с малка метличка. Добре е отворът да се продуха за да сме сигурни, че вътре няма никакви остатъци от материал. След това може да пристъпим към запечатване на пукнатините с помощта на двукомпонентна смола на епоксидна основата, която се инжектира в пролуките.
 

www.fortypirates.com


Да се подготвим за барбекю – това е мястото за весели вечерни партита с близки и приятели и няма как да не му отделим подобаващо внимание. Ще са ни нужни прибори и пространство за кулинарни дейности, така че е добре да се снабдим с малки шкафчета и подходящ плот. Сега е момента да почистим грила за печене и да се снабдим с нужните материали за живия огън. Ще се чувстваме по-комфортно ако върху мебелите поставим малки декоративни възглавнички. Те ще създадат закачлива и приветлива атмосфера, а преди всичко ще ни е по-меко и удобно. Да не забравяме осветлението – кой летен купон приключва по светло? Разбира се най-важната съставка е присъствието на любимите ни хора и веселото настроение.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари