Краят на зимата в градината

През пролетта работата в градината е най-интензивна. Затова е добре да започнете подготовката още през зимните месеци.
14.02.2013
ланд.арх. Анита Янева
1236
градина, двор, ландшафт, растения, дървета
Syringa
Източник: Интернет

Краят на февруари и началото на март е време, когато трябва да се погрижите за живите плетове, моравата, декоративните дървета и храсти. 


Чистенето и подрязването на декоративните дръвчета трябва да се направи до края на февруари. Много от вредителите и болестите по растенията се премахват чрез надлежно подрязване. Отрязаните клони трябва да съберете и изхвърлите. На този етап се почистват и увивните и пълзящи растения. 


Ако през есента сте засаждали декоративни дървета, но не сте ги подрязали, те трябва да бъдат подрязани до края на март. За да се развива добре дървото, оставете здрав скелет от клони. Ако видът е слабо разклонен, трябва да оставите две трети от клоните, ако е по силноразклонен, трябва да орежете половината. Премахнете болните и слаби клони. 


Ако в градината имате диви рози и подобни декоративни храсти, трябва да ги подрежете в края на февруари, но изберете немразовито време. Дивите рози се режат, за да се прочистят и разредят, което осигурява здрави цветове по-късно. По-старите храсти се режат повече. Най-старите клони се режат до земята, като храстът израства с изцяло нови клони. 


При цариградското и френското грозде всяка година се режат по няколко стари клони, като на тяхно място растението пуска нови издънки. Така никога няма  да има нужда от драстично рязане. 


Сега е моментът за засаждане но нови декоративни дръвчета. Подгответе местата, където ще ги засаждате, като разкопаете на приблизителна дълбочина две лопати. Ако засаждате декоративна група, холендувайте цялата зона. За да стане хумусна основа, добавете торф или оборски тор. Ако декоративните храсти и дървета са за отделни самостоятелни акценти, иззберете с ярки и пищни цветове (Weigela, Tamarix, Forsytia, Ribes sanguineum, Syringa, Laburnum, Magnolia, Chaenomeles japonica).  Големината, формата и вида подберете, като се съобразите с мястото в градината. През студените февруарски дни вечнозелените дървета могат да пострадат в сленчевите дни. Това се получава, защото почвата е замръзнала и растенията не могат да пият от нея вода, а слънцето се засилва. За да предпазите вечнозелените използвайте сенници. Когато дойде сухо и немразовито време, полейте вечнозелените, но първо обработете почвата около тях, за да може водата да проникне и да напои добре растението. Ако не сте торили през есента, подхранете сега почвата с  тор или торф. 


За максимално развитие на живия плет, трябва да го подрежете до края на февруари. Това важи особено за жив плет от птиче грозде, глог и бял габър. Живите плетове от  форзиция и японски дюли се подрязва като приключи с цъфтежа. През зимата не се режат и цветните храсти, които са развили пъпки още през лятото – това са глициния, декоративни череша, форзиция, люляк, златен дъжд. Те се режат непосредствено след растежа. 


Цъфтящите храсти с къси дръжки се скъсяват съвсем малко. Тук спадат вайгелата, картопа, спиреата. Скъсяването осигурява по-силни цветове. Старите клони се прочистват. 


Недейте да подрязвате в студени и мразовити дни. Тогава клоните са сухи и чупливи и ще повредите растението. 


Ако живият плет в градината е оредял значително, тогава приложете  радикално орязване. Това се прави към края на март или началото на април, ако реновирате жив плет от вечнозелени. Ако са се получили дупки, засадете с нови растения. В зависимост от вида на живия плет е дълбочината на рязане. 


Ранните предпролетни работи в градината са гаранция за здрава и красива градина в следващите месеци. Всяка градина в зависимост от растителността и местополжението се нуждае от специални грижи.  

+10
Закони Нормативна база Коментари