София на крачка от нов Речен площад в центъра

Кандидатурата на фондация “Колективът” по програма “София избира зеленото” цели да облагороди коритото на река Владайска.
11.03.2022
“София избира зеленото”
672
Реките на София , София избира зеленото, Речен площад Лъвов мост

До 14-ти март софиянци могат да гласуват в платформата на “София избира зеленото” за предпочитан от тях проект, който да се осъществи през идната година. “Речен площад Лъвов мост” е смелото проектно решение на фондация “Колективът” за изграждане на ново обществено място в коритото на Владайска река под емблематичния мост. Проектът цели да трансформира сърцето на стара София в ново място за отдих и събития в една ключова част на града, където липсват паркове. Авторите на предложението от фондация “Колективът” вече от две години провеждат там градския фестивал “Реките на София”, който цели да покаже как мястото може да се използва за събития, спорт и култура.

Проектът “Речен площад Лъвов мост” цели да създаде ново атрактивно и достъпно обществено пространство на бреговете на Владайска река край Лъвов мост и възроди историческия център на София. Чрез осигуряване на достъп на хората до реката, почистване, леки архитектурни намеси, събитийна програма и план за безопасност, проектът предлага районът да се превърне в нов градски център, създавайки жива връзка между хората и реката.

Според проекта през над 90% от дните в годината бреговете на Владайска могат да са достъпни за хората. За последните 2 години фестивалът “Реките на София” показа как е възможно това. С адаптиране към атмосферните условия, понтонни стълбища, план за безопасност, редовно почистване и поддръжка столицата ни може да се сдобие с нов речен площад, а софиянци ще могат да се доближат до природното и историческо богатство в центъра на града.

Развитието на конкурса “София избира зеленото” и изборът на победителя в него, чийто проект ще спечели бюджет до 1 милион за своята реализация, сега е в ръцете на жителите на София. Всеки гражданин, който се намира в София и има отношение към градското развитие и зеления облик на града може да гласува на сайта https://www.sofia.bg/sofia-izbira-zelenoto.

Кaк може да гласувате за проекта? Всеки жител на град София може да гласува за своя любим проект до 14.03. Необходимо е да посетите сайта https://www.sofia.bg/sofia-izbira-zelenoto от телефон или компютър, като на устройството да е активирана геолокацията. Натиснете бутона “Гласувай” в дъното на страницата. Следвайте стъпките и гласувайте за избрания от вас проект.

“София избира” е Програма на Столична община за реализация на проекти за подобряване на градската среда, предложени от гражданите и избрани от тях с гласуване. Миналата година София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа", което определи и тазгодишната тема на конкурса за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени. Целта на платформата е да насърчи прякото участие на гражданите, неправителствени и професионални организации в предлагането на проекти и разпределението на бюджета на общината.
 

Закони Нормативна база Коментари