Колко ни струва Коледното осветление?

Усещането за Рождество не идва от украсата, а от топлината на сърцата
14.12.2015
Константин Димов
3429
осветление, светодиоди, led осветление, коледно осветление, коледни лампички
Къщите грейват в очакване на Коледа
Източник: www.apesa.ch

Институтът  за енергийни услуги в Хайделберг, Германия изчислява всяка година колко ток изразходват немците за коледно осветление на улиците и дома. Актуалните данни сочат, че потреблението на 80 милионна Германия е около 500 млн. киловатчаса. Учудващо е, че лъвският пай се пада не на обществената украса, а на домакинствата - за коледни лампички, звездички и свещички на елхата.

Който използва вместо традиционните крушки светодиоди, харчи до 80% по-малко ток за празничното осветление. Какво ни казват цифрите? Ако се обхване времето от 1 декември до Богоявление ( 6 януари) едно домакинство средно за периода от 5 седмици прави разход на ток  около 190 киловатчаса за коледна украса. А това е половината от тока, който принципно се пада за осветление, пресмята авторитетният германски вестник „Ди Цайт”.

Тези цифри могат да се съпоставят с цялостното потребление на ток. Тогава с ел.енергията отишла за коледната украса, която цялата държава е изразходвала могат 140 хил. домакинства да се снабдяват с ток в продължение на една година.

Може да се изчисли и каква мощност на електроцентралите е необходима за това допълнително натоварване. Ако предположим, че имаме една голяма електроцентрала, без значение дали е атомна или не с 1000 мегавата мощност, тогава тя трябва да работи 500 часа непрекъснато, за да произведе това количество енергия. Това всъщност са 3 седмици непрекъсната работа. Но нашите коледни лампички не са запалени по цял ден, а предимно вечер. И какво излиза тогава, че

включени макар и само по тъмно те изразходват мощността на една средна АЕЦ ! 

У нас според данни на трите електроразпределителни дружества консумацията на ток от домакинствата за периода от 24 до 28 декември миналата година е била с около 10% по-малко спрямо 2013 г.

Но празникът затова е празник - да бъде светло и вълшебно. В украсата през последните години стилът е да е помпозно, богато украсено, пищно, с една дума пиршество за сетивата. Всичко обаче е въпрос на предпочитания.

Някои обичат класиката, със старовремското звучене на елхата, кръглите топки за украса, дядо Коледа, елените, ангелите, гирляндите и това е достатъчно.  Тук спадат и домакинствата, за които

Рождество Христово е празник на духа, който подчертава смълчаността на празника 

и смисълът особено на 13 Свети Дни и 12 Свети Нощи.  За тях 1-2 ангелчета в къщи, няколко празнични свещи и дузина икони изпълват своята мисия.

Други залагат на дизайнерския писък и модата – бляскавата украса на завесите, на балдахина, специален коледен кът, както и на целия дом отвън и отвътре. Много модерни са различните цветни коледни лампички, коледни лампи тип „мрежа”, диодни коледни лампи, моделите  тип „висулки”, светещите кабели, LED ленти.

Който има градина е истински щастливец и може да остави фантазията да го води. Най-често снежен човек, елфи, гирлянди, мини дядо Коледа, който сякаш се премята през оградата, джуджетата на Снежанка подредени така, сякаш разказват приказка, са само  част от идеите, които могат да се видят навън. Но и собствениците на балкони не се предават: терасата може да се преобрази с гирлянди и външна украса по всеки вкус.  По магазините отдавна се предлагат цялостни  и единични решения.

Факт е също, че осветлението измести играчките . Мигащите лампички обаче уморяват бързо очите и понякога дразнят. Някои ги предпочитат в златисто, а други – шарени, важното е да пресъздават духа на Коледата.  

+1
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари