Броня за дървото – от лак, грунд или боя?

Всъщност правилният въпрос е не дали да използваме защитни средства за дървото, а какви да се те.
14.08.2013
Антоанета Салфидж
14984
защита на дърво, лакове за дърво, масло за дърво, грунд за дърво, импрегниране дърво
Водоотблъскващите смоли и лакове предпазват дъските от дъжд и роса като пречи на водата да проникне в дълбочина
Източник: Интернет

Факт: дървото изисква грижи.
Какъвто и материал да ви предложат с обещания за консервация и защита, имайте предвид, че ефектът ще е временен. 
Маслото няма да попие толкова на дълбоко в средината, че да я съживи, грундът ще запечата пори и пукнатини, но до време, а боята, колкото и да е ефектна, бавно ще се отлюспи от атаките на слънцето, вятъра и водата.


Без защитни средства обаче, дървото няма да издържи и половин година, а то не е никак евтина инвестиция, особено ако от него е изградена фасадата или оградата на къщата.  Всъщност правилният въпрос е не дали да използваме защитни средства за дървото, а какви да се те. На пазара се предлага голямо изобилие от материали, които трябва да защитават дървесината от влага, вредители, слънце и безжалостното време. Кои обаче са най-подходящи за вашия случай, кога се използват и през колко време. Отговорите на тези въпроси гарантират на 80% правилен избор на продукт.


Защитната броня на дървото можете да нанесете от три основни вида материали – водоустойчиви безцветни покрития, цветна политура и боя. Те играят ролята на преграда срещу водата, която влиза в пряк досег с дървото, вятъра и слънчевите ултравиолетови лъчи.  Изборът на материал в много голяма степен е определящ и за крайната визия на дървото. 


Безцветни консерватори
Маслата, лаковете и другите безцветни  филмообразуващи покрития могат да се използват като естествен завършек за дървени повърхности. Те са лесни за нанасяне, попиват дълбоко в сърцевината на дървото като запушват всички пори и пукнатини, където би могла да проникне вода. Нямат никакви оцветители, с което подчертават естествения фладер на дървото. Водоотблъскващите смоли и лакове могат да се използват и за защита на сурова дървесина като се нанесат преди грундиране и боядисване или в области, където старата боя се бели и поставя в опасна среда чистото дърво. Тази защита предпазва дъските от дъжд и роса като пречи на водата да проникне в дълбочина и съответено предпазва от гниене.


За съжаление, трайността на тези политури върху дърво е ограничена и силно се влияе от въздействието на слънчевите лъчи. Независимо от броя на нанесените пластове, маслото бавно се изпарява, филмът  започва да се пука и да става на люспи и неизбежно идва момент, в който трябва напълно да се отстрани чрез шлифоване и да се нанесе нов защитен слой.  


Други консерванти или т.н. импегнанти
Това са химикали от групата на биоцидните препарати, които могат да бъдат разпространявани след съответно разрешение от Министерство на здравеопазването, чийто номер и дата трябва да са отбелязани на етикета. По отношение на дълготрайността на защитата от плесен, гъби и дървояди те превишават лаковете, боите, маслата и политурите. Ако третираното дърво се намира в интериор, защитата му е за неограничено време, а в екстериор – от 10 до 30 г.


Работата с импрегнанти наподобява процеса на нанасяне на байц, т.е. след полагането им, те не образуват повърхностен слой, който в бъдеще да подлежи на напукване и отлюспване. Те се произвеждат и в цветни варианти, но трябва да се знае, че тези цветове са по-скоро сигнални и в течение на времето избеляват. Ако се налага трайно оцветяване, върху импрегнанта може да се нанесе боя или лак, но най-полезен ефект се постига с маслените бои за дърво, които също не образуват повърхностен слой, а попиват в структурата на детайла.


Някои имрегнанти имат двойно предназначение: 


Дървесината като строителен материал има два основни недостатъка: гние и гори. Съвременните импрегнанти отстраняват трайно и двата, което доведе до възвръщане на позициите на дървото в строителството. Масовата употреба на импрегнанти предизвика и безценен екологичен ефект, удължавайки многократно живота на дървените строителни конструкции


Нанасяне на нов слой
Подновяването на защитния безцветен слой е задължително поне веднъж в годината. В противен случай атмосферните условия може да повредят дървото и то да трябва основно да се сменя. Освежаването се осъществява много лесно. Дървото внимателно се почиства с четка с косъм, след което се нанася новия пласт. Ще проверите дали старата защита все още работи по следния начин: пръскате малко количество вода срещу дървената повърхност. Ако водата остане като капки по повърхността значи, че защитата все още е ефективна. Ако се попие  от дървото, най-добре се захващайте за работа.  


Съвет: Внимателно четете етикета на опаковката на водозащитните лакове. Всеки вид е с водоустойчив консервант, но не всеки позволява да се нанася боя върху него.


Полупрозрачна цветна политура
Цветната полупрозрачна политура е с по-високи водозащитни характеристики от безцветните консерванти. Продуктите от този вид са умерено пигментирани. Те проникват в дървото, но без да образуват повърхностен филм като боята. Те са най-ефективни за груб дървен материал или плоскости от шперплат. Предлагат се в разнообразие от цветове и са особено популярни в кафявите тонове, тъй като те придават натурален и дори състарен вид на дървото. Не са ефективни за нанасяне върху плътен цвят или стара боя. 


Съвети при работа
Начинът на нанасяне на полупрозрачната политура обикновено е подробно описан на опаковката. Най-общо обаче е добре да знаете, че 


  • те се нанасят в два слоя, като първият трябва да е добре изсъхнал преди поставянето на втория. В противен случай материалът, който не е добре попил в дървото ще се оформи като груб филм и лъскави петна по повърхността. Избягвайте смесване на различни марки или партиди от материала. 
  • Гъби или кърпи, които са напоени с политурата са особено податливи на самозапалване. За да  предотвратите случаен пожар, веднага след работа ги погребете или ги натопете в кофа с вода. 


Срок на защита
Два слоя от качествена цветна политура може да предпазят грубия материал дори 10 години. Ако сте нанесли само един слой, срокът на защита е 2-4 години. 


Политура с плътен цвят
Съществуват политури за дърво, които създават плътен и твърд филм върху текстурата, който може да е в различни цветове. Твърдите политури са с много по-висока концентрация на пигментно вещество от полупрозрачните. В резултат на това те на практика скриват фладера и натуралния цвят на дървесината. Плътната политура на маслена основа образува филм, подобен на боята, който става като кора и дори може да се отдели. Има и плътни цветни политури на латексова основа. Те образуват по-лек дишащ филм. Приличат на разреени бои и се предлагат в бялата гама.


Плътните цветни политури са с много добра покривност. Нанесени на два слоя те гарантират много добра защита за дълго време. Това покритие действа като боята като създава гладки или леко текстурирани повърхности в зависимост от инструмента, с който са нанесени. 


Боя вместо политура?
В някои случаи боядисването на дъските, особено от шперплат е необходимо и желателно. Специалистите препоръчват да се използва висококачествен акрилен латекс, който е най-добрия избор за външни повърхности. Преди нанасянето обаче дъската трябва да е почистена и всички остатъци от предишна боя да са отстранени.

+12
Закони Нормативна база Коментари