Полъх от Северна Португалия

Реновация и разширяване на съществуваща еднофамилна къща и две второстепенни постройки, разположени в Arcos de Valdevez, Португалия.
14.11.2014
арх. Евелина Цветкова
2177
къща, реконструкция, архитектура, селска къща, architailors
Реновация и разширяване на съществувща еднофамилна къща
Източник: www.architailors.com; photo:CP + EC

Kлиент| José Casimiro de Almeida 
Локация| Place Zebra, Gondoriz, Arcos de Valdevez, Portugal 
Дата на проекта| 2004 
Дата на построяване | 2010 
Архитектура| Carlos Praça, Eduardo Cruz - Architailors 
Инженер/Специалности | Pedro Almeida 
Фотография | CP + EC
Links | www.architailors.com;
https://www.facebook.com/architailors


ARCHITAILORS (заигравка между английските думи за архитектура и шивач) е архитектурно студио, целящо да изпълни желанията на своите клиенти, изцяло съобразяващо се с принципите на добрата организация на пространството, функционалността и естетиката. Резултатите са интелигентни решения, проекти и архитектура „по мярка“ на инвеститора.

Цел
Реновация и разширяване на  съществуваща еднофамилна къща и две второстепенни постройки, разположени в  Arcos de Valdevez, Португалия.


Къщата преди и  след реновацията     Източник: www.architailors.com; photo: CP+EC

Задание
Клиентът желае в новото разпределение да има дневна, трапезария, кухня (запазваща оригиналното си местоположение в сградата), две спални, многофункционална стая, баня, обслужваща цялата къща и трансформация на мазето в отворено пространство за различни дейности.

В „малка сграда 1“  някога е имало обор и помещение с пещ. Идеята е първата част да бъде превърната в работен кът с отделна тоалетна, а мястото, където се намира старата фурна да бъде пригодено за кухня, отворена към двора като пещта се запазва.  Втората, по-малка съществуваща постройка, клиентът решава да бъде трансформирана в кът за забавление. 


Всички предложения и идеи са съобразени с осигуряването на максимално добра връзка с откритите зелени площи.


Идеята е да се използва качеството на съществуващите каменни зидове и облицовки      Източник: www.architailors.com; photo: CP+EC

Заварени елементи
Архитектите се възползват от доброто състояние на конструкцията на наличните сгради и част от каменните им облицовки. Терасираният терен е наследен заедно със съществуващите постройки. Подпорните стени и различните нива са били създадени, за да бъде преодоляна денивелацията и да бъде улеснено ползването на сградите в имота. 


Степен на намеса и Концепция
 
Основната сграда е била обект на няколко преустройства и разширения през годините. Но поради липсата на единен замисъл и обща концепция, щетите са повече от ползите. Целта на ARCHIRAILORS е да върне изгубените връзки и да запълни пролуките в архитектурата.


Източник: www.architailors.com; photo: CP+EC

Желаният образ на новите стари сгради е  вдъхновен от селските къщи, където камъкът и дървото винаги са присъствали.  Мотивът с дървените летви, ползвани при зърнохранилищата и хамбарите например, цели хармонична връзка между съвременната сграда и една по-провинциална заобикаляща среда.


Източник: www.architailors.com; photo: CP+EC

Една от заложените идеи е използването на качеството на съществуващите каменни зидове и облицовки. След тяхното почистване и разкриването на истинския им цвят става ясно защо камъкът е толкова значим материал в традиционното строителство.

        
Максимално оползотворяване на вътрешните пространства     Източник: www.architailors.com; photo: CP+EC

Проектът търси решение за по-добро оползотворяване на вътрешните пространства, както в хоризонтално направление, така и по вертикал и подобряване на връзката екстериор-интериор. Архитектите залагат на естествена вентилация, богата осветеност и визуални връзки с откритите площи.  

 

Автор: арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари