Какво да направим в градината си през зимата?

Винаги ще се намери нещо, което се налага да свършите в градината дори през януари.
02.01.2018
Константин Димов (по материали от интернет)
1619
двор, грижи за градината, градина през януари, градината+ зимата
Подрязвайте глицинията през януари или февруари, когато растението все още е „спящо”
Източник: i.ytimg.com

Винаги ще се намери нещо, което се налага да свършите  в градината дори през януари. Спектърът  на дейностите е широк- от засаждане на растението ревен (Rheum rhabarbarum) до  компостиране на елхата. В тази статия ще ви предложим малък план за действие


В цветната градина


  • Вистерия, наричана още глициния (Wisteria) е растение, което има нужда от подрязване както през зимата, така и през лятото, за да се контролира растежа му и да се подпомогне образуването на цветни пъпки. Подрязвайте през януари или февруари, когато растението все още е „спящо” и без листа. Важно е да приведете растението във вид преди растежния му сезон да започне.
  • Цимбидиум (Cymbidium) е една от най-лесните орхидеи за отглеждане. Тя предпочита по-хладни условия за растеж спрямо някои други, по-нежни орхидеи, които гледаме на закрито. Осигурете й зимни температури между 10 и 14 градуса и се уверете, че растението получава достатъчно светлина. В това време на годината намалете поливането на веднъж на две седмици, съветват специалистите.


В градината още можете да подкастрите розовите храсти, а също да премахнете всякакви изгнили или преплетени клонки. Ако пък имате усещането, че градината ви стои някак си гола, е добре да засадите вечнозелен повет клематис (Clematis Vitalba), например  сорта зимна хубост.

В зеленчуковата градина
Ако сте пропуснали да засадите ревен или ревенови коренища през ноември или декември все още може да го направите сега. Ако е необходимо, сезонът на засаждането може да продължи до март. Засаждайте коренището в растежната зона на нивото на почвата или непосредствено под нея, или върху по-влажна почва. Засаждане с пъпките, леко изкарани на почвата може да се предотврати гниене.

Предпазете  кръстоцветните, т.е  зелето и неговите ”роднини” от гълъбите като използвате за похлупаци мрежа или вълнен плат. Имайте предвид, че гълъбите особено обожават листата на тези зеленчуци, сред които спадат броколи, брюкселско зеле,карфиол и обикновено  зеле. Зеленчуци, които може да приберете като реколта включват пащърнак, брюква (жълта ряпа), броколи, брюкселско зеле, праз лук, целина, йерусалимски артишок и ряпа.

Приберете всякакви  остатъци от растения от зеленчуковия парцел. Не компостирайте! Видимо заразени растения като картофи, лук или всякакви зеленчуци с гъбички по тях ги изгорете или изхвърлете на боклука.

Живият плет
Широколистен жив плет като глог, бук или габър
може да бъде  отрязан през януари, когато растенията все още са неактивни и без листа. Ако има нужда от драстично отрязване, то го направете на отделни етапи постепенно в период от 2-3 години.

Плодовата градина
Засадете цариградско грозде,черен касис и червен касис, но избягвайте да го правите в мокра или замръзнала почва. Започнете да подрязвате собствените си ябълкови и крушови дървета в градината. Това се прави най-добре, докато не са се разлистили. Продължете да засаждате малини на слънчеви места с добре оттичаща се почва.

За финал, след като Коледа отмине и вече сте се нарадвали на елхата, нарежете я на парчета и я компостирайте. Друга възможна употреба е да почистите клоновете от всякакви листа и да ги използвате като опора за граховите растения.

+1
Автор: Константин Димов (по материали от интернет)
Закони Нормативна база Коментари