Дрехи за прозореца

Изборът на завеси, покривки, мека мебел и щори може да даде друг облик на дневната зона, както и на цялото ви жилище.
15.04.2010
Мая Янева
1083
щори, дневна, завеси, пердета, покривки
Дрехи за прозореца
Източник: сп. “Още за къщата”

Изборът на завеси, покривки, мека мебел и щори може да даде друг облик на дневната зона, както и на цялото ви жилище. Подходящият дизайн за дневната зависи от декорацията и основния цвят, в който е решено помещението, размера и формата, разположението на вратите и прозорците. Ако имате предвид определен дизайн за завесите, изберете плата и шарките внимателно, защото не всеки тип текстил подхожда на всеки дизайн. Ако предвиждате пищен дизайн с напречно напластени тежки драперии, материята трябва да е различна от тази за обикновени завеси. Прозорците и вратите, които имат видимост отвън от градината или пътя, трябва да бъдат с две лица, така че да не загрозяват визията на къщата и да изглеждат добре от двете страни.

За да прецените дали материята и шарките на плата, който сте избрали за дневната, подхождат на декоративната линия на това помещение, или изглеждат сякаш са взети от друго време, снабдете се с малко парче от подбрания плат и го закачете точно там, закъдето са предназначени завесите. Това ще ви помогне да определите вида на завесите за дневната, който ще зависи от количеството слънчева светлина и другата светлина в стаята, променяща се през деня, и така ще прецените дали тези завеси са най-подходящи за декора. Много хора отхвърлят възможността за подплата на плътните завеси, но тя увеличава живота на завесите и защитава от избеляване материята, както и подобрява качеството на драперията, повишава изолационните възможности на завесите и позволява те да служат като охлаждащ или затоплящ фактор в стаята.

Завесите правят много повече от това да спират слънчевата светлина и да осигуряват дискретност. Те се използват и като лесен начин да се прикрие архитектурен дефект или да се декорира прекалено голям прозорец в дневната. Окачването на правилните завеси с подходящи принтове по различен начин може да направи вашия прозорец да изглежда по-голям, по-малък, по-широк или по-тесен, отколкото е в действителност, като добави зрително височина към стаята или й придаде ориенталска или романтична визия. Няма златно правило, което да казва да следвате точната форма на прозореца, когато правите драперия от завесите.


Един вариант е да фиксирате завесата близо до тавана и да я пуснете да виси от тавана до пода – това ще добави височина към вашето помещение. Друг вариант е да поставите от двете страни на прозореца завеси – това ще създаде илюзия за по-широко помещение. Връзките и пискюлите за завеси могат да направят завесите драматични и да привличат вниманието. Можете да използвате дантелени завеси и контрастиращи материи, за да създадете жизненост и да внесете цвят във вашия хол, или просто да ги закачите по различен начин. Екраните, щорите и външните щори, както и съвременните венециански щори в модерно жилище често заемат мястото на традиционните завеси. Креативните и артистични домове са обикновено със завеси, които очертават прозорците и създават артистична постановка на стаята. Завесите са и начин да се скрие гледката от мястото за седене в хола към спалнята, банята или кухнята. За ориенталски стил можете да използвате завеси от жакард, с етно- и декоративни мотиви. Ако спазвате пропорциите, размера и стила на прозореца с цел максимален баланс, можете да облечете прозореца със завеси така, че да създадете впечатляваща визия.

На въпроса кой ще е хитовият цвят при завесите през 2010-а , отговорът е патладжан. Всички дизайнерски предложения в момента отдават приоритет на този цвят при бродериите на спално бельо, шарките на мека мебел и завесите. Особено популярна е комбинацията между патладжан и лимоненозелено или тъмнопатладжанено и сребристо. През последните три години дизайнерите водят война срещу обикновените и раираните завеси. Изглежда тази година битката е окончателно спечелена. Цветя и още цветя е това, което е в изобилие при шарките на завесите. Дизайнът тази година наистина е демонстрация на всичко, което може да се направи с флорални мотиви. Има невероятни и смели цветови комбинации. Английската традиция в изработката на завеси лансира на преден план цветята. Цветният дизайн създава ефекта „Уау!” и прави помещението да изглежда свежо, жизнерадостно и пролетно през цялата година. Ако смятате този мотив за твърде женствен, нов тип „съвременни цветя” благодарение на геометричния дизайн се превръща в перфектен заместник на завесите на райе. И за да бъдем честни, завесите с райета са все още сред фаворитите. От миналата година има спад в търсенето на неутрални цветове за завеси като кремаво и бежово. Изкуствената коприна вече не е фаворит. Изчезна интересът към кафявото, което беше в прекомерна употреба при килими, мека мебел и завеси.

Има вече и един нов тип завеса, която се появи тази година, и тя е с подплата. Тя е просто двуслойна – мек фин плат, следван от памучна вата, а отдолу дебела подплата. Така се създават тежки завеси, които осигуряват и топлинна изолация.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари