Грижи за градината през юли и август

Дори и в тези месеци обаче, не бива да забравяме да се погрижим за любимата си градина, а точно сега тя е приказна феерия от цветове.
15.07.2017
Румяна Бонева
1296
градина, цветни лехи, поливане на градина, грижи за градината, дървета и храсти
Да се погрижим за градината през август
Източник: www.lawnpartners.co.uk

Нерядко юли и август се оказват най-горещите месеци от годината. Случва се да има и по някой дъждовен ден, но по традиция слънцето сипе неуморно парещите си лъчи и неизбежно ни настройва ваканционно. Дори и в тези месеци обаче, не бива да забравяме да се погрижим за любимата си градина, а точно сега тя е приказна феерия от цветове. С разнообразните си багри и форми едногодишните и многогодишните цветя достигат своя апогей, дръвчета и храсти са оформили тъмно-зелени корони, а плодовете и зеленчуците зреят с часове. Оставени без грижи обаче, растенията в градината бързо ще повехнат и ще изгубят чаровната си прелест.

Градината е „жадна“ за вода
През летните месеци редовното поливане е от основно значение. Натрупалата се влага от краткотрайните дъждове се изпарява бързо от почвата и далеч не е достатъчна за да поддържа растенията свежи за повече от няколко дни. Зелената морава също се нуждае от напояване и косене. Редно е да съобразим валежите през месеца, а също и особеностите на почвата, с оглед да не полеем повече от необходимото. Песъчливите почви например, поемат по-малко количество влага, в сравнение с богатите на органични вещества. Така че, ако не се очаква обилен дъжд, трябва да осигурим нужната влага на растенията за период от поне седем дни.


Градината е жадна за вода     Източник: www.earthworksid.com

Наличието на поливна система ще ни спести доста усилия в това начинание. Разпръсквачите доставят нужното количество вода за около 30-40 минути. Ако разполагаме с по-деликатни видове, може да използваме лейка, за да не намокрим листата. Косенето на тревата се извършва на няколко етапа – първоначално на височина 10-12см, следващата седмица на 7-8см и след още седем дни – до 4-5см. В случай, че почвата е по-рохкава и песъчлива и не задържа водата, трябва да се постараем да обогатяваме всяка година с колкото се може повече органични вещества. Най-удачен за това, а и най-достъпен си остава компостът. Можем да си го приготвяме и сами и то в големи количества. По този начин ще предоставим на растенията нужната доза хранителни вещества, а повишеното задържане на влага в почвата ще гарантира оцеляването им за по-дълъг период от време при липса на напояване.


Време е да разделим коренището на игликата     Източник: www.commons.wikimedia.org

Цветните лехи
Почвата в цветната градина трябва да се поддържа рохкава и чиста от плевели. Цъфтящите едногодишни и многогодишни видове се нуждаят от много вода. Моментът е подходящ за разделяне коренището на игликата и за размножаването на астрата, божура, делфиниума и флокса. Ако сме приготвили разсад за теменужки, маргаритки, незабравки и есенен минзухар, в края на месеца трябва да подготвим място за засаждането им. В слънчевите участъци на градината сега може да засадим фритиларията, като е редно да имаме предвид, че растението достига 60 – 100 см височина и засаждането трябва да се извършва на разстояние от поне половин метър едно от друго. За северните части или сенчестите зони под дърветата много подходящи са многогодишните хоста, аконитум, медуница и горянче. Липсата на пряка слънчева светлина не възпрепятства изобилният им цъфтеж.


Да засадим фритилария в слънчевите участъци     Източник: www.forum.cvetq.info

Прелестната роза
Август е месецът за размножаване на розата чрез резници, като това става лесно и безпроблемно при групата от вида катерливи и малки храстови. За целта е нужно да подберем едногодишни издънки (леторасти). Нарязват се максимално много леторасти с дължина 10 см, след което долните листа се премахват внимателно с помощта на ножица. Малките издънки се набождат до половина в предварително напълнена с торопочвена смес саксия, поливат се обилно и се покриват найлоново фолио. Саксията се съхранява на светло, но защитено от пряка слънчева светлина място. Резниците се вкореняват в рамките на месец, а новите растения се засаждат през пролетта на следващата година.


Да съберем семенцата     Източник: www.garden-park.blogspot.jpg

Събиране на семената
През август узряват семената на самозасеялият се и ориенталски мак, ибериса, ароматния грах, теменужките и камбанките. За да съберем семената първо отрязваме узрелите кутийки или листенца и ги разполагаме на сухо и проветриво място. След няколко дни, когато вече са изсушени и се разпукат може да съберем семенцата и да ги разпределим в отделни хартиени пликчета, като надпишем всяко едно от тях, съобразно наименованието на растението и годината, в която сме събрали семената. До следващата пролет семената се съхраняват в прохладно помещение.

Цъфтящи дървета и храсти
Топлите августовски дни са подходящ момент за засаждане на клематис. Почвата трябва да се поддържа рохкава и да се подхранва най-добре с бързодействащи торове, за да се радваме на цъфтеж в късна есен. Декоративните храсти и дървета е удачно да подхранваме с бавнодействащи декоративни торове, като с това ще позволим бавно усвояване на веществата от кореновата система и растенията ще разполагат с хранителен запас до късна есен. В края на месеца е благоприятно да засадим вечнозелените видове като: рододендрон, туя, лавровишна и др., с цел да може да се вкоренят до края на есента и да оцелеят през зимата.

Периодично се подрязва живият плет от иглолистни растения, сред които туя, лъжекипарис и тис. Растежът им започва през пролетта и продължава до късно лято. Оформянето може да стане в желаната форма, като за много подходяща се приема трапецовидната, тъй като при тази форма долната част черпи достатъчно светлина и остава гъста и зелена. Тисът позволява оформяне и под прав ъгъл и е издържлив дори и на пълна сянка. При повечето растения в този период се оформят пъпки и е неоходимо обилно поливане, в противен случай недостигът на влага в стеблата би могло да се отрази неблагоприятно.


Повечето сортове праскови вече са узрели     Източник: www.valahiagarden.ro

Плодовете и зеленчуците
Зреещата реколта от домати, краставици, патладжани, бамя и градински фасул трябва да се обира периодично, за да не възпрепятства развитието на все още неузрелите видове. Удачно е точно сега да окопаем и подхраним зелето и карфиолът. За наторяване на 10 кв.м. площ се използват 30 гр. амониева селитра и 15 гр. суперфосфат. Важно е да разрохкваме почвата, за да я поддържаме влажна. Трябва да помислим и за своеобразна защита с подходящи препарати срещу листни въшки, земни бълхи и мана.

Отново най-важната грижа в плодовата градина си остава поливането. Това важи с още по-голяма сила за младите овощни дръвчета, които са особено чувствителни на горещината и засушаването. Обилното количество вода спомага за бързото наедряване на късните сортове ябълки и круши, а също така и на дюлите. Узряват и повечето сортове праскови. Малината е заложила плодородните си пъпки през септември миналата година и сега е време да премахнем вече далите плод леторасти. За целта трябва да изрежем старите до основи, а също така и някои млади леторасти, в случай че са много дребни или се развиват лошо. Месецът е подходящ и за размножаването на къпини от сортовете със стелещи се стъбла и върхово вкореняване.

 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари