Грижи за градината през март

Природата бавно се подготвя за настъпването на пролетта. Преди да се усетим растенията в двора ще започнат да се съживяват и несъмнено ще трябва да им посветим подобаващи грижи.
28.02.2018
Екатерина Бонева
3620
градина, ландшафт, грижи за градината, резитба
Проявете внимание при резитбата.
Източник: www.houplandscaping.com

Баба Марта все още вилнее с инатливите си настроения, но във въздуха вече се усеща ухание на пролет. Дните са по-дълги, отвсякъде се чуват сладкопойни пернати, а топлината на слънцето за часове заличава дантелената снежна покривка. Вятърът весело поклаща клоните на дърветата и белите камбанки на нацъфтелите кокичетата. Природата бавно се подготвя за настъпването на пролетта. Преди да се усетим растенията в двора ще започнат да се съживяват и несъмнено ще трябва да им посветим подобаващи грижи, преди началото на буйният растеж. Така или иначе ни е омръзнало да мотаем само вътре, каква по-добра възможност да се отърсим от пролетната умора и скуката на ежедневната рутина.


www.dvorove.com

Да започнем с почистване
Първата стъпка е почистването на двора от нападалата шума и изсъхналите клонки. Тук трябва да обърнем специално внимание на храстите и дърветата и да изрежем всички изпочупени или повредени клони. Важно е да пристъпим към тази дейност след края на последните студове, в противен случай евентуално замръзване може да е пагубно за някои по-деликатни растителни видове. За почистването на тревните площи може да си послужим с гребло, а събраното е добре да изгорим. През месец март почвите са обилно напоени с вода от снеготопенето и периодът е много благоприятен за плевене от нежелани тревни вредители. Сега е и времето за обогатяване на почвата с комбинирани торове, богати на азот, фосфор и калий (NPK торове). Важно е също да аерираме тревостоя, така че да се премахнат всички изсъхнали или изгнили части. За целта се използва гребло със зъби, което разрохква почвата и подобрява циркулацията на въздуха.


greenultimatum.ru

Грижи за храстите и дърветата
При цъфтящите храсти подрязването е специфично. Редно е това да се извърши преди края на месеца за да не възпрепятства движението на соковете в стъблото. Дребните храсти се подрязват с 10 до 20 см. за обилен цъфтеж. Март и април са много подходящи за засаждане на жив плет. Не бива обаче да подлагаме на резитба видовете, които цъфтят преди разлистването, като форзицията (Forsythia sp.) , дрянът (Cornus mas) и японската дюля (Chaenomeles sp.). Тях може да почистим единствено от измръзналите или изъхнали клони, а подрязването се прави след като приключи цъфтенето, поради това че в много случаи напъпилите цветове се появяват върху миналогодишните клони.


За оформянето на дървесните корони трябва да се полагат грижи още през първата година от засаждането. Младите дръвчета трябва да се разклонят, като стеблото се отрязва 6-8 пъпки над желаната височина. Това ще предизвика поява на странични разклонения от главното стъбло. Двегодишните фиданки се подрязват повторно за оформяне на водещ клон, който стимулира безпрепяствен растеж на височина. При този подход се подрязват значително само страничните разклонения, като скъсяването им продължава и на следващата година. При следващата резитба от единичните клонки се оставят по няколко странични за оформяне на следващият етаж от короната на дървото. Добре е почвата около ствола да се окопава всяка пролет за стимулиране на аерацията и влагообмена. Да създадем пъстра и благоуханна пролетна градина www.obzavejdane.net

Цветната леха
С наближаването на пролетния сезон все повече нараства желанието ни да сътворим феерия от багри и ароматни в цветната градина. А метеорологичните условия вече са много благоприятни да осъществим голяма част от замислите си. Лалетата, нарцисите, дивият зюмбюл и пролетния минзухар вече цъфтят. През месец март може да засеем семената на невена. Периодът е подходящ за засаждане още на агератум, петуния и лобелия. Хвойновите и вечнозелените растения сега трябва да се поливат редовно. След като прецъфтят лалетата и зюмбюлите, луковиците се съхраняват на сухо и прохладно място, например в килера или мазето. Бергенията, маргаритките и хризантемите е добре да се пресаждат ежегодно. За засаждането на едногодишните и луковични видове, които цъфтят рано напролет трябва да се избере добре огряван от слънцето участък в двора с рохкави почви.  Времето вече е достататъчно стабилно да разгърнем розите и да ги освободим от затоплящите материали, с които сме ги покрили за зимата. Те също трябва да се подрежат и почистят от всички изгнили и изпочупени клонки. На всеки клон се оставят 3 - 4 пъпки. Сега можем да посадим лавандулата в сандъче и да я поставим до прозореца, а впоследствие да я засадим в градината. Семената на едногодишния шибой  се засяват в дълбоки пластмасови саксийки при стайни условия и по-късно може спокойно да го засадим  на желаното място. Шибоят не понася пикирането и пресаждането. Сега е моментът да вземем резници от мушкатото. Преди да се пристъпи към засаждане на растенията, почвата трябва да се прекопае и да се оформят цветните лехи. Прекрасно ще се чувстват навън теменужките, игликите, ранните лютичета и всякакви ароматни луковични видове.www.notey.com

Плодовата градина
Плодните дръвчета, които сме купили на гол корен може да се засадят до средата на април. След този период се засаждат само контейнерно отглеждани. През ранна пролет е подходящо да се засадят  праскова, нектарина, дюля, киви, лоза, малини и орех. Плододаващите малини трябва да се почистят от повредени и слаби леторасти. Ако сме пропуснали да направим основната резитба през лятото, сега се налага да отстраним и всички плододавали леторасти, а останалите да се съкратят с около 20 см. Някои от корените на засадените през есента малини може да са се подали над почвата в резултат на многократните замръзвания и размразявания. При подобни ситуации следва да ги покрием с пръст и да ги притъпкаме.
 


Природен начин за справяне с листните въшки. Източник:www.twitter.com

Растителна защита
Понякога се случва тревните площи да бъдат нападнати от така нареченот снежно гниене. Ще го познаем по оформянето на кръгли, кафяви петна по тревната настилка. За отстраняването му се използват съответните препарати – фундазол или железен сулфат. Редно е да се уверим в срока на годност на всички препарати, с които разполагаме и да не използваме вече негодни такива. Един от начините за справяне с листните въшки е допускането на птици в двора. Лесно може да ги примамим, като окачим къщички за птици на високите дървета. 


Не бива да отлагаме описаните дейности за следващите месеци, тъй като това ще означава двойно повече работа – борба с плевели и вредители и почти невъзможно оформяне на вече разлистващите се дръвчета. Важно е да започнем с тях още през март за да се радваме на красива и благоуханна пролетна градина в началото на следващия месец, която ще поддържаме много по-лесно през летния сезон.

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари