Грижи за растенията през юни

През юни градината се подготвя за засаждане на различни растения, някои от които в точно определени срокове.
01.06.2018
Екатерина Бонева
2679
градина, растения, цветна градина, зелените растения, грижа за градината
Редовно поливайте розите и отстранявайте прецъфтелите цветове
Източник: www.kobmer.ru

Слънчевото време и редуващите се топли дни не спират да ни зареждат с лятно настроение. А какво е лятото ако не слънце, море, аромати и цветове? Точно заради това, наред с плановете за почивка идва време да се погрижим и за растенията в двора. Красотата на пролетните цветя постепенно отмира, освобождавайки място за лятна идилия от цветове. Буйната зеленина и екзотичният цвят на хостата краси целия двор. Прелестната осанка на ароматните розови храсти се подава от почти всяка ограда. Бялата спирея вече е започнала да цъфти, напомняйки за нападали по клоните снежинки. Платикодонът е напъпил от ранна пролет и всеки момент ще разцъфне.

Цветната градина

През юни градината се подготвя за засаждане на различни растения, някои от които в точно определени срокове. Почвата се нуждае от чести поливки, подхранване и следене за поява на вредители. Надземната част на луковичните растения, които сме засадили през есента вече е прецъфтяла. Луковиците трябва да внимателно да се извадят, да се изсушат добре и да се съхраняват в сухо и хладно помещение до следващата есен. Важно е да се отбележи, че сушенето не трябва да се прави на слънце, а на сенчесто и проветриво място. Постепенно в лехата се оформят празни места, които можем да ги запълним с топлолюбиви едногодишни растения. Сега е най-подходящото време да засадим далията на слънчево място в градината. Растението предпочита глинесто – хумусна почва с добри дренажни свойства. Когато се появат първите стръкчета, почвата трябва да се подхрани, като след това наторяването се извършва веднъж седмично. Към средата на месеца се засаждат също ехинацея, бяла маргарита, агератум, китайски карамфил, циния, салвия, гергина, незабравка, жълт кантарион. Поливането трябва да става редовно, като почвата на младите растения се поддържа равномерно овлажнена.


Теменужките се засяват за разсад    Източник: www.kpd.bg

В края на юни се засяват за разсад и теменужките, които след около месец се пикират през около 8 – 10 см. Засетите от семена петуния, тагетис, газания, лобелия, тунбергия и мушкато в момента греят в целия си разкош. Честото поливане при тях е особено важно, тъй като изпаряват бързо водата през топлото време. Добре е също така да прибавяме и калции при торенето им. Този елемент е важен за здравата и красива осанка на цветята, но въпреки това често пъти го пропускаме. В допълнение, веднъж месечно може да внасяме желязо и вкоренител, които ще спомогнат за укрепване на кореновата система и за избягване на хлорозата.

Зелената морава се коси веднъж в седмицата, като височината на тревата се поддържа ниска (около 3 – 4 см). Поливането се извършва всеки ден или през ден в по-хладните дни. Най-подходящият метод за това е чрез дъждуване, тъй като по този начин водата прониква на голяма дълбочина, овлажнява въздуха и подобрява микроклимата в градината. Честотата на поливките трябва да е съобразена с конкретните нужди от вода на различните смески. Видът на почвата също е от значение – глинестите почви осигуряват по-голям воден резерв от дренираните. Ниско окосената трева и младите посеви се нуждаят от повече вода. Добре е 3 – 4 дни след коситба почвата да се подхрани с азотен тор. Подходящо време за това са хладните часове на деня, като почвата трябва да е леко овлажнена.

Розата ще започне да цъфти този месец. Не бива да забравяме, че грижите за розите започват още от момента на засаждане. Поливането при тях трябва да е равномерно разпределено в цялата зона на корените. Ето защо поливането с маркуч не се препоръчва, тъй като евентуалното преполиване може да стане причина за развитие на гъбични заболявания. Също толкова стресово за розите е и засушаването. Когато времето е много горещо цветята не бива да се поливат със студена вода, тъй като това затруднява способността на корените да поемат влага от почвата. Добре е пръстта около стеблата да се покрие с мулч. Така влагата ще се запази по-дълго време, особено през летните горещини. В края на месеца някои видове рози ще прецъфтят. Ако искаме да се радваме на втори растеж, не бива да подрязваме много филизите. Най-добре е да се подрежат до първата силна пъпка. За да се стимулира вторият растеж, прецъфтелите цветове трябва редовно да се отстраняват. Катерливите сортове трябва да се привързват към някаква опора, която ще осигури по-голяма стабилност.

Зелените растения внасят невероятна свежест и красота в градината. През зимата много от тях губят зеленината си, но през летните месеци цъфтят в невероятно красиви цветове. Ако пък искаме да имаме вечно зелена градина, ще трябва внимателно да подберем растенията за нея. Тук е важно да се прецени времето и скоростта на растеж, максимално достижима височина, вид на почвата и много други фактори. При положение, че сме запознати с това ще можем да определим точното място за засаждането им, а също и подходящите грижи за отглеждането им. Подобни растения се продават в градинските центрове и разсадници в саксии. Засаждат се на слънчево място, далеч от ветрове. Почвеният субстрат трябва да включва кисела торфена пръст с борови или елхови иглички. Добре е да увеличим дренажните свойства на почвата, като добавим малко пясък. В подобна среда ще се чувстват добре ериката, хвойната, лавандулата, тисът, рододендрона, западната туя, чемширът и други зелени храсти.


Да подрежем живия плет    Източник: www.garden-design.bg

Сега е времето за оформяне и на живият плет. Храстите се подрязват с подходяща градинарска ножица в желаната форма. Най-добре е подрязването да се извършва по опъната връв (канап, сезал), като се режат само върховете на младите филизи. Моментът е подходящ да оформим чемшира в декоративни форми. Поливането трябва да е редовно, особено когато растенията се намират в зоната на стари дървета, отнемащи влагата от почвата.

Опасност от вредители
Широколистните плевели в тревните площи се третират с хербициди. Важно е в този период да следим за поява на брашнеста мана. В случай, че забележим бели образувания около пъпките или листата на розите, незабавно трябва да третираме с фунгициди. През юни има опасност да плъзнат листни въшки. Те са едни от най-разпространените вредители по цветята, които не само ги увреждат, но и играят ролята на преносител на заболявания. Топлите дни и сушата през месец юни предразполагат бързото им размножаване. Формират се във вид на колонии по цветовете и долната страна на листата. В борбата с тях са ефективни различни препарати, сред които Би-58, Вазтак 10 ЕК, Моспилан и др. Черешовата муха е най-големият враг на черешите и вишните. В борбата с този вредител се използват предимно контактни инсектициди - органофосфорни, пиретроиди и др. Проблемът може да бъде отстранен и само с жълти лепливи уловки, без да се пръскат инсектициди.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари