Домът на щастливото семейство

Уникалната среда на Арбанаси изисква и специално отношение. Архитектурният паметник налага редица правила, с които архитектът трябва да се съобразява.
08.07.2010
Весела Маркова, Йоланта Дaртилова
1722
къща, интериор, архитектура, осветление
Източник: арх. Юри Николов, снимки: Димитър Шиклев

Уникалната среда на Арбанаси изисква и специално отношение. Архитектурният паметник налага редица правила, с които архитектът трябва да се съобразява. Това са не само детайлите - стрехи, колони, капаци, правилата важат и за цялостното архитектурно-планировъчно решение й конструктивната схема. Компактни като обем и с едър мащаб къщи - архитектурната среда на Арбанаси предопределя и вида на новостроящите се сгради. Сложността на новото строителство в такава среда произлиза от необходимостта в един обем да бъдат съчетани традиционен облик със съвременни функционални изисквания за качество и комфорт на обитаване.


 
Структурата на къщата е с консервативен характер. Изискването бе всяка една от планираните зони да бъде с определено предназначение ú за голямо мое удоволствие времето показа, че къщата функционира и се обитава пълноценно. Обемът й е внушаващ, тя е предвидена да побере три фамилии, и въпреки това компактната и структура не създава чуство за преоразмереност. Собствениците не предполагаха, че къщата им ще бъде с такива големи размери, но я приеха, тъй като в нея беше предвидено всяко тяхно условие и изискване. Логиката, която е залегнала в проекта, отговаря напълно на потребностите на семейството. Цялата фамилия има изключително отношение към техния общ дом. Мога да кажа, че семейството през цялото време участваше в процеса на проектиране, говорехме си на един език, а в същото време на мен ми беше дадена пълна свобода като архитект. Добрият резултат според мен се дължи на благоприятната съвкупност - интелигентни възложители, с вкус и възможности. За мен е истинско удоволствие, че тези хора съвсем искрено обичат своята къща. Удоволетворението е наистина голямо, защото къщата се вписа много добре в архитектурния ансамбъл на Арбанаси, собствениците полагат много грижи за нейната поддръжка и тя е една от “личните” къщи в месността, пред нея се спират редица туристи, за да си направят снимка. Като архитект на този семеен дом изпитвам искрена благодарност към собствениците, с тях ни свързва искрено приятелство”.
арх. Юри Ангелов


 

Всеки, който някога се е сблъсквал със сложната задача по изграждането на къща или дори само основен ремонт на апартамент, ще се съгласи, че това е едно наистина сериозно изпитание, а крайният резултат в най-общия случай – уравнение с много неизвестни.

Семейният уют не може да се проектира, не може и да се програмира, но затова пък се разпознава с един поглед. Домът, в който цари хармония, разбирателство и любов, е обгърнат с положителна енергия и това проличава от самия му облик.

Когато под един покрив съжителстват не една, а цели три фамилии задачата на архитекта се усложнява. Днес като че ли все по-рядко срещаме няколко поколения от едно семейство, които сами избират да живеят заедно. Този факт донякъде има разумно обяснение, като се имат предвид естеството и темпото на съвременния живот, но от друга страна, сплотени и задружни, патриархални семейства продължават да съществуват и да будят възхищение у всички останали, които малко или много са загубили необходимостта от непосредствения, ежедневен контакт с най-близките си.Напълно в духа на неповторимия Арбанаси 3-фамилната къща, в която гостуваме, предизвиква въздишкa на благородно възхищение. Красивият дом е отражение на красивите отношения между собствениците. Впечетляващата визия е резултат на естествена и непринудена комуникация между членовете на фамилията и екипа, осъществил тяхната мечтана къща, резултат от взаимно повлияване и достигане до единно менение.

Всичко започва от комуникацията, добрата комуникация. Началото е положено през 1998 г., когато семейството възлага проекта на своята къща на архитект Юри Ангелов. Неговата задача е да обедини функционалните изисквания на трите семейства в обема на една къща. Проектът се разработва в продължение на около година. Умелото разпределяне на пространствата, рационалните връзки между отделните помещения, обособяването на функционалните зони, общите семейни пространства, както и индивидуалните “жилища” в къщата, свидетелстват за едно много добро сработване между архитект и възложител. Ясното съзнаване относно изискванията и необходимостите още от самото начало създава и правилната база, върху която да се доразвият идеите.

Външният облик на къщата е в унисон със заобикалящата я жилищна среда в архитектурния паметник Арбанаси. Целият процес до окончателното завършване и нанасяне в къщата отнема седем години. За да се получи автентична визия, за изпълнението на проекта е привлечена строителна бригада от турски майстори, която има 20-годишен опит с построяването на къщи в типичен за Арбанаси стил. Те изпълняват работата си изключително съвестно и прецизно. Техническият ръководител на обекта Анатоли Легкоступ е един от основните действащи лица при реставрационните работи в Арбанаси. Той е авторът на камината в механата. Детайлите от дърво впечатляват със своята автентична визия. Те са изпълнени от местен майстор, бай Пенко, с дългогодишен опит в занаята. Той сътворява и уникалните столове за механата. Възрастният майстор сега работи за удоволствие, за предизвикателството и неподправената красота на дървото. Другата слабост на фамилията това е осветлението. Къщата изглежда невероятно красива и различна, огряна отвътре и отвън от майсторски подбрани осветителни тела от колекцията на фирма “ХИТ”. Артистичното осветление придава магнетичен чар на атрактивната къща, а осветеният в основата си дувар напомня за достолепната периферия на крепостта Царевец.

 Успешната комбинация от автентичен камък, керамични съдове и традиционното за българския двор мушкато - неподправения чар на Арбанаси.


За ландшафтното оформление на двора, както и за поддържането на растителността в градината семейството разчита на собствените си сили. Въпреки обема на зелената площ, тя е поддържана перфектно. Градинарството е хоби на главата на фамилията. Истинско предизвикателство за семейството е намирането на автентичен камък, от който да се изгради дуварът и барбекюто.

На следващия етап за цялостното оформление на интериора на къщата семейството се доверява на специалистите от БАТО. С индивидуалния проект се заема архитект Надя Костова. Едно от безспорните предимства, наред с безпроблемната комуникация и доверието между собственици и архитекти, е възможността за спокойно, неприбързано обмисляне и планомерно развитие на проекта. Материализирането на идеите и желанията на голямото семейство в техния бъдещ дом се оказва едно много приятно изживяване, което буквално сплотява екипа на БАТО с цялата фамилия. В продължение на 2 години те живеят с една и съща цел – постигане на най-доброто. Всеки един детайл и всяка една идея са съпреживени от самото им пораждане, през обсъждането до реализирането. Фактът - къщата е одухотворена и обживена, тя е “домът” на фамилията, “семейното огнище”, което те напълно заслужават. Извървяният път – нещото, за което всички участници в процеса обичат да си спомнят и разказват. И друг факт, който си заслужава да бъде отбелязан – за никого изграждането на къщата не е свързано с преодоляването на проблеми или грешки в изпълнението, напрегнати моменти, компромиси или разочарования, доста необичайно за настоящата ситуация в строителния сектор. Но нещата могат да бъдат и различни и тази къща го доказва. Семейството живее щастливо в своя дом и го обича.

В механата е изградено голямо външно огнище от камък, съчетан с каменната зидария на стените. Топлият кехлибарен оттенък на автентичния камък придава топлота и уют на мястото, където се събира цялото семейство. Пространството е достатъчно голямо, за да побере не само голямата фамилия, но и техните гости. Традиционната за българската къща голяма маса за хранене е съчетана по един много успешен начин с бар плот, създадени са условия за забавление на хора от различни възрасти.

 
Едно от основните предизвикателства за екипа на БАТО е да успее да създаде такава интериорна обстановка, която, от една страна, да съответства по определен начин на прекрасния възрожденски облик на екстериора и от друга, да съвместява желанията и стиловите предпочитания на толкова много и различни по възраст хора, все пак къщата трябва да приюти три поколения на рода. Въпреки голямата площ, върху която тя е разположена, задачата по разпределяне на пространствата и изпълването им със съдържание далеч не е лесна. Изходната точка е функционалността и оптимално усвоеното пространство. Възрожденската архитектура отвън навтъре преминава в изискан съвременен стил с плавни преходи, носещи различни настроения на отделните пространства. Първото впечатление на влизащия с идеята да завари традиционниия за възрожденската архитектура интериор е лека изненада, примесена с нарастващо любопитство.
 
Съпоставката между минало и настояще извиква непосредствена симпатия. Изкусната игра със стилове и материали постига целта си – посетителят е заинтригуван. Нито един от собствениците не е ощетен, всичките предпочитания са намерили своя израз, при това без да се стига до дисбаланс или “инсценирано напасване”. И въпреки че интересите и предпочитанията на различните членове на фамилията варират в широк диапазон, мисията тук е... възможна. И в действителност дори и най-критичният поглед не намира основание да опонира.

Опознавайки фамилията, бързо става ясно, че те съзнателно търсят общуване и непрекъснат контакт помежду си. Начинът им на живот е първопричината, основната концепция, дала насоката на интериорното оформление. Интериорният проект се изготвя в продължение на осем месеца. Целият този период е използван, за да се изяснят максимално гледните точки, различните представи, както и за взаимното опознаване, оказало впоследствие съществена роля за успешния завършек на това начинание. Ангажиментите на БАТО, започнали още преди изготвянето на самия проект за интериорното оформление, продължават през всичките етапи на довършителните работи, изборът на цветове и материали, мебели и финални декорации продължават и до днес, но вече преминали в друг етап – приятелството.

И така арх. Надя Костова заедно с екипа на БАТО и подпомогнати от идеите на собствениците създават на първо ниво уютен дневен тракт, който да се ползва от цялото семейство. Тази зона се превръща в най-обитаемата, най-оживената част от къщата. Тук са събрани разнообразните интереси на различните членове на фамилията, затова и атмосферата е еклектична. Обособени са няколко къта, където обитателите да прекарват в различни занимания времето си заедно. За да се получи тази успешна комбинация, ролята на архитекта е, разговарайки с всеки един представител на семейството, да намери тънката нишка, която да “навърже” всичките индивидуални изисквания в един хармоничен ред, представен с чуство за естетика. Когато обаче в семейството съществува хармония в отношенията, това е основната предпоставка тази хармония да бъде пренесена и в тяхното обкръжение.
Автономните жилищни пространства, трите самостоятелни мезонета на горните нива, са решени поотделно, съобразно изискванията на конкретните обитатели.

Самият процес по реализирането на интериорния проект преминава изцяло под авторския надзор на БАТО. Отделните етапи са добре обмислени, а реализацията им не е била пресирана от срокове и крайни дати. Това дава възможност нещата да се изпипват до желания вид, да не се допускат грешки и поправки, да се изпробват на място различните цветови и текстурни опции, за да се подбере най-доброто, без да се правят никакви компромиси. Процесът преминава, лишен от всякакви тревоги и препятствия, като удоволетворени от крайния резултат са както собствениците, така и дизайнерският екип.

Друг един много важен момент, свързан с планирането и синхронизирането на отделните етапи, също е съблюдаван стриктно, така че да не се налага, свършвайки с даден етап от довършителните дейности, да се прави пауза и изчакване за съответните мебели. Тъй като мебелите са били подбрани и подготвени на склад за момента, когато ще са необходими, това улеснява и избора на останалите материали, настилки и декорации в интериора, без да се налага “напасване” впоследствие.


 

Автор: Весела Маркова, Йоланта Дaртилова
Закони Нормативна база Коментари