Среща на поколенията

Представяме Ви апартамент в София, чието преустройство е реализирано по проект на интериорно студио Перспектива.
20.12.2021
Вяра Петкова
2763
интериор-реализации, интериор на апартамент, студио Перспектива
Реконструкция на едностаен апартамент от 60-те години на миналия век в центъра на София.
Източник: www.studio-perspektiva.com

Проект интериорен дизайн: Студио Перспектива,
Интериорен дизайнер Нани Лазарова


Творчеството не познава граници. Благодарение на него се създават течения в изкуството, които късат връзката с миналото, раждат се емблематични имена, служещи за пример на поколенията и вдъхновяват както останалите творци, така и обикновените хора. Творчеството създава разнообразието, жизнено важно за пълноценния начин на живот и развитие на всеки един от нас и представлява тази част от съзнанието, която ни кара да се чувстваме различни и интересни.

Едно от основните неща, които провокират интериорния дизайнер да прояви истинско и неподправено творчество са предизвикателните и нестандартни задания, разчупващи общоприетия начин на мислене и проектиране. В този ред на мисли ще Ви представим един различен и определено интригуващ интериор на интериорния дизайнер Нани Лазарова, а именно реконструкция на апартамент в стара София от 60-те години на миналия век, непокътнат до нейната поява.


Дневната включва модерна кухня, трапезария и хол.     Източник: www.studio-perspektiva.com

Интериорен дизайнер Лазарова завършва своето образование в столицата на дизайна, а именно Милано, като нейната практика е свързана както с България, така и с Италия. Именно тази комбинация от натрупан международен опит и разнообразни интереси, създават от нейния проект жилище, което определено не може да „срещнете“ всеки ден.

Първото предизвикателство в този проект е създаването на пространство, което да отговаря на съвременния начин на живот. Поради тази причина разпределението на едностайния апартамент бива преразгледано и преработено така, че да се отвори широко пространство за модерна кухня, трапезария и хол, подобаващо обособени и същевременно достатъчно просторни, за да донесат нужното удобство.


Поглед към малката гостна, която се намира непосредствено до хола     Източник: www.studio-perspektiva.com

Създадено е и допълнително помещение за малка гостна, която може да се ползва както за офис така и за да приюти очаквани и неочаквани посетители. Тя е позиционирана непосредствено до холната част, а в другия край на жилището се намира спалнята, така че дневната и нощната част да са отделени пространствено и различните им функции да не се смесват.


Дневният тракт след реконструкцията.    www.studio-perspektiva.com

Самата дневна представлява едно разнообразие от цветове, нюанси и акценти, стиковани помежду си от стиловата линия на интериора и несъмнено от опита на архитекта, без който би било немислимо определени елементи да виреят на едно място. За спойка, носеща визуален комфорт е избран зеленият цвят в различни нюанси, за който знаем, че успокоява съзнанието и задоволява естествената нужда на човек за връзка с природата. Бледозеленият цвят на стените в дневната изпъква на фона на белите первази на пода и белия таван.

Мекото присъствие на паркета от естествен дъб води със себе си текстилните материали от същата гама като дамаската на дивана и пердетата, а за акцент са подбрани ръчно тъкан афганистански килим и различни аксесоари и картини с дизайнерски почерк. Впечатление прави реновираната кахлена печка, част от стария облик на жилището, която перфектно завърша поредицата от нестандартни елементи в помещението.


Модерната кухня в резеда     www.studio-perspektiva.com

Кухнята е решена в зелена резеда, така че да засили въздействието на основния нюанс в апартамента, а изключително модерното ѝ звучене, идващо от тънкия кухненски плот и липсата на дръжки, контрастира на иначе аристократичния и „тежък“ стар облик на мястото. Подът е решен в неутралния сив цвят на гранитогреса с мраморен финиш. За да не стои самотен и студен, към него са прибавени трапезарни столове в плюшена сива дамаска, които от една страна напомнят на модните тенденции през 60-те години, а от друга придават още по-съвременен вид на трапезарната част, благодарение на модерните си форми.

 
Стаята за гости, богато декорирана.     www.studio-perspektiva.com

Изключително впечатление прави гостната, която представлява една съвкупност от стилове, носи уют и напомня на студиото на някой велик френски творец. Тук всички стени са бели, така че да „отстъпят“ място на обзавеждането и декорирането, което носи истинския дух на мястото. Отделено е пространство за работа в първата част на стаята, в което са позиционирани бюро и висока библиотека. Под прозореца в дъното на стаята се намират изчистен, модерен диван аранжиран с дървен сандък вместо ниска холна маса. Разнообразие от картини, книги и произведения на изкуството допълват последните щрихи на това необикновено помещение, което съм сигурна, че се е превърнало в любимо място за отдих и вдъхновение на неговите собственици.

 
Спалнята - семпла и изчистена  с двете лампи с форма на птицата тукан.   Източник: www.studio-perspektiva.com

Спалнята е изключително изчистена, като въпреки скромните ѝ размери в нея са поместени голямо легло и гардероб по цялата дължина на стаята с плъзгащи врати, благодарение на които е решен проблемът с достъпа до мястото за съхранение. Акцентите тук са дамаската на леглото, която повтаря тази на трапезарните столове и му придава тежест, и нощните лампи - нестандартно но интересно и оригинално дизайнерско решение. Лампите в спалнята са с формата на два тукана, които да "пазят" - едната е модерна, а другата от 1980 год. на GENEXO, поръчана от антикварен магазин за дизайнерски мебели в Париж.

 
Дневната зона с реставрираната кахлена камина.    Източник: www.studio-perspektiva.com

Добрите идеи, подплатени със смелост и опит, водят до необикновени реализации. Без тях всички щяхме да живеем еднакво, да се обличаме еднакво и да харесване еднакви неща, а това би довело до пълното заличаване на нашата идентичност. Но за щастие, творци като архитект Лазарова внасят тази нотка характер, която прави от едно на пръв поглед обикновено жилище, персонализиран интериор, пренасящ ни в различни епохи и ситуации. Предложението да се запазят старите вестници от епохата на създаването на апартамента и да се рамкират и оставят на показ, също доказват умението ѝ да бъде оценен и запазен стария дух на мястото, без да се ощетяват съвременните му функции. И именно този паралел между старото и новото винаги ще бъде автентичен и ще бъде поредното доказателство, че творчеството не познава граници.

  Стаята за гости, която служи и за работен кабинет     Източник: www.studio-perspektiva.com

Подизпълнители и доставчици:

ВЕРДЕ ИНТЕРИОРИ
предлага избрана колекция италиански мебели, интериорен текстил, тапети и стенни покрития, щори, осветление, аксесоари и декорации от водещи европейски производители.
Шоурумът е в София, бул. "Патриарх Евтимий" 78, тел. 02 988 11 37; 0889 68 73 03.

- Дивани на италианския бранд Samoa Divani - диван Living Minimal и диван Comfy oт VERDE INTERIORI: 
- Масичка с плот и фенерче: Albino на италианския бранд Horm /дизайн Salvatore Indriolo oт VERDE INTERIORI: 
- Пердета, шити по поръчка:
на холандския бранд  Kobe oт VERDE INTERIORI:
- Люлеещ се стол: Hansel на италианския бранд La Seggiola oт VERDE INTERIORI
- Лампи: на белгийския бранд Lucide oт VERDE INTERIORI

 
Масичката с плот и фенерче и люлещ се стол.    Източник: www.studio-perspektiva.com

Килими: Росита Дизайн
За този артистичен интериор са подбрани ръчно тъкани Авгански килими от колекция САМАРКАНД. Те са 100% вълна, а за производството им са използвани само растителни бои, което предполага високо качество и издържливост. Росита Дизайн е директен вносител на килими от 1993 год., като предлагането в магазина на фирмата е изключително разнообразно - ръчни персийски килими, машинно тъкани килими, килими от естествени материали и др. Повече информация за продуктите на фирмата може да получите на www.rossita.bg.Кухнята, решена в резеда     Източник: www.studio-perspektiva.com

Кухня: Кухнята е изпълнена по поръчка от българската мебелна фирма Класик ООД, водещ производител на луксозна и автентична мебел за дома и обществените пространства. Избраният специфичен цвят резеда за кухнята е в хармонично съчетание със цветовете на картините и стените в жилището. Освен кухнята, нестандартните мебели по индивидуален проект също са произведени от Класик ООД. Повече информация за дейността и проектите на фирмата може да получите  на www.classic-bg.com.

За Студио Перспектива www.studio-perspektiva.com
Собственик на студиото е интериорен дизайнер Нани Лазарова. Тя е възпитаничка на Американския колеж в София, след което завършва дизайн и архитектура в Милано. Студиото проектира и реализира интериори на жилища, реставрации на сгради, като в същото време създава уникални висококачествени тапети, с дизайн по поръчка на клиента.
 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари