Какво са фунгицидите?

Ако се занимавате със земеделие дори и само като хоби със сигурност сте се сблъсквали с болести по Вашите растения и сте били съветвани да използвате фунгициди. Какво представляват всъщност те?
11.08.2021
Сортови семена
2338
растения, фунгициди, земеделие, семена
Източник: www.sortovisemena.bg

Ако се занимавате със земеделие дори и само като хоби със сигурност сте се сблъсквали с болести по Вашите растения и сте били съветвани да използвате фунгициди. Какво представляват всъщност те?

Името фунгицид произлиза от латинските думи: „fungus“ – „гъби“ и „caedo“, което се превежда „убивам“. Или най-общо казано фунгицидите са такива препарати (биологични или химически), които успяват да се справят с болести, причинени най-вече от гъбни патогени.

Фунгицидите се делят на няколко вида, в зависимост от критериите, по които ги разделяме. Например по начина си на действие биват:

Контактни или локални – те остават на повърхността на растението и навреждат на причинителя на болестта при контакт. Тяхното действие обаче, зависи от метеорологичните условия.
Системни – те се разпространяват във вътрешността на растението и премахват причинителя на болестта. Тяхната ефективност зависи от бързината, с която проникват в растенията и почти не зависи от външните условия.

Спрямо това как и с каква цел се прилагат фунгицидите се делят на няколко вида:

-  За обеззаразяване на семена
-  За обработка на почвата
-  За третиране на растения в покой
-  За третиране на растенията през вегетационния период
-  За пръскане и опушване на хранилища за зърно, плодове и зеленчуци.
В последните години производителите предлагат комбинирани препарати, които могат да се прилагат за всички изброени цели.

Как да използваме фунгицидите?

Взависимост от целта, за която се използват фунгицидите, те могат да се прилагат по няколко начина:

1.  С тях се обработват семената преди засяване, за да се обеззаразят.
2. Може да третирате и почвата, за да премахнете съществуващите в нея гъбни патогени.
3.  С фунгициди се пръскат и наземните части на растенията в едни случаи превантивно, а в други, за да се справят с появило се заболяване.
4. С фунгициди се пръскат или опушват и помещения, в които ще се съхраняват зърнени култури, плодове или зеленчуци.

Но безспорно най-важното разделение при фунгицидите е спрямо техния състав. В този случай ги делим на:

Органични - те са създадени на основата на живи организми и не съдържат тежки метали.
Неорганични – неорганични (съединения на сяра, мед, живак, никел, желязо, манган и калий).

Или още:

Химични – действащото вещество е химично съединение
Биологични – действащото вещество са полезни бактерии, които предизвикват унищожаване на гъбния патоген.

В последните години по-голяма част от стопаните предпочитат да използват органичните, биологични фунгициди, защото те не вредят на околната среда, прилагат се лесно, могат да се използват по-често, нямат карантинен период. Освен това могат да се използват превантивно, за предотвратяване на заболяване.
 

Източник: www.sortovisemena.bg

Ние от Аграра винаги се стремим да следваме най-новите тенденции в земеделието и затова предлагаме на нашите клиенти наред с конвенционалните и изключително ефективни биофунгициди на испанската фирма Биона. Така им осигуряваме право на избор с какво да третират растенията и земята си. Биофунгицидите са разработени с висока технология, за производството им са използвани само естествени растителни съставки, самите препарати са безвредни за околната среда и освен всичко друго са доказано ефективни. Успяват да се справят с вече появило се заболяване. Друго тяхно предимство е, че могат да се използват и превантивно, за защита на растенията от гъбни болести. Още един плюс е, че по-голяма част от биопрепаратите имат комбинирано действие и фунгицидно и инсектицидно. Също така съдържат допълнителни подхранващи вещества, които правят растенията по-здрави и устойчиви на болести.

Запознайте се с някои от биофунгицидите, които предлагаме и тяхното действие.

Биона Кобре - Препаратът съдържа 5,8% меден оксид, който е комплексиран с хептаглюконова киселина, което гарантира пълно усвояване и асимилация на медта от растението. Биона Кобре коригира бързо дефицитите на мед. Лечението с него намалява гъбните заболявания, осигурявайки по-добра реколта и по-високо качество на плодовете.

Биона Цина - намалява вредите, причинени от гъбичките Ascomicetеs (Oidium). Постига токсичен ефект върху патогените чрез генериране на вещества за самозащита. Продуктът създава враждебна среда за появата на вредители и упражнява отблъскващ ефект срещу акарите.

Биона Екуизил - е предназначен за защита от гъбни фитопатогенни агенти. Създаден е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ (Equisetum arvense). Действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Ефективен е при мана, брашнеста мана, сиви петна, гниене.

Биона Мимоза - създаден на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени киселини, органични киселини и карбоксили. Продуктът има системно и контактно действие и защитава растенията от гъбни заболявания. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето.  Уплътнява клетъчните  стени. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги защитава от патогените.

Биона Рама – създаден е от екстракти от равнец и пчелен прополис, с добавени Манган и Цинк . Съчетанието между  тях едновременно предпазва от гъбни заболявания и стимулира фотосинтезата.

В нашия сайт може да разгледате пълната гама биофунгициди, които предлагаме. Много наши клиенти избраха да им се доверят и останаха изключително доволни. Техните истории, може да прочетете в блога ни.

 

Закони Нормативна база Коментари