Лишен от предразсъдъци дом в бетон и кехлибар

Пластична игра с цветове и повърхности, тънък усет за семпла основа и постигнато стъпаловидно надграждане на образи. Форми и функции, свидетелство за професионалната намеса и запазен почерк на Fimera Design.
19.10.2020
Още за къщата
3170
интериор апартамент, Fimera Design, инрериор
Пластична игра с цветове и повърхности, тънък усет за семпла основа и постигнато стъпаловидно надграждане на образи.
Източник: Fimera Design, фотограф: Ники Канделеро

Интериорен дизайн: Fimera Design
Фотограф: Ники Канделеро

 

Пластична игра с цветове и повърхности, тънък усет за семпла основа и постигнато стъпаловидно надграждане на образи. Форми и функции, свидетелство за професионалната намеса и запазен почерк на Fimera Design. Тенденцията в интериора, която може би най-много се доближава до сърцата на голяма част от съвременните млади и активни хора, е определяна като „Earth tone design”. От друга страна, високо ценени са и мултифункционалните пространства, които да съвместяват букет от дейности, както и да позволяват лесно променяща се визия.
 

Потапяйки се в дебрите на съвременния биодизайн, основният и мигновен ефект е за спокойствие и непринуденост на детайла. Меките тонове преливат  в топла сиво-пясъчна гама, спирайки се в тъмен графит, матирани повърхности и такива с лек зърнест ефект, а от другата страна на скалата се разгръща магията на съвършеното бяло. В тази хармонично степенувана палитра се прокрадват лъчите на слънцето, за да запалят светлината в акцентите с цвят на кехлибар. За проникновеното земно присъствие допринася и липсата на гланцови и огледални повърхности, светлината се движи свободна, а отразяването ѝ е плавно и меко, от което цялото пространство неусетно се насища. Дори не е необходимо да акцентираме върху ролята на истинската зеленина на фона на толкова добре балансирания интериор – тя просто разцъфтява, внасяйки най-свежият елемент, знакът на живота.
 

Модерната модулна система за обзавеждане PATCH е произведена от Дивани Materia.     Източник: www.fimeradesign.com    
Фотограф: Ники Канделеро


Едно тристайно жилище, заемащо 135 квадрата в затворен комплекс, се превръща в модерно био обитание за младо семейство и техния симпатичен Ваймаранер. Присъствието на домашния любимец напълно се вписва в  концепцията, която разработват архитектите, а неговата красива козина дори задава основния тон, върху който да се развие останалата конфигурация. От друга страна, стилът и начинът на живот на младата двойка можем лесно да опишем, дори само гледайки завършения облик на техния дом. Представата за комфорт, естетика и уют е онази първа искра, която трябва прехвръкне, за да запали вдъхновението у творците. Тогава буквално стартира комуникация на един и същи език, а идеите се зараждат една след друга.

Върху така изградената платформа вече може да бъде оформена и пълната концепция, благодарение на която всеки един сантиметър да бъде обработен умело, следвайки заложената логика и последователност, и без будещи недоумение колебания. Специфичното усещане за постигната цялостност, дълбока, органична връзка с природата и лекотата, с която е овладяно пространството, свидетелстват за много добра симбиоза със собствениците, а домът им може да се счита за тяхно олицетворение. Контрастът в заложената концепция е своего рода индиректен, не се дължи на противопоставяне на цветове, нито на форми и финиши, контрастът  се състои  в съпоставяне на статични (вградени)  и мобилни компоненти, именно тук се крие и усещането за свобода и възможност за промяна.
 


Думата „рационалност” характеризира в пълен смисъл индивидуално разработените мебелни конфигурации и групи за цялото жилище. Усвоени са по максимално целесъобразен начин и всичките особености и архитектурни елементи на жилището, а преходните, завършващи детайли подсилват усещането за единност и логика. Апартамент, в който всичко е на мястото си, благодарение на отлично планирани вертикални пространства и обеми за съхранение, създава този така ценен за градска среда въздух и простор, истински бонус за всички хоризонтално разположени елементи.

Настилките в дома, абсолютно логично повтарят идеята - без категорични контрасти, с фин преход и напълно в съзвучие с ролята и визията на съответното помещение.
 

Завесите, както и щорите в другите стаи са доставени от Дом Хармония     Източник: www.fimeradesign.com    
Фотограф: Ники Канделеро


Дневната се разтваря изцяло към прилежащата обширна тераса чрез плъзгащи стъклени стени, които щедро разкриват красива гледка към Витоша планина. Прецизно планираното пространство и в тази зона дарява много свободен от препятствия обем, като функциите са добре разпределени и разстлани във вертикални мебели по периметъра. По същия начин, удобната и компактна кухня не отнема визуално от пространството на дневната, но същевременно помества абсолютно всичко необходимо. Изчистеното на вид решение в бяло графит и дърво с колонни шкафове, кухненски остров и прав работен плот, опиращ в прозорец, всъщност успява да въздейства точно в обратното направление  – придавайки допълнителен чар в интериора, а естествената зелена декорация внася енергия в най-оживената част на дома.
 


Но, преминавайки нататък откриваме друг характерен момент и отличителна черта, както за жилището, реципрочно и за неговите обитатели – знакът на свободата. В основната спалня изненадата заема почти цяла една стенавграден гардероб с изцяло стъклени врати, непосредствено до него вертикален вътрешен процеп – прозорец създава връзката с прилежащата баня. Тези смели решения, на фона на пунктуалната организация на дома, разкриват една различна същност на непринуден поглед над живота, лишен от консервативност и предразсъдъци.
 


Жилището разполага с две отделни бани и мокро помещение, което също способства за подсигуряване на високо ниво на комфорт на обитаване. Баните са решени с много стилна комбинация от посочените вече цветове и повърхности, без раздробяване на формите и с множество вградени зад цялостни панели функции, за една безупречна и елегантна визия.
 

Всички корпусни мебели в апартамента са произведени от Мебелор ООД     Източник: www.fimeradesign.com    
Фотограф: Ники Канделеро


Допълнително и много ценно удобство е наличието на домашен офис, отделно обособено помещение, с опции за мултифункционално ползване. Наред с основното си предназначение – комфортен работен процес от вкъщи, стаята предоставя необезпокоявано място за почивка, спорт, четене или удобна спалня за гости.

Текстилните финиши добавят допълнително богатство, без да бягат встрани от подбраната  земна гама. Тяхното присъствие е непретенциозно, но въздействието им върху цялата постановка е ключово, благодарение на красиво съчетаните текстури - лен, памук и платинени отблясъци в плюш. Ролята на кехлибара е на финалното „слънчево докосване”.

Постигнатата органична взаимосвързаност се харесва не само на обитателите на дома и на техния четириног любимец, всеки гост интуитивно припознава функциите на пространството, което веднага създава необходимия комфорт.

Подизпълнители:

Диван
–  Материа ООД
За дневната зона е избрана модерната модулна система за обзавеждане PATCH, която с голямата си дълбочина създава удобство и комфорт на ползване, а по-малката височина дава визуална лекота. В своята работа екипът на Materia е воден от желанието си да предложи един наистина добър български продукт с оригинален и новаторски дизайн. Креативният подход, внимание към всеки детайл и подходящите, актуални материали правят диваните materia уникални, налагат нови тенденции в модерния интериор.

Мебели по поръчка – Мебелор ООД
Идеята на цялостния интериор е да се  постигне усещане за светлина, простор и уют.  За това допринася редуването на дървесни и едноцветни светли тонове, които балансират пространството перфектно. При изпълнението на корпусните мебели сме се постарали да допълним общото впечатление за равновесие, простор и топлина. Повече информация за дейността на Мебелор ООД може да получите на http://www.mebelor.biz/activity/products
Пердета и щориДом Хармония
За този апартамент са избрани корнизи от алуминий - двуканални, с PVC плъзгачи - за удобство и безшумно движение. Завесите от Black out с ленен финиш са в хармонично съчетание както с текстила на дивана, така и с килима. Избраният текстил е с лека пропускливост, но вечер - достатъчно плътен, за да предпазва от външни погледи. В другите стаи са монтирани римски щори на самата дограма, като са използвани италиански механизми с най-високо качество, плътно прилепнали на дограмата. Римските щори перфектно заместват завесите, придавайки уют и хармония в дома.

СМР – Fimera Contract
Fimera Contract e фирма, специализирана в областта на строително - монтажни дейности за изпълнение на висок клас интериори по проекти на архитектурни и дизайнерски студиа. В работата си Fimera Contract прилагат безкомпромисно качество и прецизност при изпълнението, професионализъм и осъществяване на всички изисквания на клиентите.

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари