Пълен чек-лист на цялостното обзавеждане

Тази статия ще Ви помогне да изберете правилните мебели за дома.
23.04.2019
Мебио - Домът на твоите мебели
5818
интериор, диван, мебели за дома, трапезна маса
Източник: Източник: Мебио, www.mebio.bg Снимка: www.pixabay.com

Трапезарията е онази част от дома, в която повечето хора предпочитат да прекарват свободното си време със семейството или приятелите. В много жилища трапезарията е част от хола или кухнята, а все по-често се случва една стая да изпълнява едновременно две или повече функции.

Без значение дали разполагате с ясно обособена трапезария или пък сте я слели с кухнята или дневната, много е важно тя да бъде стилна, удобна и функционална. В случай че тя пък е част от друга стая, то тогава добра идея е да я обособите визуално като отделен кът за хранене. Тази статия ще ви помогне да изберете правилните мебели за дома.


Източник: Мебио, www.mebio.bg     Снимка: www.pixabay.com

Трапезната маса
Едно от ключовите неща при обзавеждането на трапезарията е да решите къде точно искате да разположите масата. Също важни са нейната форма и с колко места за сядане около нея разполага. Обикновено трапезните маси осигуряват 6 или 8 седящи места.

За по-малки пространства удачен избор са масите в кръгла или елипсовидна форма, а ако разполагате с повече място – правоъгълните. Също много добър избор са разтегателните маси, защото ви спестяват много място, когато са сгънати.

Материалът, от който масата е изработена, също е от значение. Обикновено трапезните маси са изработени от дърво, което всъщност е много практично, тъй като този материал е много елегантен и издръжлив.


Източник: Мебио, www.mebio.bg     Снимка: www.pixabay.com

Трапезните столове
Друг важен момент при обзавеждането на трапезарията е да изберете столовете. На първо място е те да ни осигуряват максимум комфорт, да бъдат здрави и стабилни, както и да се съчетават с интериора. Имате богат избор за стила на столовете – рустик, официален, минималистичен и т.н. Един от най-предпочитаните материали, разбира се, е естествената дървесина. За да ви бъде максимално удобно, не е лоша идея столовете да бъдат или с тапицерия, или с възглавнички.


Източник: Мебио, www.mebio.bg     Снимка: www.pixabay.com

Диван
Ако домът Ви не разполага с ясно обособен хол и тогава трапезарията изпълнява функцията и на място за релакс, то чудесна идея е да разположите диван около масата за хранене. На нашия пазар има български фирми, които предлагат разнообразие на ъглови дивани. Това е все по-често предпочитана опция, основно заради липсата на достатъчно място в жилището. Необходимо е, обаче, да съобразите височината на дивана с тази на трапезната маса, защото в този случай той ще изпълнява две функции – за отдих и за хранене.


Източник: Мебио, www.mebio.bg     Снимка: www.pixabay.com

Подова настилка
Подовата настилка в трапезарията основно зависи от цялостната визия и функции на помещението, както и от Вашите лични предпочитания. В случай, че трапезарията е ясно обособена като отделно помещение, бихте могли да се спрете на подови настилки като дюшеме, паркет или ламинат. Ако обаче трапезарията е част от кухнята, най-удачно е да се спрете на теракот, винил или гранитогрес, тъй като са водоустойчиви.


Източник: Мебио, www.mebio.bg     Снимка: www.pixabay.com

Килим
Много хора предпочитат да имат килим в трапезарията, защото той допълва усещането за комфорт, топлина и уют. Важно е да го съобразите със стила в интериора. Ако желаете килимът да бъде акцентна точка в трапезарията, то тогава по-ярките цветове са много подходящи, а ако искате да създадете илюзията за повече простор, заложете на светлите нюанси.

 

 

Закони Нормативна база Коментари