Врата към двора? Дизайнът има значение!

Това е повече от обикновена врата – тя е архитектурен елемент и детайл от дизайна. Ето няколко съвета, които ще са ви от помощ при избора на портал от къщата към градината.
15.09.2013
Антоанета Салфидж
1958
френски прозорци, плъзгащи се врати, Сгъваеми стъклени по, телескопична врата, варианти на плъзгане
Големият стъклен портал от къщата към двора вече съвсем не е лукс
Източник: Интернет

Големият стъклен портал от къщата към двора вече съвсем не е лукс, а съществен елемент от архитектурата на модерната къща. Благодарение на разнообразните съвременни технологии стъклените врати могат да са с различни размери, да са изработени от дърво, но и от PVC материали, да са с различна степен на защита и най-ценното – с многообразна отваряемост. Коя е най-подходящата за вашата къща врата – класически вариант на панти, плъзгаща се или пък телескопична? Ето кои са основните характеристики на най – популярните типове портали, а Вие сами преценете, коя точно ще ви пасне.

Френски прозорец
Класическият френски прозорец е елегантен и даже величествен архитектурен елемент, който прави връзката между къщата и градината. Характерното при него е, че крилата му се движат на панти и се отварят отвън на вътре. Дизайнът на френските прозорци е специфичен, с характерни класически детайли, които често подчиняват стилистиката на целият интериор.

Специфика: порталът тип „френски прозорци“ е с ограничени размери. Крилата на вратата не може да е прекалено голяма, защото се движи на панти, а те няма да издържат твърде големи килограми. 

Възможно е френският прозорец да се отваря и навън, т.е. пантите на вратата да са от външната страна на рамката. Хубавото на тези врати е, че не пречат на мебелировката, защото при отваряне крилата са изцяло вън. Те имат обаче един недостатък – прагът им е вътре в къщата. Ето защо те са най-подходящи за места, където не се изисква висок праг и най-вече за верандата, където преходът в нивата е почти плавен. Препоръчително е вратите, които се отварят навън да са по-тежки или да се предвидят към тях стопери, които да не позволяват затръшването на крилата при по-силен вятър. Всъщност по-силен порив на вятъра може да нанесе доста щети на крилото и на касата на вратата, ако този риск нее взет при нейното проектиране и монтаж.

Плъзгащи се врати
Плъзгащата се стъклена врата е най-разпространеният портал между къщата и двора. Представлява два стъклени прозореца с рамка, които се плъзгат един покрай друг. Тази врата може да се види днес във всяка интериорна среда, независимо от стила и помещенията.

Предимство на плъзгащият се портал е, че отварянето може да е доста широко. Докато стандартната врата може да стигне широчина от 5 -6 метра, то плъзгащата се врата може да отвори портал с размери 8-10 метра. 

Варианти на плъзгане
Един от най-популярните варианти на плъзгащи се врати е наричаният от някои „френски плъзгач“. Този тип отваряне е изключително удобен, защото съчетава характеристиките на френския прозорец и плъзгащият се портал. Неговата конструкция се състои от четири, а не от традиционните две крила. Двете от тях са външни и фиксирани панели, а вътрешните две се движат на релси към страничната рамка. Когато прозорецът е затворен, той създава визията на врата на панти.

Широчината на лайсната е важна характеристика при плъзгащите се врати. Ако е много широка или висока тя вече активно се включва в интериора и става фактор, с който трябва да се съобразявате, особено ако на широчина стига до 15 см. За предпочитане е да изберете портал с по-нисък профил на пистата за плъзгачите, за да е по-удобен преходът.

Телескопичната врата към двора
е един друг вариант за портал. Представлява версия на плъзгащата се врата с тази разлика, че всички панели се движат един покрай друг. Голямото предимство на телескопичната врата е способността и да създаде един наистина голям отвор, който на практика визуално да премахне бариерата между вътре и вън. Както и стъклените врати телескопичните панели са с голямо остъкляване и предимно модерен дизайн, което от своя страна придава съвременен вид на пространствата, в които се монтират.

Имайте предвид, че пистата на телескопичната врата  може да е много широка. При положение, че включите четири отваряеми панела, тя може да стигне до 50 см. на ширина. Ако това за вас е проблем, вижте следващия вид  портални врати.

Сгъваемите стъклени портали
са в състояние съвсем да изчезнат от интериора, а когато се появят, преграденото пространство да е топлоизолирано и устойчиво на взлом. Те представляват модерна система от стъклени панели, които буквално се сгъват едно до друго и могат да се скрият в стената или да се приберат в ъгъла. Сгъваемите стъклени прегради са изключително лесни за обслужване – могат да се приберат и от дете. Те са безшумни и въобще не заемат място.  Могат да преградят всякакви пространства, дори и такива, които се пречупват под ъгъл или се огъват в овал. Цената на тези врати обаче е доста висока. В зависимост от вида и екстрите на стъклопакета и начина на задвижване на вратата стойността на едно крило струва между 1000 и 2 000 лв. А ако крилата са 20?

+9
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари