Лесен или труден избор е леглото ?

Спрете се на модели, които са удобни, издръжливи и чак тогава ..красиви, съветват дизайнерите
15.06.2015
Светлана Жeлева
953
интериор, мебели, спалня, легло, легло тип балдахин
Скандинавското легло Комфорт е с елегантен и изчистен стил
Източник: www.ted.bg

Идеалното легло е гъвкаво, може да се премества и в него се спи сладко.
Не е лесно обаче да  го изберете, най-малкото заради това, че на пазара изобилието е голямо: от дървено легло за естети през тип балдахин до удобно меко легло с или без вградени в него ракла с повдигащ механизъм, чекмеджета, шкаф (напоследък предпочитат да му казват контейнер). Много от леглата вече се правят универсални за ляво и дясно позициониране. Могат да бъдат дизайнерски или по-обикновени, напр. когато повдигащият механизъм за матрака „стъпва” върху леглото.  


Единичното легло  идеално „пасва” в  малки  стаи, 
има вградени шкафчета и стои на 4 колела (стига да не ви напомня за болничен престой). Задължително е да го съчетаете с малък гардероб и табуретка в същия цвят и модел. Белият цвят внася нюанс на свежест и чистота.  Шикарно е да не го поставяте в ъгъла, а да заеме по-централно място в стаята. И още нещо: ако леглото стои неоправено, това създава усещане за безпорядък в цялата стая. 


Единичният модел с ракла и механичен повдигащ механизъм е удобен да скриете  завивки, бельо, халати. При избора обърнете внимание на фурнира. Приложете още няколко трика за единичното легло (или персон и половина): изберете елегантен модел или просто го покрийте с атрактивно изработено шалте, за да стопирате чувството за соло излъчване.


Не така стои въпросът с общата спалня. С голям матрак двойката може да се чувства много сплотена. За удобство, при повечето модели матракът се повдига и всички завивки през деня буквално „падат” вътре в леглото. Има и модели за двойки, които държат на личното си пространство по време на сън. Леглото е с размери 200/ 200 см. и всеки се сгушва в своята част от спалнята.

Източник: www.ted.bg

Много жизнерадостни са моделите,  които изобилстват със странични чакмеджета и преградки на пода, където можете да натъпкате буквално всичко: книги, чехли, бельо. Те обикновено са в  в комплект с нощно шкафче, ракла и гардероб в същия цвят и дизайн. Ако изберете много изчистен модел,  то неминуемо ще трябва да помислите за ракла и гардероб. Повечето от ретро леглата са страхотни като визия, а специалистите ги определят само „за естети”. Други ги характеризират: „за пуристи” и по-аскетични натури”.


Интересът към легло тип балдахин, както и към нестандартни и дори ексцентрични модели е почти постоянен. Балдахинът е легло, което в 4-те краища има продълговати колони, които водят нагоре към тавана. Там те са сплетени във венец и образуват нещо като покрито небе. Самото легло се скрива от завеси. Модата по него се ражда през Средновековието. Тогава балдахинът е бил запазена марка за господстващата класа. 


През деня  леглото е удобно за сядане, а вечер - за сън и за любов. Експерти подчертават, че в наши дни се поддържа лесно, тъй като текстилните завеси се свалят и стават за машинно пране. Смисълът на завесите е, че обгръщат леглото с топлина,  пазят от любопитни очи и от ...насекоми. Материалите от които се прави балдахина днес са най-разнообразни: от дърво до желязо, плетени материи и пластмаса. Богатата украса със скъпоценности и разкошни материали в наши дни  не играят важна роля в създаването на това легло. Това на което се акцентира са удобство, ергономичност и издръжливост.

Скандинавското легло Комфорт допринася за абсолютния лукс при сън и почивка     Източник: www.ted.bg

Серия Скандинавски легла
Цялостна концепция за ненадминат комфорт: „Комфортен е не „мекият” матрак, а този, който обгръща и поддържа всяка една част на тялото от главата до пръстите на краката, без да създава нито една точка на напрежение”. Скандинавските легла са едни от качествените мебели по отношение на майсторска изработка и визия.

По традиция в скандинавските страни и северната част на Западна Европа се отделя сериозно внимание на дома и комфорта на спане. Елегантността е разположена в задушевното лично пространство на спалнята, в изчистените форми и в несравнимия комфорт. Скандинавците се стараят да си подсигурят най-добрите възможни условия за сън и възстановяване, с пълното разбиране, че качественият сън е качествен живот. От средата на миналия век, мебелният дизайн в тази част на Европа поема път на развитие в посока на на опростяване, минимализъм и функционалност. И точно този опростен, но забележителен дизайн дава тласък на модерното разбиране, че семплият функционален стил е сам по себе си превъзходен. Nordic Collection събира в себе си философията на фирмата, че добрият сън наистина има силата да промени целия живот и опита, натрупан в търсене на перфектния комфорт.

След години наблюдения и изпробване на най-качествените образци на най-добрите майстори на легла по света, водещи производители на матраци успяха да формулират своето разбиране за абсолютния лукс при сън и почивка. В същността му стои виждането, че е необходима цялостна система, в която всеки един от елементите да допринася за постигането на усещането, че притежавате перфектното легло.


В меката основа е заложен класическият „бонел пакет”     Източник: www.ted.bg

Скандинавско легло Комфорт
В търсене на елегантния и изчистен стил, с който са известни мебелите от севера, а и в търсене на смисъла, който хората с развити ценности влагат в тях, бе създаден модела Шведски комфорт (Swedish comfort).


В меката основа е заложен класическият „бонел пакет”. Той омекотява и подобрява функциите на матрака, като в допълнение гарантира изключителна здравина на цялата конструкция. Второто ниво, матракът, е със сърцевина от индивидуално пакетирани пружинки - феноменална концепция, въведена от лидера Vi-Spring, която променя представите за лукс и комфорт в световен мащаб. Тази система от независимо движещи се малки пружинки, всяка една поставена в отделно джобче, позволява да се постигне „независимост” на точките на натиск, като напрежението, оказвано от една част на тялото не се предава на други негови части. Различните зони на натиск са в съответствие с основните точки на натиск на човешкото тяло и добавят усещането за стабилност и комфорт.

Концепцията е допълнена от топ матрак, изработен от латекс, мемори пяна или високоеластична HR пяна - за постигане на галеща мекота в пропорция, която не нарушава цялостните ортопедични характеристики на конструкцията на леглото.

Концепцията е допълнена от топ матрак, изработен от латекс, мемори пяна или високоеластична HR пяна     Източник: www.ted.bg

 

Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари