Домът през 2015-та – поглед към себе си

Изтънчен лукс, оригиналност и практичност - под този надслов последните тенденции в интериорния дизайн съчетават добре познатите класически идеи със съвремененните модни схващания за удобство и блясък
14.02.2015
Румяна Бонева
883
интериор, тенденции, мебели, обзавеждане, декорации
Екзотика от стилове и неповторим уют.
Източник: www.lushome.com

Изтънчен лукс, оригиналност и практичност - под този надслов последните тенденции в интериорния дизайн съчетават добре познатите класически идеи със съвремененните модни схващания за удобство и блясък в дома. Насочени преди всичко към личността като отражение на собствените ни предпочитания за уют и функционалност, последните модни направления в света на вътрешното обзавеждане пресъздават желанието да внесем смели и интересни идеи за помещенията, където работим или живеем по един ярък и запомнящ се начин, превръщайки уникалният стил в основен акцент. Напълно освежен и осъвременен модел в обзавеждането - една възхитителна смесица от традиционни и нови материали, екзотични мотиви, форми, щампи, етнически и художествени елементи, и изненадваща палитра от цветове, които безспорно ще придадат на дома оригиналност и характерен стил. Архитекти, интериорни дизайнери и експерти всеобщо споделят мнението, че точно тази креативност и иновативност, отражение на личността, придават на съвременните модни направления един елегантен светски вид.


По-долу са представени 7 основни идеи, характерни за последните тенденции в интериора и декорирането:


  Оригинални акценти в наситени и светли цветове.                            Ефектни абажури и декорация за стените. Източник: www.lushome.com


1. Без ограничения в стиловете
Съчетавайки добре познатите традиционни със свежите модерни концепции е един от начините да превърнем помещенията в дома в стилни, удобни и преди всичко интересни и оригинални пространства. Нежно извитите линии, естествените форми и натуралните цветни палитри, комбинирани с дръзки цветови елементи и мотиви драстично ще променят цялостния облик на интериора.


2. На кои материали да заложим
Дърво, камък, метал и стъкло определят последните направления в декорацията на дома. Неповторим разкош ще придадат изделията от дърворезба, декорирани с метални елементи, позлатените и бронзови мотиви, елегантният гранит и луксозният мрамор. Металните елементи се представят основно в комбинация с други материали при изработката на луксозни рамки, основи за столове, дивани, маси, легла и осветителни тела. Това ще е една от водещите тенденции за разкрасяване на дома. Символ на аристократичен лукс, белият мрамор ще грее в целия си блясък и изисканост. Със сигурност няма да сгрешим, ако изберем кадифе за ковертюрите и комфорта на прания лен и ярките елементи за спалното бельо и абажурите.


3. Цветове в интериора
Приятните природни цветове и меките пастелни перфектно се комбинират с нюансите на сиво, графит и кремаво, придавайки нов облик на класическите идеи или един красив контраст с тях в съврмененния дом. Можем да създадем красота и естетичност като заложим на старите нюанси на кафяво, съчетани с гранитно сиво и преливащите цветове на свежи зелени листа. Като изключително модерни в изпълнението на интериора се определят цвят Марсала – безспорно окачествен като цвят на 2015-а година, цвят горчица и нюансите в опушеножълтата и бледоморавата гама, светлите и тъмни нюанси на лилаво, както и наситено сините и розови тонове. Сами можем да си представим невероятните комбинации, които предлага тази палитра.


  Елементи от природата и решения в кафяво за спалнята.                         Неповторимата свежест на вертикалните градини в интериора.         
Източник: www.lushome.com


4. Частица от природата в нашия дом
Вдъхновяваща идея са стъклените стени и големите прозорци като акцентът пада върху мотивите, изцяло вдъхновени от природата. Като такива можем да си представим вертикални градини, флорални тапети, светещи бои за открояване на определени акценти, както и декоративни водни съоръжения, които сякаш внасят живот и позитивна енергия в помещенията. 


5. Модерени в ретро стил
Тази тенденция е представена от изключително вълнуващатата и свежа комбинация от ретро стил с модерни и елегантни решения за интериора, съчетавайки характерен стил, уют и функционалност в едно. Все по-често ще избираме необичайни елементи, черно-бели геометрични щампи, постери и ръкописи, представени върху боядисани в черно или бяло стени, мигновено “грабващи окото” с модерните си нотки, вплетени с полъха на уюта и топлотата, така характерни за ретро теченията.


6. Абстрактни и артистични решения за неповторим стил
За любителите на екстравагантното абсолютен хит в меката мебел ще представляват сглобяемите подвижни модули. Изключително меки, решени в геометрични форми, с тапицерия от разнообразни материали и цветове, те безспорно ще внесат оригиналност, предвид свободата в подреждането. Облицовки от оцветен мрамор за стените и пода ще “говорят” едновременно за традиция и модерен дух. 


  Смайващият чар на ръкописи по стените.                            Изискана комбинация от метал и кожа в цвят горчица.
Източник: www.lushome.com


7. Изработено с тези две ръце
Едва ли има по-вдъхновяващ начин да придадем индивидуалистичен и уникален вид на интериора, от това с малко творчество да превърнем никому ненужните вещи или рециклируеми предмети в забележителни мотиви, като украса и завършек в обзавеждането. Така че, преди да захвърлим някои вещи на тавана, можем с малко изобретателност да сложим своя “подпис” за оригиналност в помещенията. Едва ли ще остане незабелязан, струва си да опитаме!


Съвременните тенденции и модни направления във вътрешното обзавеждане се обуславят преди всичко от практичност и многофункционалност в идеите. Това е една предпоставка да съумеем внимателно да съчетаем модерното с удобното, старото с новото, като създадем една естествена, приятна и приветлива атмосфера във всяко едно от любимите ни кътчета.

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари