Лятна къща в село Драгичево

Лятната къща в село Драгичево, е добър пример как чрез семплост, практичност и препратки към старите възрожденски български къщи може да се постигне, както функционалност, така и истински домашен уют
14.12.2013
Арх. Евелина Цветкова
7401
архитектура, арх. Петър Бурджиев, ДЕЛТА-ПК, къща Драгичево, Лятна къща
Южната фасада
Източник: Фотограф Димитър Шиклев

Лятната къща в село Драгичево,  е добър пример как чрез семплост, практичност и препратки към стила на старите възрожденски български къщи може да се постигне, както функционалност, така и истински домашен уют.

  Къщата е свободно ситуирана в парцела, като лицето на къщата е с южна ориентация. Собствениците успяват да се възползват от гледки както на юг, така и на изток и запад. Откритите пространства наоколо допълнително предоставят лесен контакт с природата, а оттам и обогатяване на връзката с нея.


Поглед от Входа на двора

Партерното ниво  е образно разделено на три части. Централното пространство, което ни посреща е определено за дневната и прилежащите към нея кухня и трапезария. Симетрично от двете страни са разположени две спални с бани към тях.


В близост до входната порта е изградена каменна чешма

  Интериорните пространства са в приятни пастелни и топли цветове и естествени материали. Решенията са  дело изцяло на домакините. Търсен е ефекта на класическия домашен уют, функционалност и практичност, без никакви претенции за скъп лукс и пищност. Всички мебели са българско производство. Централното пространство  на дневната е  с акцент камина, а видимите дървени греди и подпори отново ни напомнят за стила на старите  къщи. Осветителните тела, от дърво, мед и ковано желязо имитиращи стари газени лампи и свещници , са подходящо подбрани към интериора на дневния тракт. Гредите на тавана са допълнително подчертани със светлинни ефекти. Ръчно плетените старинни дантели, пердета и покривки  придават автентичност и усещане за домашен уют.


 


Външна дървена стълба води до чардака, разположен на второ ниво. Взаимствано от възрожденската архитектура и затворено със стена само от север, това пространство изпълнява функцията на полуоткрита лятна веранда  с кътове за хранене и почивка. Там собствениците и гостите им могат да се наслаждават на живописната гледка към Витоша. На северната стена са предвидени допълнителни удобства, като кухненски бокс и складово помещение. Друга, бетонова стълба разположена под дървената води до сутеренното ниво на къщата.


Интериорните пространства са в приятни пастелни и топли цветове и естествени материали


 
Кухнята и трапезарията са част от общото пространство на дневния тракт


Акценти в екстериора на сградата са също естесвените материали, като камъните, които покриват цокъла, прозоречните решетки от фино ковано желязо и дървените конструкции на основния партерен етаж, перголите, засенчващи плочника и чардака. Големият двор около къщата позволява на обитателите активна почивка на открито.

Да обърнем внимание и на техническата част. Понеже е предназначена за лятна къща проектантите не са предвидили централна отоплителна система с котел. Отоплението е решено с камина на въздушна риза и допълнително електрическо подово отопление за всички помещения. Къщата е изолирана с 10 см. стиропор и замазка и минерална мазилка. Покрива също е топлоизолиран с вата. Дограмата е пластмасова с цвят на естествено дърво и стъклопакет. Дори в късната есен усещането за топлина и комфорт беше постигнато само със запалената камина. Интериорните настилки са паркет и гранитогрес , а на чардака е положен мразоустойчив гранитогрес.


 
 Класическа камина с облицовка от естествен камък

Лятната къща предоставя достатъчно открити и закрити функционални пространства, които успешно  приютяват нуждаещите се от отдих, спокойствие и връзка с природата... не само през лятото.


Застроена площ - 87,60 кв. м
Разгъната площ - 122,9 кв. М
Проектант:  Архитектурно студио   ДЕЛТА-ПК    арх. Петър Бурджиев

Автор: Арх. Евелина Цветкова
Закони Нормативна база Коментари